AktualnościCzarny czosnek z Chin

Czarny czosnek z Chin

Nikt nie kwestionuje zalet zdrowotnych i dietetycznych czosnku, ale nie każdy akceptuje jego długo utrzymujący się aromat. Kolejną propozycje kompromisu przedstawiają Chińczycy z Dali (miasto i powiat w prowincji Junnan, na południowym zachodzie kraju). Wyhodowali czarny czosnek.

Ten typ czosnku nie ma ostrego, uporczywego aromatu, ale pozostałe cenne właściwości zachował. W swej naturalnej postaci może więc stać się bardzo atrakcyjnym surowcem kulinarnym czy farmaceutycznym (o takim jego wykorzystaniu poważnie myślą przedsiębiorcy chińscy – chcą przetwarzać około 5 tys. ton czosnku, projekt jego przetwórstwa realizowany od 2014 r. jest wart 300 mln juanów).

Dla Europy pozostaje kwestią otwartą, w jakiej formie z czarnym czosnkiem się zetkną – na to warzywo importowane z państw trzecich (Chiny są głównym dostawcą) obowiązują kontyngenty. Więc raczej dotrze do na w formach przetworzonych.


ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

warzywa siarkopol nawożenie nasiona
tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl