Wiele krajowych warzyw występuje w coraz mniejszych ilościach. Oczywiście to naturalna kolej rzeczy o tej porze roku i nie ma w tym nic dziwnego. Tyczy się to również fasolki szparagowej. Warunki pogodowe w ostatnim czasie spowodowały zanik warzywa z gruntu. Wśród ofert znajduje się już tylko produkt spod osłon. Jak przedstawiają się aktualne ceny na jednym z rynków?
Warunki pogodowe w październiku bywają różne, niemniej, zazwyczaj wiążą się ze zdecydowanie niższą produktywnością roślin. Dni są coraz krótsze, natomiast noce chłodniejsze, co hamuje ich rozwój. Zdarzają się również przymrozki i to właśnie one przyczyniły się do zdecydowanych zmian na rynku hurtowym w podwarszawskich Broniszach.
Dotychczas wśród ofert producentów mogliśmy natrafić zarówno na fasolkę szparagową z gruntu, jak i tą spod osłon. Na ten moment pierwsze z wymienionych warzyw zniknęło z rynku. Wynika to ze wspomnianych przymrozków, które w wielu przypadkach zakończyły tegoroczny sezon. W efekcie podaż na Broniszach spadła a ceny wzrosły na nieco wyższy pułap.
Warto zaznaczyć, że fasolka szparagowa to warzywo ciepłolubne, które jest dość wrażliwe na mrozy. Z tego względu już niewielki spadek temperatury może znacząco odbić się na uprawach. Jesienne miesiące niestety często z takowymi się wiążą…
Jak aktualnie przedstawiają się stawki? W zależności od jakości oferowanej fasolki szparagowej producenci mogą spodziewać się wynagrodzenia na poziomie 10,00-15,00 zł za kilogram. Mówiąc o produkcie nieco niższej jakości, który posiada widoczne wady, ceny przedstawiają się w przedziale 10,00-12,00 zł, natomiast za najwyższej klasy warzywo otrzymamy 14,00-15,00 zł.