Od początku czerwca chińskiego czosnku wykazuje tendencję wzrostową. W sierpniu cena zaczęła rosnąć jeszcze szybciej o 0,2 juana [0,106 zł] za kg każdego dnia przez pierwsze pięć dni sierpnia osiągając najwyższy poziom w tym sezonie. Wysokiej jakości czosnek z Jinxiang sprzedawany był za 3,8-4,0 juana [2-2,1 zł] za kg. Jednak po tym krótkim okresie gwałtownego wzrostu cena najwyraźniej osiągnęła szczyt. Wielkość podaży z obszarów produkcyjnych rośnie, a niektórzy kupujący chwilowo przestali nabywać towar, aby sprawdzić, jaka będzie cena. Efektem jest minimalna korekta cen.
W sierpniu różnica temperatur między dniem a nocą w Jinxiang jest dość duża, w połączeniu z dużą sumą opadów jaką odnotowano w pierwszym tygodniu sierpnia doprowadziło to do pogarszania trwałości przechowalniczej czosnku. Handlowcy ryzykują wstrzymują czosnku, który traci na masie i wyrasta w kiełki. Cena czosnku już osiągnęła wysoki poziom. Nawet handlowcy, którzy chcą uzupełnić zapasy w swoich magazynach, ostrożnie dokonują zakupów.
Jednocześnie zagraniczni kupcy wstrzymują się z zakupami widząc ciągły wzrost cen. Wielkość zamówień jest symboliczna, ponieważ importerzy czekają, aby zobaczyć, jak rozwinie się rynek. Krajowe zakłady przetwórcze również nie są skłonne kupować po tak wysokiej cenie. Ponadto wiele fabryk przetwórczych zostało już zamkniętych na ten sezon.
Wszystkie te czynniki sprawiają, że jest mało prawdopodobne, aby cena świeżego czosnku rosły dalej. Handel czosnkiem z obszarów produkcyjnych, a nie z magazynów, dobiega końca. W większości obszarów produkcyjnych zostało mniej niż 10% zapasów. Nie ma także co liczyć na znaczące spadki ceny.