AktualnościTrendy, nowe technologie i wyniki badań w uprawach pod osłonami

Trendy, nowe technologie i wyniki badań w uprawach pod osłonami

Rozwojowi rynku upraw pod osłonami, a w szczególności doświetlaniu asymilacyjnemu, poświęcona była konferencja naukowo-techniczna zorganizowana 13 marca br. w Łaszkowie (woj. wielkopolskie) w ramach cyklu Śniadanie biznesowe. Jej inicjatorami były: Instytut Fizjologii Roślin PAN, Instytut Elektrotechniki, Powiat Kaliski oraz firma Plantalux. Uroczystego otwarcia konferencji dokonał starosta kaliski Krzysztof Nosal, który objął patronat honorowy nad wydarzeniem.

Możliwości współpracy ogrodników z rejonu kaliskiego z ośrodkami naukowo-badawczymi były tematem wystąpienia Stanisława Zabarskiego z Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego. Prelegent zachęcał do korzystania z usług Kliniki Chorób Roślin działającej przy Instytucie Ochrony Roślin-PIB w Poznaniu.

Programy ochrony roślin - przedsprzedaż 2024 - baner

Dr hab. Anna Janeczko i dr Monika Kula z Instytutu Fizjologii Roślin PAN przybliżyły uczestnikom konferencji zagadnienie roli światła w życiu roślin. Promieniowanie słoneczne docierające do powierzchni ziemi stanowi dla roślin źródło energii do syntezy asymilatów oraz źródło informacji potrzebnej do fotomorfogenezy czyli wzrostu i rozwoju. Znaczenie ma w tym przypadku barwa światła czyli długość fali, jego natężenie, kierunek padania oraz okresowość np. długość dnia. Rośliny „widzą” światło dzięki fotoreceptorom, z których obecnie znane są: fitochrom (odbiera czerwień i czerwień daleką), kryptochrom i fototropina (odbierają światło niebieskie i UVA oraz nienazwany receptor światła UVB. Już od fazy kiełkowania nasion fitochrom pod wpływem światła przekształca się z formy PR (odbierającej światło czerwone) do formy PFR (odbierającej daleką czerwień) przechodzącej z cytoplazmy do jądra komórkowego w którym indukuje transkrypcję genów regulowanych przez światło. Powoduje to zmiany w modelu rozwoju roślin z etiolowanego na fotomorfogenetyczny, co oznacza że roślina wykształca liście i tworzy chlorofil. Od tej pory życie rośliny regulowane jest światłem. Dzięki fotoreceptorom roślina może unikać cienia, wykonywać ruchy, przemieszczać chloroplasty, zamykać i otwierać aparaty szparkowe, działać w rytmie dobowym i indukować kwitnienie. Również biosynteza hormonów może być regulowana przez światło. Jednak niezaprzeczalnie najistotniejszym procesem zachodzącym z udziałem światła w roślinie jest fotosynteza – mówiła dr hab. A. Janeczko.

W kolejnym wystąpieniu Jakub Lachowski przybliżył działalność firmy Plantalux specjalizującej się technologii doświetlania upraw lampami LED, natomiast Wojciech Baryła mówił o konieczności odpowiedniego doboru emisji fal w procesie fotosyntezy w uprawach szklarniowych.

Na temat zasilania i sterowania źródeł światła stosowanych w oświetleniu wielkopowierzchniowym w kontekście redukcji opłat za pobraną energię elektryczną mówił dr inż. Krzysztof Tomczuk z Instytutu Elektrotechniki w Warszawie.

Prenumerata Warzywa 2024 - baner

Podczas kolejnej prelekcji Cyprian Forc z firmy Gremon System mówił o nawadnianiu upraw ogórków i pomidorów doświetlanych lampami LED w gospodarstwach ogrodniczych w Finlandii. Natomiast prof. dr hab. Jadwiga Treder z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach przybliżyła uczestnikom spotkania zagadnienie doświetlania rozsad warzyw światłem LED.

Więcej na ten temat w kolejnym wydaniu miesięcznika „Szklarnie Tunele Osłony”

Aleksandra Czerwińska-Nowak
Aleksandra Czerwińska-Nowak
Absolwentka wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Przez cztery lata pracowała na tej uczelni jako asystent w Katedrze Warzywnictwa zajmując się tematyką technologii uprawy grzybów jadalnych i warzyw. W 2008 roku dołączyła do zespołu miesięcznika „Warzywa”. Specjalizuje się w zagadnieniach dotyczących doboru odmian warzyw ich uprawy oraz przechowywania i przygotowania do sprzedaży.

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

tunele przymrozki folia
supraza azot fosfor potas z powietrza obrol bakterie azotowe

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl