yara ogólna nawożenie warzywa

rol-spec cebula fokker ozima łuski

spójnia cebula nasiona ozima plantico

  • sketch agrosimex ochrona
  • pantoea agrosimex intermag

  • prevAm Biocont reklama
  • naturalis biocont ochrona warzywa biologiczna
AktualnościAkwaponiczna uprawa sałaty rzymskiej w systemie wertykalnym

Akwaponiczna uprawa sałaty rzymskiej w systemie wertykalnym

Uprawa hydroponiczna jest w Polsce dobrze znana, a w ostatnich latach zdobywa coraz więcej zwolenników. Do najważniejszych zalet można przypisać m.in. możliwość wyprodukowania wysokich plonów z jednostki powierzchni. Naukowcy w Instytucie Ogrodnictwa – PIB poszli o krok dalej. Sprawdzają możliwość akwaponicznej uprawy sałaty rzymskiej w systemie wertykalnym.

Co to jest akwaponika?

Akwaponika to taki system uprawy roślin, w którym do uprawy roślin wykorzystuje się wodę ze zbiorników hodowlanych, np. z rybami. Głównym celem takiego systemu jest stworzenie symbiozy pomiędzy florą a fauną. Produkty uboczne z hodowli ryb są rozkładane przez bakterie do związków odżywczych dla roślin (azotany, azotyny). Oczywiście taki system to także ograniczenie strat wody.

Uprawa warzyw w systemie wielopoziomowym

W Instytucie Ogrodnictwa – PIB prowadzony jest projekt – akronim AKWAPONIKA, w którym technologia jest dopracowywana, aby niebawem mogła być wprowadzona do praktyki ogrodniczej. Liderem projektu jest Plantlab. Uprawa prowadzona jest w systemie wielopoziomowym, bez dostępu światła słonecznego – z wykorzystaniem światła LED. Jest to odpowiedź na zapytania z rynku dotyczące możliwości produkcji żywności w warunkach sztucznych, na terenach miejskich. Te systemy są testowane już w innych krajach i są potocznie nazywane City Farming,  być niebawem nieuniknioną alternatywą dla tradycyjnego rolnictwa.
W doświadczeniu badane są parametry, m.in. oświetlenie, w tym spektrum i natężenie światła LED.
Na terenie IO-PIB ustawiono kamerę wzrostową (fitotron), w której znajduje się cały system produkcji akwaponicznej. W prowadzonym doświadczeniu celem jest wyprodukowanie sałaty rzymskiej, która jest pożądanym surowcem dla gastronomii. Naukowcy z IO-PIB mają za zadanie dobór odpowiedniej odmiany spośród propozycji partnerów projektu. Nasiona do testów dostarczyły firmy Enza Zaden oraz Syngenta. Ważnym aspektem jest dobór składu pożywki, stopień natlenienia wody, ustalenie ogólnych warunków uprawy pod względem zakresu i rodzaju światła, wymagań stężenia dwutlenku węgla i temperatury. Rośliny są uprawiane w styropianowych kontenerach (boxach) wypełnionych wodą pozyskaną ze stawów hodowlanych z jesiotrem. Boxy są ustawione na aluminiowych stelażach, wielopiętrowo, doświetlane przez system lamp LED-owych. Zaletą systemu akwaponicznego jest jego całkowite zamknięcie, co sprzyja utrzymaniu roślin w środowisku wolnym od chorób i szkodników. Można zatem podkreślić, że w systemie akwaponicznym rośliny są uprawiane ekologicznie.
Wyniki badań będą wdrożone przez lidera projektu – firmę Plantlab i wykorzystane w akwaponicznej uprawie sałaty rzymskiej na 11 poziomach w hali magazynowej. 

 

Materiał prasowy Instytutu Ogrodnictwa – Państwowego Instytutu Badawczego w Skierniewicach

Corteva - Zorvec - baner

suvisio corteva kapusta ochrona

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl