AktualnościTargi TSW startują już jutro. Sprawdź najważniejsze informacje

Targi TSW startują już jutro. Sprawdź najważniejsze informacje

Największe wydarzenie branżowe, czyli Targi Sadownictwa i Warzywnictwa w Kielcach zaczynają się już jutro (22 stycznia 2025) i potrwają dwa dni. Na odwiedzających będzie czekało mnóstwo atrakcji. W czwartek (23 stycznia 2025) producenci warzyw będą mieli okazję do wzięcia udziału w Konferencji Warzywniczej. Chcesz dowiedzieć się więcej?

Prelekcje, panele dyskusyjne i pozostałe atrakcje TSW 2025 będą miały miejsce w ośrodku wystawienniczym Targi Kielce, na ulicy Zakładowej 1. Wydarzenie odbędzie się w dniach:

  • 22.01.2025 od godziny 9:00 do 17:00,
  • 23.01.2025 od godziny 9:00 do 16:00.

Producenci warzyw będą mieli okazję do zapoznania się z innowacyjnymi technologiami i nowościami produktowymi oraz do nawiązania bezpośredniego kontaktu z firmami i ekspertami z branży ogrodniczej.

Dlaczego bilet na TSW 2025 warto kupić przed wydarzeniem?

Ze względu na bardzo wysokie zainteresowanie Targami TSW 2025 na miejscu mogą powstać kolejki do kas biletowych. Rozwiązaniem dla osób, które nie chcą tracić czasu w oczekiwaniu na bilet jest jego zakup przed wydarzeniem. Pozwoli on na bezpośrednie kierowanie się do wejścia i unikanie długiego oczekiwania.

Eksperci omówią najważniejsze warzywnicze kwestie

Drugiego dnia targów 23 stycznia 2025 o godzinie 10:00 odbędzie się Konferencja Warzywnicza, dzięki której zainteresowani producenci będą mogli uzupełnić wiedzę w zakresie opłacalności, importu, eksportu oraz uprawy warzyw na świeży rynek i do przetwórstwa. Wykłady potrwają aż cztery godziny, a zaproszeni specjaliści przedstawią najważniejsze warzywnicze zagadnienia.

Prenumerata Warzywa 2024 - baner

Podczas wydarzenia, przygotowywanego i prowadzonego przez redakcję portalu “Warzywa.pl” oraz miesięcznika “WARZYWA”, posłuchać będzie można wykładów:

  • „Warzywa deserowe i przemysłowe – jakość gwarantuje zbyt i opłacalność” – prelekcja otwierająca omówi kwestie oddziałujące m.in. na ceny warzyw. Przedstawione zostaną wyzwania, z którymi mierzą się producenci zarówno warzyw gruntowych i uprawianych pod osłonami.
  • „Import warzyw do Polski – kierunki i gatunki” – wykład dotyczyć będzie sprowadzanych produktów. Towary te zwykle przywożone są z miejsc, w których występują korzystniejsze niż lokalnie występujące warunki klimatyczne lub technologia produkcji jest bardzo rozwinięta. Omówione zostaną kraje pochodzenia i gatunki warzyw, które w największej ilości trafiają do Polski.
  • „Pomidory do przetwórstwa” – poruszony zostanie również temat produkcji pomidorów gruntowych na potrzeby przetwórstwa z wykorzystaniem włoskich odmian oraz doświadczeń w zakresie agrotechniki. Nie zabraknie wskazówek dotyczących uprawy, które mogą przełożyć się na wyższy plon o dobrych parametrach jakościowych, a także rad dotyczących kryteriów doboru odmian.
  • „Od siewu do zbioru – jak zoptymalizować produkcje warzyw z wykorzystaniem maszyn i nowych technologii” – w utrzymaniu konkurencyjności gospodarstw istotną kwestią jest wdrażanie najnowszych technologii. Wykład skupi się na zoptymalizowaniu produkcji warzyw z wykorzystaniem maszyn i nowych technologii od początkowych etapów uprawy, aż po ich zbiory.
  • „Jakość warzyw jako kluczowy element rynku żywności. Nowoczesne rozwiązania i przyszłość produkcji” – produkcja warzyw zarówno na świeży rynek, jak i do przetwórstwa nie byłaby możliwa bez odpowiedniej i skutecznej ochrony roślin oraz nawożenia. Poruszana tematyka dotyczyć będzie wpływu na parametry jakościowe plonu.
  • „Jak eksportować świeże warzywa z Polski” – krajowe warzywa stają się rozpoznawalne poza naszymi granicami. W historii opartej na własnym doświadczeniu prelegent zwróci szczególną uwagę na oczekiwania odbiorców i wyzwania związane ze spełnieniem ich wymagań.
  • „Jak nie dać się zaskoczyć szkodnikom? Analiza występowania szkodników w ostatnich trzech latach na podstawie systemu monitoringu Farm Smart. Innowacyjne warzywa funkcjonalne jako odpowiedź na wymagania rynku – podsumowanie projektu NCBiR” – wykład poruszy kwestię zagrożeń, występujących w uprawach warzyw i możliwości zapobiegania niekorzystnym zjawiskom. Analizie na podstawie danych z systemu monitoringu zostanie poddane występowanie szkodników w ostatnich trzech latach.

Prócz Konferencji Warzywniczej podczas trwania targów TSW odbędą się również inne ciekawe wydarzenia. Serdecznie zapraszamy na stanowisko zespołu AgroHorti Media (hala 5), gdzie czekać będą przygotowane atrakcje i warte uwagi niespodzianki.


ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl

[newsletter_signup_form id=1]