Informacje z firmHolenderski król uczestniczył w jubileuszu Kopperta

Holenderski król uczestniczył w jubileuszu Kopperta

Król Wilhelm Aleksander otworzył w czwartek 14 września nowe centrum informacyjne z okazji jubileuszu firmy Koppert Biological Systems. Holenderska rodzinna firma w tym roku świętuje swoje 50-lecie jako wiodący podmiot w biologicznej ochronie roślin i zrównoważonej uprawie.

Po ceremonii otwarcia dyrektorzy Paul Koppert i Henri Oosthoek oprowadzili króla po Centrum Doświadczeń oraz pokazali wystawy insektów, roztoczy i rozwiązań mikrobiologicznych, które firma produkuje i wdraża w rolnictwie i ogrodnictwie. – Od 50 lat współpracujemy z naturą, aby rolnictwo i ogrodnictwo były zdrowsze i bardziej zrównoważone. Nasi ludzie w sposób ciągły przyczyniają się do bardziej zrównoważonych praktyk kultywacyjnych. Dzisiejsza obecność króla jest uznaniem ich wysiłków i koronuje naszą pracę z ostatnich 50 lat – wyjaśnia Paul Koppert.

Król Wilhelm Aleksander uczestniczył w Międzynarodowym Seminarium “Partners with Nature”, które Koppert zorganizował tego dnia w ramach obchodów jubileuszu. W seminarium wzięło udział ponad 700 międzynarodowych gości. – Dopiero zaczynamy; chcemy zaoferować zrównoważone metody uprawy dla szeregu producentów upraw w wysokiej technologii. To cel tego seminarium. Pragniemy wnieść jak najwięcej do sieci kontaktów na całym świecie i pracować wspólnie z nimi w kierunku zrównoważonego rolnictwa i ogrodnictwa – powiedział Henri Oosthoek.

Firma rodzinna rozpoczęła działalność pięćdziesiąt lat temu z myślą o zwalczaniu szkodników, szkodzącym uprawom. Postanowiła skorzystać z naturalnych wrogów zamiast środków chemicznych. Koppert szuka rozwiązań, które można znaleźć w przyrodzie i wytwarza produkty dla profesjonalnych hodowców.

Centrum Doświadczeń
Centrum informacyjne o powierzchni 200 m2, które zostało otwarte przez króla, informuje zwiedzających o biologicznej ochronie upraw. Tutaj hodowcy, instytuty badawcze, studenci i władze z Holandii i zagranicy mogą dowiedzieć się więcej w sposób interaktywny na temat wizji rodzinnej firmy, badań i rozwoju biologicznej ochrony upraw oraz procesów produkcyjnych w firmie Koppert. Daje to zwiedzającym możliwość doświadczenia, jak produkty są opracowywane i jak one działają. Goście mają również możliwość obejrzenia z bliska naturalnych wrogów, trzmieli i roztworów mikrobiologicznych.

Prenumerata Warzywa 2024 - baner

W roku 2017 Koppert gościł około tysiąca odwiedzających z 35 różnych krajów. Firma oczekuje, że liczba odwiedzających wzrośnie szybko, dlatego budowa centrum informacyjnego była koniecznością. Rezerwacji wycieczek po centrum można dokonać za pomocą strony internetowej Koppert od 1 października.

Od pioniera do lidera rynku od 50 lat
W latach sześćdziesiątych hodowca ogórka, Jan Koppert, podobnie jak inni hodowcy doświadczali wiele niepowodzeń w zwalczaniu szkodników w uprawie. Wraz z synem, Peterem, postanowił znaleźć naturalne rozwiązanie chroniące uprawy i eksperymentował z wdrożeniem drapieżnych roztoczy przeciwko szkodnikom. Udowodnił, że jest to skuteczne rozwiązanie i stanowi podstawę dla firmy Koppert Biological Systems.

W ciągu następnych 50 lat firma rodzinna prowadzona przez Petera, jego brata Paula i kuzyna Henri Oosthoek, stała się światowym liderem w biologicznej ochronie upraw pod osłonami. Firma rozwija się każdego roku. Oprócz dostarczania ponad 40 różnych naturalnych wrogów w celu zwalczania szkodliwych owadów, Koppert dostarcza także preparaty mikrobiologiczne i trzmiele do zrównoważonej produkcji roślin uprawnych i ogrodniczych.

Źródło: materiały firmy Koppert


ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

warzywa siarkopol nawożenie nasiona
tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl