AktualnościŚwiatowy rynek fasoli szparagowej

Światowy rynek fasoli szparagowej

Podczas holenderskich dni otwartych firm nasiennych we wrześniu 2019 r. firma Pop Vriend Seeds, należąca do grupy największych dostawców nasion fasoli szparagowej (przedstawicielem w Polsce jest Agro-Ekspert) podała ciekawe informacje dotyczące rynku fasoli szparagowej.

Powierzchnia produkcji fasoli szparagowej na świecie wynosi łącznie 260 tys. ha z czego na potrzeby świeżego rynku obsiewa się 115 tys. ha, natomiast fasolę do zaopatrzenia przetwórstwa uprawia się na powierzchni 145 tys. ha. Popularność fasoli szparagowej jest bardzo różna w zależnośc i od rejonu świata. Absolutnie największym producentem i zarazem konsumentem fasoli jest Ameryka Północna (głównie USA), gdzie powierzchnia produkcji wynosi aż 106 tys. ha. Drugie miejsce zajmuje Europa z powierzchnią 73 tys. ha. Sporo fasoli uprawia się także w krajach Półwyspu Arabskiego, Egipcie, Iraku i Iranie – łącznie 25 tys. ha. W Rosji jest to 17 tys. ha. Zdecydowanie mniejsza jest produkcja fasoli w Ameryce Południowej gdzie produkuje się ją na  11,9 tys. ha. W Indiach fasolą obsiewa się 7 tys. ha, podobna jest powierzchnia uprawy w Republice Południowej Afryki.  W Australii uprawa fasoli szparagowej zajmuje 6,5 tys. ha.

Powierzchnia produkcji fasoli na świecie

Na świecie zróżnicowana jest nie tylko wielkość produkcji i spożycia fasoli szparagowej, ale także upodobania konsumentów wzgędem tego warzywa – barwy strąków, ich grubości i długości.  Wyjątkowo cienkie zielone strąki (extra fine – XF) o niezbyt ciemnej barwie najchętniej uprawiane i spożywane są we Fracji, a srąki podobnego typu, minimalnie grubsze (very fine – VF) – w Belgii. Fasolę ciemnozieloną, o cienkich strąkach jada się w Azji i Afryce (typ fine – F). Strąki zielone lub ciemnozielone o średniej grubości do grubych (medium fine – MF) są typowe dla rynku Stanów Zjednczonych, Australii i Afryki Północnej i jest to typ fasoli szparagowej, której powerzchnia uprawy jest wielkorotnie większa niż pozostałych. Żółta fasola szparagowa to produkct ceniony w krajach Europy Centralnej – w Polsce, na Wegrzech i w Serbii. Z kolei najwięcej fasoli płaskostrąkowej o jasnozielonej barwie produkuje sie w USA, Turcji i Hiszpanii (tab.).

Typy fasoli szparagowej i ich produkcja na świecie

dane – Pop Vrend Seeds

Więcej na ten temat możecie przeczytać w miesięczniku Warzywa 1/2020

Prenumerata Warzywa 2024 - baner
Warzywa


ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

warzywa siarkopol nawożenie nasiona
tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl