Na rynku hurtowym w podwarszawskich Broniszach jest już wprawdzie dostępna młoda kapusta, jednak nie możemy zapominać o warzywie z ubiegłorocznych zbiorów, którego cena po raz kolejny wzrosła.
Sytuacja w przypadku kapusty z ubiegłorocznych zbiorów uległa zmianom. Krajowi producenci przez większość sezonu zmagali się z dość niskimi cenami, natomiast obecnie są one zdecydowanie bardziej satysfakcjonujące. Wynika to rzecz jasna ze spadku podaży. Zapasy są bowiem na wyczerpaniu.
Stawki są oczywiście zależne od jakości. Długi okres przechowywania to niemałe wyzwanie dla producentów i zdarza się, że mimo wszelkich starań utrzymanie warzywa w niezmiennym stanie nie jest możliwe. Niemniej, dobra jakość zapewnia aktualnie rolnikom ceny na poziomie 3,00 zł za kilogram.
Bardziej satysfakcjonujące ceny, względem ostatnich miesięcy, tyczą się także kapusty czerwonej. Od ponad dwóch tygodni producenci, którzy posiadają ją w ofercie, mogą spodziewać się 4,50 zł za kilogram.
Mówiąc natomiast o młodej kapuście, stawki utrzymują się w przedziale 5,50-6,00 zł za sztukę. Wiele jednak zależy od oferowanego kalibru. Nieco większe główki, które przyciągają uwagę konsumentów, zapewnią producentom wyższe ceny. Niemniej, tyczy się to głównie sprzedaży detalicznej.