Wynikowy szacunek produkcji warzyw w 2021 r.

Plantacja kapusty

GUS przedstawił rezultaty wynikowego szacunku produkcji warzyw w 2021 r. Produkcję warzyw gruntowych ocenia się na blisko 3,8 mln t, tj. o ok. 1% mniej w porównaniu z rokiem poprzednim. Zbiory ziemniaków szacuje się na ok. 7,1 mln t, tj. o około 10% mniej od zbiorów uzyskanych w roku ubiegłym.

Warzywa gruntowe

W 2021 r. warunki pogodowe dla uprawy warzyw gruntowych były niekorzystne niemal w całym okresie wegetacji. Ze względu na niską temperaturę dobową powietrza i częste opady deszczu siewy warzyw były opóźnione. Na większości plantacji były one prowadzone pod koniec marca. Wschody warzyw były nierównomierne, pojawiała się także konieczność przesiewania upraw. Lipcowe upały wpłynęły na skrócenie okresu wegetacji odmian wczesnych i średniowczesnych. Opady deszczu w sierpniu spowodowały opóźnienie wegetacji odmian późniejszych oraz silne porażenie plantacji chorobami grzybowymi i bakteryjnymi. W konsekwencji konieczne było stosowanie większej liczby zabiegów ochronnych. Częste opady deszczu sprzyjały przyrostowi masy warzyw, jednak wpływały też negatywnie na ich jakość i trwałość pozbiorczą (przede wszystkim w przypadku warzyw korzeniowych i cebuli). Ze względu na dużą wilgotność powietrza i podłoża, pojawiały się utrudnienia w zbiorach, a presja ze strony chorób grzybowych nasiliła się.

Łączną produkcję warzyw gruntowych (odmian wczesnych i późnych) w 2021 r. oszacowano na 3,8 mln t, tj. na poziomie o ok. 1% niższym od produkcji roku ubiegłego. Największy spadek produkcji zanotowano zwłaszcza w przypadku gatunków ciepłolubnych (tj. pomidorów i ogórków). W porównaniu do roku 2020 zbiory ogórków zmniejszyły się o ok. 30% i wyniosły niespełna 127 tys. t, natomiast zbiory pomidorów zostały ocenione na 158 tys. t, czyli o 15% mniej niż w roku ubiegłym. Produkcję kapusty oszacowano na ponad 687 tys. t, a kalafiorów na ok. 138 tys. t. Zbiory cebuli ukształtowały się na poziomie 617 tys. t, produkcja marchwi została oceniona nieznacznie powyżej 637 tys. t, natomiast produkcję buraków ćwikłowych oszacowano na ok. 239 tys. ton.

Łączna produkcja pozostałych gatunków warzyw została oszacowana na przeszło 1,2 mln t, tj. na poziomie o 17% wyższym niż w roku ubiegłym. Największy wpływ na wzrost produkcji warzyw z tej grupy miały zbiory dyni.

Ziemniaki

Warunki wegetacji – od posadzenia do końca września były niezbyt korzystne dla upraw ziemniaka. Bardzo chłody maj spowodował wydłużone i nierównomierne wschody roślin. W dalszym okresie wegetacji, z uwagi na nierównomierny rozkład opadów (w ciągu sezonu wegetacyjnego na plantacjach ziemniaka obserwowano zarówno suszę, jak i nadmiar opadów) oraz różny poziom agrotechniki i warunki glebowe, stan plantacji był różny. Plonowanie roślin ziemniaka było więc zróżnicowane regionalnie, a nawet lokalnie. Ocenia się, że jakość bulw z tegorocznych zbiorów jest przeciętna.

Powierzchnię uprawy ziemniaków szacuje się na ponad 0,2 mln ha. Ocenia się, że plony ziemniaków wyniosą 300 dt/ha i będą mniejsze od ubiegłorocznych o ok. 47 dt/ha tj. o 14%. Zbiory ziemniaków szacuje się na ok. 7,1 mln t, tj. o 10% mniej od zbiorów ubiegłorocznych.

Źródło: GUS

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności