Już po raz 9. na Międzynarodowych Targach Poznańskich odbywają się targi Smaki Regionów, podczas których przedstawiciele z 16 regionów Polski prezentują swoje specjały.
Wśród nich można znaleźć oryginalne przetwory z warzyw i owoców oraz inne potrawy przygotowane według starych receptur. Wiele z prezentowanych produktów pochodzi z gospodarstw ekologicznych. Dużym zainteresowaniem zwiedzających cieszyły się stoiska, na których oferowano soki z owoców i warzyw, a także dżemy i konfitury. Można znaleźć także różne niestandardowe produkty np. kiszone rzodkiewki, czy kapustę kiszoną w całej główce. Poza polskimi producentami wśród wystawców są również obecni przedstawiciele z innych krajów m.in. Rumunii, Bułgarii, Mołdawii czy Austrii.
Wydarzenie odbywa się w połączeniu z Targami Polagra Food oraz Polagra Gastro. Reprezentanci producentów podkreślają, że popyt na produkty lokalne i tradycyjne stale wzrasta, ale potrzeba dużo pracy, żeby dotrzeć do klientów i przekonać ich do zakupu. Nie są oni w stanie konkurować z wielkimi przetwórniami i fabrykami, ale impreza taka jak ta pokazuje, że jest dla nich jeszcze miejsce na Polskim rynku. Impreza ta z sukcesem realizuje założenie promowania naturalnej, certyfikowanej żywności tradycyjnej.
Targi Smaki Regionów potrwają do wtorku 26 września.
Tekst i fot. Aleksandra Andrzejewska