reklama
monsanto

reklama
yara ogólna nawożenie warzywa

reklama
Enza pomidor

reklama

reklama
makita wózki transport

reklama
horsch leeb

reklama
yara ogólna nawożenie warzywa

reklama
Enza pomidor

reklama

reklama
makita wózki transport

reklama
horsch leeb

reklama
octavo marchew nasiona
reklama
RhizoVITAL
AktualnościOchrona bioróżnorodności gleby warunkiem zdrowia obecnych i przyszłych pokoleń

Ochrona bioróżnorodności gleby warunkiem zdrowia obecnych i przyszłych pokoleń

Pod takim hasłem w całej Polsce przez dwa lata odbywały się działania edukacyjne i upowszechnieniowe skierowane do rolników i doradców rolniczych. Celem było propagowanie wiedzy na temat bioróżnorodności gleby i sposobów jej ochrony.

Organizatorzy szkoleń – zespół w którego skład wchodzili dr Beata Kowalska, dr hab. Magdalena Szczech, dr Iwona Sowik (fot.), mgr inż. Katarzyna Bisko, Jolanta Winciorek, Anna Michalska, Agnieszka Bielenin – zastosowali zdywersyfikowane formy przekazu informacji. Były to odbywające się w całym kraju szkolenia, konsultacje indywidualne, wystawy, publikacje, konferencja naukowa, strona internetowa, a także przygotowanie ulotek, materiałów szkoleniowych i monografii. Celem było kształcenie społeczeństwa i rozwijanie poczucia odpowiedzialności za wszelkie działania podejmowane w środowisku, szczególnie te mające wpływ na stan gleb użytkowanych rolniczo.

reklama
Baner PORW 2025

Instytut Ogrodnictwa – PIB w Skierniewicach

 

Wśród prezentowanych zagadnień były m.in.:
? rola mikroorganizmów glebowych w procesach glebotwórczych i tworzenia próchnicy,
? znaczenie mikroorganizmów w ochronie roślin przed patogenami,
?
bioróżnorodność mikroorganizmów glebowych oraz ich wpływ na jakość gleb,
? utylizacja odpadów organicznych poprzez ich kompostowanie oraz wykorzystanie kompostów do zachowania odpowiedniej jakości gleb,
?
wpływ czynników atmosferycznych i antropogenicznych na gleby.

Edukacja społeczeństwa ma fundamentalne znaczenie dla ochrony środowiska glebowego przed degradacją oraz dla zachowania go dla przyszłych pokoleń. Oczekuje się, że rezultatem podjętych działań będzie także zwiększenie bezpieczeństwa żywności produkowanej w Polsce, a tym samym wpłynie to korzystnie na ochronę zdrowia społeczeństwa. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi w 2020 r. – w uznaniu dla wybitnych osiągnięć we wdrażaniu wyników badań naukowych do praktyki rolniczej, przynoszących wymierne efekty ekonomiczne i społeczne – przyznał wyróżnienie organizatorom szkoleń za ich wkład w edukację społeczeństwa w zakresie ochrony bioróżnorodności.

Źródło: Materiały prasowe Instytut Ogrodnictwa – PIB w Skierniewicach

reklama
Prenumerata Warzywa 2024 - baner
reklama

reklama
  • rhizo azot gleba agrosimex

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

reklama
Baner KUPS

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl

[newsletter_signup_form id=1]