AktualnościWłoski producent: „ Musiałbym sprzedawać pomidory po 30 euro/kg, żeby zarobić”

Włoski producent: „ Musiałbym sprzedawać pomidory po 30 euro/kg, żeby zarobić”

Wzrost kosztów produkcji dotyczy producentów w wielu krajach. W szczególnie złej sytuacji wydają się być producenci na Zachodzie Europy, gdzie ogólnie koszty już wcześniej uznawane były za wysokie. Na jednym z zagranicznych portali wypowiada się producent pomidorów typu cherry.

Jak mówi, włoscy producenci warzyw z niepokojem patrzą w przyszłość. Sam produkuje pomidory na powierzchni 4 ha. Ze względu na warunki pogodowe plony są znacznie mniejsze niż oczekiwał. „Teraz – kontynuuje z oburzeniem producent na łamach włoskiego serwisu italiafruit.net – ​​posiadanie gospodarstwa to luksus, na który nie można już sobie pozwolić. Podwyżki cen nawozów, plastiku i oleju napędowego spowodowały wzrost wszystkich kosztów produkcji i nikt nic nie robi, wszyscy patrzą”.

Ostrzega, że jeżeli Wspólnota Europejska i rząd nie zrobią więcej, a on nie zdoła odzyskać nakładów, w przyszłym roku zamknie produkcję. Dodaje, że nie tylko on jest w takiej sytuacji. Dotyczy to wszystkich plantatorów pomidorów.

„Ceny produkcji są wyższe, ale problem polega na tym, że brakuje pierwszego elementu: produktu. Żeby naprawdę zarobić , musiałbym sprzedawać pomidory typu cherry i datterini po 30 euro za kilogram, szaleństwo. Szczerze – konkluduje przedsiębiorca – wolę niższe ceny i większą dostępność towaru na rynku, aby móc dalej prowadzić firmę.”

 

Źródło: italiafruit.net

Prenumerata Warzywa 2024 - baner


ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

warzywa siarkopol nawożenie nasiona
tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl