Widać coraz większe zainteresowanie włoskiego sektora owoców i warzyw największym dalekowschodnim rynkiem. Cała branża we Włoszech skupia w ostatnich miesiącach swoją uwagę na Chinach. Jednym z tego przejawów są targi Mac Fruit Attraction China (MFAC).
Zostały zorganizowane w Szanghaju (22-24 listopada 2017 r.) w trakcie Horti Fresh China. To największe w tym kraju spotkanie B2B w sektorze świeżych owoców i warzyw. Nawiązywane są tu kontakty pomiędzy eksporterami z całego świata oraz chińskimi odbiorcami i dystrybutorami. W MFAC udział wzięło 30 włoskich firm wystawiających się pod wspólnym hasłem „Freshness form Europe” .
W trakcie targów odbyła się konferencja poświęcona działaniom włoskich eksporterów owoców i warzyw na chińskim rynku. Paolo Bruni, prezes CSO Italy podkreślał, że Włochy są europejskim producentem jabłek numer jeden, eksportującym 45 proc. produkcji. Zamierzają dostarczać do Chin gruszki i liczą na sukces jaki odniósł eksport kiwi do tego kraju. Eksport tych owoców wzrósł z poziomu 1 tys. ton w 2010 r. do ponad 10 tys. ton w 2016 r. Jak zapowiedział Renzo Piraccini do Włoch zostanie zaproszonych 50 kupców m.in. na targi Macfrut (9-11 maja 2018 r. w Rimini), co ułatwi zawieranie kolejnych kontaktów handlowych pomiędzy dwoma państwami.