Wybrano Rolników roku 2020

Agnieszka i Ernest Kaźmierczakowie - zwycięscy w kategorii ogrodnictwo

7 lutego br. w hotelu Sheraton w Warszawie odbyła się uroczysta gala finałowa XXVI edycji Ogólnopolskiego Konkurs ROLNIK-FARMER ROKU na której obecny był minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski. Laureatami w kategorii ogrodnictwo zostali Agnieszka i Ernest Kaźmierczakowie z Warszówki k. Kalisza.

Organizatorem Konkursu jest Stowarzyszenie „Polski Klub ROLNIK-FARMER ROKU”. Partnerem wydarzenia jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Patronat honorowy od lat sprawują: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Dyrektor Generalny Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, JM Rektor Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego im. J.J. Śniadeckich. Sponsorem głównym tegorocznej edycji była firma Bayer.

Uroczysta gala

Kapituła konkursowa, w której skład wchodzą przedstawiciele Stowarzyszenia “Polski Klub Rolnik – Farmer Roku”, pracownicy uczelni rolniczych, ministerstwa rolnictwa, KOWR oraz niezależni eksperci, spośród 236 zgłoszeń wyłoniła grupę finalistów konkursu.

Prezes Stowarzyszenia Maciej Mularski (z prawej) i wiceprezesi Teresa Kucharska i Adam Jeznach

Kolejnym etapem konkursu była wizytacja gospodarstw finalistów, która umożliwiła wybranie spośród nich najlepszych.

Laureatami XXVI edycji Ogólnopolskiego Konkursu Rolnik – Farmer Roku zostali:

  •   w kategorii ogrodnictwo – Agnieszka i Ernest Kaźmierczakowie (Warszówka, woj. wielkopolskie), którzy prowadzą gospodarstwo rolne o powierzchni 55 ha, w tym 14 ha zajmują nowoczesne obiekty szklarniowe. Specjalizują się w uprawie malinowej odmiany Tomimaru Muchoo F1, którą prowadzą na rynnach uprawowych w podłożu z wełny kamiennej.  W szklarniach zastosowano w pełni skomputeryzowany system klimatu, kurtyn energooszczędnych, nawadniania i zamgławiania, sortowania owoców, przemieszczania wózków transportowych itp. Szkodniki zwalczane są metodą biologiczną przy zastosowaniu owadów. W gospodarstwie znajduje się 5 magazynów – komór chłodniczych, a także nowoczesna linia do sortowania i pakowania pomidorów. Transport do odbiorców odbywa się własnymi samochodami. Odbiorcami pomidorów są sieci supermarketów w kraju, a także wysyłane są do Anglii, Grecji, Niemiec i Białorusi. Gospodarstwo posiada wdrożony standard GLOBALG.A.P., GLOBALGAP GRAPS, certyfikat HAACCP, a także ISO 22000. W gospodarstwie panuje wzorowy ład i porządek, a estetykę podkreśla pięknie utrzymana zieleń. Państwo Kaźmierczakowie są otwarci na pomoc i udział w działaniach na rzecz środowiska lokalnego. Współpracują z wieloma instytucjami naukowo-badawczymi i ze szkołami.
  •  w kategorii: gospodarstwa rodzinne – produkcja roślinna – Ludmiła i Michał Sznajder (Karnice, woj. dolnośląskie), którzy na 62 ha uprawiają warzywa i produkują kiszonki. Uprawiają głównie ogórki, kapustę i buraki oraz  koper, czosnek i marchew. Kiszenie odbywa się według 100-letniej tradycji regionu Dolnej Baryczy, a proces kiszenia jest powolny i w pełni naturalny. Sprzedają produkty pod własną marką.
  •   w kategorii gospodarstwa rodzinne – hodowla bydła – Mieczysława i Jan Tylka (Tokarnia, woj. podkarpackie). 
  •   w kategorii gospodarstwa rodzinne – hodowla trzody chlewnej –  Marzena i Łukasz Kieras (Komorów, woj. świętokrzyskie). 
  •   w kategorii gospodarstwa o alternatywnych źródłach dochodu – Anna i Jan Kępa, Barbara i Paweł Kępa (Ligota Wielka, woj. dolnośląskie), którzy prowadzą rodzinne gospodarstwo o pow. 204 ha. Dominującym kierunkiem produkcji jest uprawa zbóż, okopowych, rzepaku oraz warzyw. 
  •   w kategorii działy specjalne produkcji rolnej – Danuta i Zygmunt Stromscy (Kczewo, woj. pomorskie) specjalizujący się w produkcji drobiu. 
  •   w kategorii działy specjalne produkcji rolnej – Agnieszka Taraszkiewicz, Winnica Bona Terra (Krzyżówki, woj. kujawsko-pomorskie). Powierzchnia gospodarstwa wynosi 18,32 ha, w tym 4,26 zajmuje uprawa winorośli. 
  •   w kategorii przedsiębiorstwa rolnicze – Przedsiębiorstwo Rolniczo-Hodowlane GAŁOPOL Sp. z o.o. (Gałowo, woj. wielkopolskie) prowadzące hodowlę bydła mlecznego i mięsnego, hodowlę koni, a także produkcję nasienną roślin uprawnych.

fot. Stowarzyszenie „Polski Klub ROLNIK-FARMER ROKU

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności