AktualnościQUANTIS® – pierwszy biostymulator od Syngenty

QUANTIS® – pierwszy biostymulator od Syngenty

Obecnie jednym z największych problemów światowych jest globalne ocieplenie. W ostatnich latach obserwuje się wzrost średniej temperatury w Polsce o 0,3°C na dekadę. Do 2050 roku średnia temperatura powietrza w Europie ma wzrosnąć nawet o 3°C. Konsekwencją tych zmian jest mniejsza ilość opadów i częstsze susze. Badania naukowe potwierdzają, że stres wynikający z wysokich temperatur może przyczynić się do utraty nawet kilkudziesięciu procent plonu. Wsparcie w takich warunkach niesie biostymulator Quantis.

Quantis to stymulator wzrostu roślin pochodzenia naturalnego, będący efektem fermentacji soku z  trzciny cukrowej i drożdży, wzbogacony potasem i wapniem. Badania potwierdzają pozytywny wpływ zastosowania preparatu w uprawie: rzepaku ozimego, ziemniaków, słonecznika, zbóż, kukurydzy oraz truskawek.

Quantis poprawia wydajność roślin i zwiększa plony poprzez pobudzanie naturalnych procesów fizjologicznych. Zmniejsza negatywny wpływ upału, suszy czy zimna i pomaga roślinom zregenerować się.

Preparat pozwala roślinie utrzymać prawidłowe funkcjonowanie aparatów szparkowych i transpiracji na właściwym poziomie. Dzięki temu utrzymuje wodę w komórkach.

Quantis pomaga także przedłużyć fotosyntezę – utrzymuje „efekt zazielenienia” i stymuluje naturalne procesy związane z odżywianiem, wspierając lepszy wzrost roślin i plon. Efekt plonotwórczy biostymulatora obserwuje się zarówno w warunkach stresu, jak i jego braku.

Prenumerata Warzywa 2024 - baner

Rolników ucieszy fakt, że Quantis jest wygodny w użyciu – może być stosowany razem z zabiegiem fungicydowym. Dodatkowo będzie dostępny w korzystnej cenie u autoryzowanych dystrybutorów, w dobrych punktach handlowych oraz w sklepie internetowym Syngenta.

Dla firmy Syngenta produkty biologiczne odgrywają ważną rolę w bardziej zrównoważonym rolnictwie przyszłości. Cieszymy się, że możemy zaproponować swoim klientom wybór biostymulatorów jako alternatywę do tradycyjnych środków ochrony roślin. Wszystko to w trosce o rolników, by mogli produkować wysokiej jakości żywność w sposób bezpieczny dla środowiska, odpowiadając jednocześnie na wymagania konsumentów.

Informacja prasowa


ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

warzywa siarkopol nawożenie nasiona
tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl