W Unii coraz więcej warzyw z Maroka, Egiptu i Turcji

Maroko i Egipt to najważniejsi afrykańscy dostawcy warzyw do państw Unii Europejskiej. W 2016 r. kraje te zwiększyły eksport do UE odpowiednio o 13 proc. i 10 proc., do poziomu 482 tys. ton oraz 250 tys. ton – podaje hortibiz.

Z Maroka pochodzi już 1/3 wszystkich importowanych warzyw do Unii, przy czym połowę importu z tego kraju stanowią pomidory.  W pierwszym półroczu 2016 r. Unia zaimportowała prawie 250 tys. ton tych warzyw, czyli o 8 proc. więcej niż w tym samym okresie rok wcześniej. W tym czasie Maroko zwiększyło także o 8 proc. eksport świeżego groszku do UE, do poziomu 92,6 tys. ton.

Z Egiptu sprowadzamy głównie ziemniaki (157 tys. ton w 2016 r.). Jednak wyjątkowy wzrost w ubiegłym roku zanotowano w przypadku cebuli, której w pierwszym półroczu Egipt wyeksportował do UE o 31 proc. więcej (72 tys. ton).

Ważnym pozaunijnym  dostawcą warzyw do Unii Europejskiej jest Turcja (zajmuje trzecie miejsce), która w 2016 r. wyeksportowała prawie 238 tys. ton. warzyw.

Wg federacji hiszpańskich eksporterów, import warzyw z krajów trzecich do UE ma negatywny wpływ na handel wewnątrz Unii, który spadł w ubiegłym roku o 1 proc.

Źródło: hortibiz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności