Uzupełnienie Programu Ochrony Warzyw

Zgnilizna twardzikowa fasoli; fot. K. Kupczak

Dobór środków do ochrony roślin warzywnych został uzupełniony o kilka fungicydów i insektycydów (tab. 1, 2). Większość tych nowości w rejestrze zawiera substancje czynne znane i używane przez polskich ogrodników, wyjątek stanowi mikroorganizm Isaria fumosorosea, entomopatogeniczny grzyb wywołujący choroby owadów – szkodników roślin, wykorzystywany jako biologiczny insektycyd.

Racjonalną rotację środków ochrony roślin ułatwi rozszerzony o nowe zastosowania insektycyd, który od kilku lat jest już zarejestrowany w Polsce do stosowania w uprawach roślin warzywnych (tab. 3).

 

ARTYKUŁY POWIĄZANE

None found

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności