Wahania na rynku szparagów w Holandii. Ceny od niskich do wysokich

Obecny sezon szparagowy kojarzy się nam głównie z wieloma problemami. Czy to niekorzystne warunki pogodowe, czy brak siły roboczej, czy niskie ceny produktu. Niemniej, sytuacja w Holandii zdaje się zmieniać. Mniejsza podaż spowodowała powrót do wyższego wynagrodzenia dla producentów. Ile aktualnie kosztują szparagi na tamtejszym rynku?

W wielu krajach producenci szparagów nie mieli łatwego sezonu. W Holandii sytuacja nie wyglądała inaczej. Zaczęło się od normalnych cen, które swój szczyt miały w okresie Wielkanocy. Nieco później jednak warunki znacząco się pogorszyły i producenci pracowali poniżej kosztów produkcji przez cztery tygodnie. Wielu z nich rezygnowało w tym czasie z upraw, gdyż nie były już opłacalne. Dość duży wpływ miała także pogoda, która niejednokrotnie się zmieniała i utrudniała zbiory.

Taki stan rzeczy odwrócił sytuacje widoczną w cenach. Z racji, że wielu producentów odeszło od produkcji, a także na wzgląd niekorzystnych warunków pogodowych, podaż znacząco się zmniejszyła. Według tamtejszych rolników stawki ponownie kierują się w stronę szczytu widocznego na początku sezonu. Wysokiej jakości szparagi sprzedawane są w przedziale 10-11 euro. Niemniej, producenci nie będą w stanie nadrobić tym poniesionych uprzednio strat.

Znaczący wpływ miały również produkty importowane. Sezon zielonych szparagów był trudny od samego początku, ponieważ producenci musieli zmagać się z importem hiszpańskiego i włoskiego warzywa. Produkty z zagranicy były zdecydowanie gorszej jakości, niemniej, konsumentów przyciągała ich niższa cena. W momencie wycofania konkurencyjnych szparagów z rynku, stawki za krajowe warzywa ponownie zaczęły wzrastać. To ukazuje jak ogromny wpływ ma import zagranicznego towaru na ceny oferowane lokalnym rolnikom.

Warto także wspomnieć o obranych szparagach. W zeszłym roku zainteresowanie tym produktem w Holandii wzrosło. Aktualnie, zdaniem jednego z producentów, również to nastąpiło, jednak marże detalistów byłby zbyt wysokie w porównaniu do zwykłych szparagów. Mowa tutaj przede wszystkim o marketach, które narzucały wysokie ceny, a mają przecież dość znaczący wpływ na handel warzywami. Ponadto, rolnicy wskazują, że głównym problemem w uprawie szparagów jest bardzo krótki sezon. Produktem można obracać jedynie dwa miesiące a koszty produkcji są bardzo wysokie, co stanowi dość niepewną inwestycję.

Źródło: agf.nl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności