17 sierpnia br. firma Enza Zaden zaprosiła kujawskich plantatorów cebuli na prezentację odmian hodowli Takii Seed i Enza do gospodarstwa Tomasza i Roberta Stanków w Młynicach k. Strzelna.
Pierwszą z prezentowanych odmian, którą można było obejrzeć również na plantacji produkcyjnej Tomasza Stanka był mieszaniec Bonus F1 w typie japońskim. Jak podkreślał Piotr Pietrzak reprezentujący firmę Enza Żaden, ta znana na Kujawach od lat odmiana różni się od typowych „hiszpanów” większą zawartością suchej masy w cebulach oraz mniejszą podatnością na wybijanie w pędy kwiatostanowe, dlatego może być siana już w marcu.
Odmianę Bonus F1 wyróżnia wczesność i wysoki plon. Można ją również przechowywać przez kilka miesięcy – zdaniem P. Pietrzaka w niektórych gospodarstwach cebulę tę składuje się nawet do stycznia. -Następcą Bonusa F1 jest odmiana Medusa F1 będąca również połączeniem typu japońskiego z hiszpańskim, jednak bliższa temu drugiemu. Osiąga ona dojrzałość zbiorczą 5–7 dni po Bonusie F1, cechuje się natomiast większym wyrównaniem i wyższą zawartością suchej masy w cebulach – informował P. Pietrzak. -Bonus F1 uchodzi na Kujawach za jedną z najwcześniejszych odmian, jednak w portfolio Takii znajduje się jeszcze wcześniejszy mieszaniec Takstar F1 załamujący szczypior 7–10 dni przed Bonusem F1. Oprócz wczesności i przydatności do siewu marcowego odmianę Takstar F1 cechuje wysoki plon cebul o świeżorynkowej jakości: kulistych, wyrównanych o dużym kalibrażu, okrytych słomkową suchą łuską. Warta podkreślenia jest również możliwość uprawy odmiany Takstar F1 z dymki. Cebule, które prezentujemy pochodzą właśnie z tego typu uprawy – z plantacji produkcyjnej firmy ON-ZIN – wyjaśniał.
-Rośliny tej odmiany tworzą silny, odporny na patogeny odglebowe system korzeniowy i wyrównane cebule. Po sezonie przechowalniczym będzie można powiedzieć więcej o trwałości tej odmiany w polskich magazynach – informował Krzysztof Jawor reprezentujący Takii Seed.