• belem agrosimex marchew ziemniaki
  • rosafert agrosimex gleba

yara ogólna nawożenie warzywa

Seminis predazzo brokuł kalafior

basf signum schoroby rabat BeneFito

Hazera baner

pnos odmiany warzywa

yara ogólna nawożenie warzywa

Seminis predazzo brokuł kalafior

basf signum schoroby rabat BeneFito

Hazera baner

pnos odmiany warzywa

Bayer Velum Prime - baner

rizocore zaprawianie bleba biocont
AktualnościSmaki Regionów w Poznaniu

Smaki Regionów w Poznaniu

Już po raz 9. na Międzynarodowych Targach Poznańskich odbywają się targi Smaki Regionów, podczas których przedstawiciele z 16 regionów Polski prezentują swoje specjały.

Wśród nich można znaleźć oryginalne przetwory z warzyw i owoców oraz inne potrawy przygotowane według starych receptur. Wiele z prezentowanych produktów pochodzi z gospodarstw ekologicznych. Dużym zainteresowaniem zwiedzających cieszyły się stoiska, na których oferowano soki z owoców i warzyw, a także dżemy i konfitury. Można znaleźć także różne niestandardowe produkty np. kiszone rzodkiewki, czy kapustę kiszoną w całej główce. Poza polskimi producentami wśród wystawców są również obecni przedstawiciele z innych krajów m.in. Rumunii, Bułgarii, Mołdawii czy Austrii.

Wydarzenie odbywa się w połączeniu z Targami Polagra Food oraz Polagra Gastro. Reprezentanci producentów podkreślają, że popyt na produkty lokalne i tradycyjne stale wzrasta, ale potrzeba dużo pracy, żeby dotrzeć do klientów i przekonać ich do zakupu. Nie są oni w stanie konkurować z wielkimi przetwórniami i fabrykami, ale impreza taka jak ta pokazuje, że jest dla nich jeszcze miejsce na Polskim rynku. Impreza ta z sukcesem realizuje założenie promowania naturalnej, certyfikowanej żywności tradycyjnej.

Targi Smaki Regionów potrwają do wtorku 26 września.

Tekst i fot. Aleksandra Andrzejewska

Prenumerata Warzywa 2024 - baner

Aleksandra Andrzejewska
Aleksandra Andrzejewska
Absolwentka Wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu poznańskiego Uniwersytetu Przyrodniczego. W zespole redakcyjnym „Warzyw” pracuje od 2004 r. Zajmuje się głównie tematyką związaną z technologią uprawy warzyw i owoców miękkich. Uczestniczy również w przygotowaniu materiałów z mechanizacji ogrodnictwa.

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

warzywa siarkopol nawożenie nasiona
tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl