Podczas holenderskich dni otwartych firm nasiennych we wrześniu 2019 r. firma Pop Vriend Seeds, należąca do grupy największych dostawców nasion fasoli szparagowej (przedstawicielem w Polsce jest Agro-Ekspert) podała ciekawe informacje dotyczące rynku fasoli szparagowej.


Na świecie zróżnicowana jest nie tylko wielkość produkcji i spożycia fasoli szparagowej, ale także upodobania konsumentów wzgędem tego warzywa – barwy strąków, ich grubości i długości. Wyjątkowo cienkie zielone strąki (extra fine – XF) o niezbyt ciemnej barwie najchętniej uprawiane i spożywane są we Fracji, a srąki podobnego typu, minimalnie grubsze (very fine – VF) – w Belgii. Fasolę ciemnozieloną, o cienkich strąkach jada się w Azji i Afryce (typ fine – F). Strąki zielone lub ciemnozielone o średniej grubości do grubych (medium fine – MF) są typowe dla rynku Stanów Zjednczonych, Australii i Afryki Północnej i jest to typ fasoli szparagowej, której powerzchnia uprawy jest wielkorotnie większa niż pozostałych. Żółta fasola szparagowa to produkct ceniony w krajach Europy Centralnej – w Polsce, na Wegrzech i w Serbii. Z kolei najwięcej fasoli płaskostrąkowej o jasnozielonej barwie produkuje sie w USA, Turcji i Hiszpanii (tab.).


dane – Pop Vrend Seeds
Więcej na ten temat możecie przeczytać w miesięczniku Warzywa 1/2020

