• rosafert agrosimex gleba
  • belem agrosimex marchew ziemniaki

yara ogólna nawożenie warzywa

Seminis predazzo kalafior

basf signum schoroby rabat BeneFito

Hazera baner

pnos odmiany warzywa

yara ogólna nawożenie warzywa

Seminis predazzo kalafior

basf signum schoroby rabat BeneFito

Hazera baner

pnos odmiany warzywa

Bayer Velum Prime - baner

rizocore zaprawianie bleba biocont
AktualnościWybrano Rolników roku 2020

Wybrano Rolników roku 2020

7 lutego br. w hotelu Sheraton w Warszawie odbyła się uroczysta gala finałowa XXVI edycji Ogólnopolskiego Konkurs ROLNIK-FARMER ROKU na której obecny był minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski. Laureatami w kategorii ogrodnictwo zostali Agnieszka i Ernest Kaźmierczakowie z Warszówki k. Kalisza.

Organizatorem Konkursu jest Stowarzyszenie „Polski Klub ROLNIK-FARMER ROKU”. Partnerem wydarzenia jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Patronat honorowy od lat sprawują: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Dyrektor Generalny Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, JM Rektor Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego im. J.J. Śniadeckich. Sponsorem głównym tegorocznej edycji była firma Bayer.

Uroczysta gala

Kapituła konkursowa, w której skład wchodzą przedstawiciele Stowarzyszenia “Polski Klub Rolnik – Farmer Roku”, pracownicy uczelni rolniczych, ministerstwa rolnictwa, KOWR oraz niezależni eksperci, spośród 236 zgłoszeń wyłoniła grupę finalistów konkursu.

Prezes Stowarzyszenia Maciej Mularski (z prawej) i wiceprezesi Teresa Kucharska i Adam Jeznach

Kolejnym etapem konkursu była wizytacja gospodarstw finalistów, która umożliwiła wybranie spośród nich najlepszych.

Laureatami XXVI edycji Ogólnopolskiego Konkursu Rolnik – Farmer Roku zostali:

  •   w kategorii ogrodnictwo – Agnieszka i Ernest Kaźmierczakowie (Warszówka, woj. wielkopolskie), którzy prowadzą gospodarstwo rolne o powierzchni 55 ha, w tym 14 ha zajmują nowoczesne obiekty szklarniowe. Specjalizują się w uprawie malinowej odmiany Tomimaru Muchoo F1, którą prowadzą na rynnach uprawowych w podłożu z wełny kamiennej.  W szklarniach zastosowano w pełni skomputeryzowany system klimatu, kurtyn energooszczędnych, nawadniania i zamgławiania, sortowania owoców, przemieszczania wózków transportowych itp. Szkodniki zwalczane są metodą biologiczną przy zastosowaniu owadów. W gospodarstwie znajduje się 5 magazynów – komór chłodniczych, a także nowoczesna linia do sortowania i pakowania pomidorów. Transport do odbiorców odbywa się własnymi samochodami. Odbiorcami pomidorów są sieci supermarketów w kraju, a także wysyłane są do Anglii, Grecji, Niemiec i Białorusi. Gospodarstwo posiada wdrożony standard GLOBALG.A.P., GLOBALGAP GRAPS, certyfikat HAACCP, a także ISO 22000. W gospodarstwie panuje wzorowy ład i porządek, a estetykę podkreśla pięknie utrzymana zieleń. Państwo Kaźmierczakowie są otwarci na pomoc i udział w działaniach na rzecz środowiska lokalnego. Współpracują z wieloma instytucjami naukowo-badawczymi i ze szkołami.
  •  w kategorii: gospodarstwa rodzinne – produkcja roślinna – Ludmiła i Michał Sznajder (Karnice, woj. dolnośląskie), którzy na 62 ha uprawiają warzywa i produkują kiszonki. Uprawiają głównie ogórki, kapustę i buraki oraz  koper, czosnek i marchew. Kiszenie odbywa się według 100-letniej tradycji regionu Dolnej Baryczy, a proces kiszenia jest powolny i w pełni naturalny. Sprzedają produkty pod własną marką.
  •   w kategorii gospodarstwa rodzinne – hodowla bydła – Mieczysława i Jan Tylka (Tokarnia, woj. podkarpackie). 
  •   w kategorii gospodarstwa rodzinne – hodowla trzody chlewnej –  Marzena i Łukasz Kieras (Komorów, woj. świętokrzyskie). 
  •   w kategorii gospodarstwa o alternatywnych źródłach dochodu – Anna i Jan Kępa, Barbara i Paweł Kępa (Ligota Wielka, woj. dolnośląskie), którzy prowadzą rodzinne gospodarstwo o pow. 204 ha. Dominującym kierunkiem produkcji jest uprawa zbóż, okopowych, rzepaku oraz warzyw. 
  •   w kategorii działy specjalne produkcji rolnej – Danuta i Zygmunt Stromscy (Kczewo, woj. pomorskie) specjalizujący się w produkcji drobiu. 
  •   w kategorii działy specjalne produkcji rolnej – Agnieszka Taraszkiewicz, Winnica Bona Terra (Krzyżówki, woj. kujawsko-pomorskie). Powierzchnia gospodarstwa wynosi 18,32 ha, w tym 4,26 zajmuje uprawa winorośli. 
  •   w kategorii przedsiębiorstwa rolnicze – Przedsiębiorstwo Rolniczo-Hodowlane GAŁOPOL Sp. z o.o. (Gałowo, woj. wielkopolskie) prowadzące hodowlę bydła mlecznego i mięsnego, hodowlę koni, a także produkcję nasienną roślin uprawnych.

fot. Stowarzyszenie „Polski Klub ROLNIK-FARMER ROKU


ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

warzywa siarkopol nawożenie nasiona
tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl