1200×200 – Weidemann – lipiec

Zimna plazma. Nowa technologia zabezpieczająca żywność 

Naukowcy w Australii badają skuteczność urządzenia „The Food Safety Supercharger” do niszczenia mikroorganizmów na powierzchni owoców, warzyw i orzechów.    Sprowadzony z Niemiec sprzęt o...

Bilans pomidorów dla przemysłu 

World Processing Tomato Counsil (WPTC) opublikowało dane o zbiorach polowego pomidora dla przetwórstwa na 1 października. Mają one jeszcze wstępny charakter, ale większych zmian...

Pogoda. Nietypowy rok pełen ekstremalnych zjawisk 

Zaczęło się od wiosennych przymrozków, które mocno zniszczyły potencjał plonotwórczy w sadach Europy. Jednak to nie był koniec niszczycielskich działań pogody. To trudny rok...

Sezonowa oferta dyskontów: Fioletowe ziemniaki 

Pod koniec października w sieci dyskontów Biedronka pojawiła się oferta związana z Halloween. Znalazły się w niej ziemniaki o fioletowym miąższu. Opakowanie zawierające 750 g odmiany...

Ryżem i ziemniakiem Japończyk żyje 

Kojarząca nam się podświadomie z ryżem Japonia jest jednak również mocno przywiązana do ziemniaka. Ta więź nawet się wzmacnia – rośnie na wyspach pokolenie...

Cebula bez łez 

W tym sezonie na rynku detalicznym USA pojawi się nowa odmiana cebuli, której domowa obróbka nie będzie już wiązała się z wylewaniem łez. Hodowcy...

„Tytanowy” brokuł 

W piątek 27 października w Płowkach k. Radziejowa odbyła się prezentacja odmiany Titanium F1 marki Seminis, której właścicielem jest firma Monsanto. Radosław Grabowski reprezentujący tę...

Rosyjski rynek ziemniaka 

Ten podstawowy produkt jest w Rosji wytwarzany od lat w stabilnych ilościach. Struktura produkcji, spożycia, handlu także nie ulega większym wahaniom. Warto jednak pamiętać,...

W Chinach czosnku w bród 

W porównaniu z ubiegłorocznymi bieżące zbioru czosnku w Chinach wzrosły o 78%. To efekt ubiegłorocznych reakcji chińskich plantatorów tego warzywa na dobre zeszłoroczne ceny....

Fuzaryjne więdnięcie sałaty. Choroba się rozprzestrzenia 

W brytyjskich gospodarstwach produkujących sałatę zaobserwowano pojawienie się ogniska chorobowego Fusarium oxysporum f. sp. lactucae. To pierwsze doniesieniu o przedostaniu się patogenu z kontynentalnej Europy na...

Najnowsze

Polskie sukcesy hodowlane w pełnej krasie 

Podczas Dnia Otwartego zorganizowanego 5 lipca w gospodarstwie Lecha i Adama Motylewskich w miejscowości Karski k. Ostrowa Wielkopolskiego przez firmę W. Legutko przy współpracy...

W Rosji brakuje przechowalni dla warzyw 

Branżowi specjaliści szacują, że do 80% rosyjskich przechowalni dla warzyw jest technologicznie przestarzała – nie zapewnia warunków do długotrwałego przechowywani podstawowych warzyw, co powoduje...

Dzień Ziemniaka w Żelaznej 

Na terenie Rolniczego Zakładu Doświadczalnego SGGW w Żelaznej 13 lipca odbyła się 16. edycja Ogólnopolskiego Dnia Ziemniaka, którego współorganizatorem była firma Bayer Polska. Impreza...

Warsztaty polowe w Ozorkowie 

W Ozorkowie niedaleko Łodzi w gospodarstwie Anny i Mariusza Błaszczyków 15 lipca firma Nunhems Poland zorganizowała Warsztaty polowe. Partnerami spotkania były firmy Działek –...
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA
Zgadzam się na przetwarzanie przez Plantpress Sp. z o.o. moich danych osobowych do wysyłania newslettera według zasad określonych w Polityce Prywatności.
ZAPIS DO NEWSLETTERA
Dziękujemy za zainteresowanie!

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link potwierdzający zapis
do newslettera.

Prosimy o potwierdzenie subskrypcji.