AktualnościWłochy: Sezon kalafiorowy zapowiada się obiecująco

Włochy: Sezon kalafiorowy zapowiada się obiecująco

W bieżącym sezonie warunki klimatyczne nie sprzyjały wielu gatunkom roślin, w tym kalafiora. Narzekać mogą również producenci północnej i południowej części Włoch. Zdaniem Antonio Strollo z AlfaFrutta, firmy należącej do Piana del Sele w prowincji Salerno, wysyp kalafiora we Włoszech rozpoczął się nieco później niż w latach ubiegłych.

Wysoka temperatura powietrza utrzymywała się do połowy września, a ceny i podaż utrzymywały się na niskim poziomie. Jak twierdzi A. Strollo w ciągu ostatnich piętnastu dni notowania wzrosły. W porównaniu z ubiegłym rokiem ceny sprzedażowe kalafiora wzrosły o 0,30-0,40 euro/kg. Tymczasem, w tym tygodniu spodziewają się spadku cen ze względu na większą obecność produktu na rynku krajowym.

„Obecnie na włoskim rynku dostępne są odmiany letnie i zimowe. Wiele z nich jest uprawianych w Avezzano, a inne w Piana del Sele, gdzie odmiany zimowe są najbardziej preferowane. W tym czasie otrzymaliśmy również pierwsze zamówienia z zagranicy, zwłaszcza z Niemiec i Węgier, ale niestety z powodu niewystarczającej ilości towaru nie mogliśmy zrealizować tych oczekiwań” – informuje A. Strollo.

Popyt zmienia się w zależności od rynków. Włochy mają popyt na kalafior świeży lub foliowany, podczas gdy kalafiory w opakowaniach po 7 sztuk są bardziej cenione na rynkach europejskich. Również w tym roku sadzenie rozpoczęło się w połowie lipca i były typowe, również pod względem ilościowym. Ta kampania zapowiada się mniej więcej w takich samych ilościach jak w zeszłym roku, w skali kraju.

Obecnie kalafiory na polach są wyrównane, o intensywnie białych różach. Jednak ​​upalne letnie temperatury opóźniły dojrzewanie warzyw kapustnych o kilka tygodni. Róże kalafiora są nieco mniejsze, do tego stopnia, że w kartonie o wymiarach 40 cm x 60 cm mieści się 9, 10 sztuk.

Prenumerata Warzywa 2024 - baner

Od grudnia będą dostępne pierwsze kalafiory Romanesco

Źródło: FreshPlaza


ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl

[newsletter_signup_form id=1]