• rosafert agrosimex gleba
  • belem agrosimex marchew ziemniaki

yara ogólna nawożenie warzywa

Seminis predazzo brokuł kalafior

basf signum schoroby rabat BeneFito

Hazera baner

pnos odmiany warzywa

yara ogólna nawożenie warzywa

Seminis predazzo brokuł kalafior

basf signum schoroby rabat BeneFito

Hazera baner

pnos odmiany warzywa

Bayer Velum Prime - baner

rizocore zaprawianie bleba biocont
AktualnościXXI Międzynarodowe Seminarium Krajowej Unii Producentów Soków

XXI Międzynarodowe Seminarium Krajowej Unii Producentów Soków

W Łodzi trwa rozpoczęte w środę XXI Międzynarodowe Seminarium Krajowej Unii Producentów Soków. Organizacja ta, zrzeszająca 47 podmiotów branży sokowniczej obchodzi w bieżącym roku jubileusz 25-lecia swej pracy.

Najnowszą spośród inicjatyw KUPS mających na celu promocję produktów branży oraz podnoszenie ich jakości, edukację konsumentów i kreowanie nowych trendów jest opracowanie i wdrażanie systemu jakości produktów z owoców i warzyw Certyfikowany Produkt jako propozycji krajowego systemu jakości.

W ostatnim pięcioleciu spożycie soków ogółem wzrosło w Polsce o 7,7% i osiągnęło poziom 543 mln litrów. Bardzo szybko wzrasta konsumpcja soków kategorii NFC (o 338%, do poziomu 142 mln l), natomiast soki z koncentratów odnotowują spadek o 13,2% (401 mln l). Polska okazuje się być w Unii Europejskiej krajem, który oparł się ogólnej tendencji spadkowej w branży. Konsumpcja soków ogółem spadła w UE o 16,4%, a samych soków z koncentratów o 29,1%. Natomiast dynamika wzrostu soków NFC wynosząca w UE 27,6% jest nieco niższa od zaobserwowanej w Polsce. Taki trend wzrostowy odnotowujemy w kraju już w dłuższej perspektywie – od roku 2009 do 2016 konsumpcja soków w Polsce wzrosła o 12%, podczas gdy w UE spadłą w tym czasie o 17%.

Polska z 800 mln l jest piątym rynkiem soków i nektarów w Europie – po Niemczech (2361 mln l), Francji (1415 mln l), W. Brytanii (1116 mln l) i Hiszpanii (831 mln l). Spożycie na osobę napojów tych kategorii w naszym kraju (20,8 l/osobę) sytuuje Polskę na szóstym miejscu w Europie – za Maltą (32,5 l/os.), Niemcami (28,6 l/os.), Norwegią (25,7 l/os.), Holandią (23,8 l/os.), Szwecją (22,7 l/os).

Na swoim corocznym Seminarium KUPS zastanawia się nad strategią branży sokowniczej w zmieniających się warunkach rynkowych. Wkrótce zrelacjonujemy tematy merytoryczne  poruszone w wystąpieniach prelegentów, podczas paneli eksperckich oraz dyskusji.

Prenumerata Warzywa 2024 - baner

pg


ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

warzywa siarkopol nawożenie nasiona
tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl