Spadł eksport warzyw z Hiszpanii. Powód – pogoda

Niekorzystne warunki pogodowe utrudniają uprawę producentom warzyw w Hiszpanii. Ostatnie statystyki wskazują, że pogoda wpłynęła negatywnie także na eksport.

W lutym eksport świeżych warzyw z Hiszpanii spadł o 7 proc. w stosunku do ubiegłego roku, do poziomu 582 798 ton. Jednak jego wartość była wyższa o 19 proc. niż w 2016 roku, i wyniosła 718,6 mln euro.

Duży spadek w eksporcie hiszpańskich warzyw odnotowano w przypadku pomidorów (-18 proc.), ogórków (-10 proc.) oraz papryki (-5 proc.) – podaje hortibiz.

ARTYKUŁY POWIĄZANE

None found

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności