Informacje z firmSyngenta: przyspieszenie innowacji w zmieniającym się świecie

Syngenta: przyspieszenie innowacji w zmieniającym się świecie

Firma Syngenta zapowiedziała przyspieszenie innowacji mających być odpowiedzią na narastające problemy rolników na całym świecie oraz na zmieniającą się opinię społeczeństwa nt. rolnictwa.
Rolnicy zmagają się obecnie z takimi wyzwaniami jak zmiana klimatu, erozja gleby czy zmniejszanie się różnorodności biologicznej. Zmieniają się także oczekiwania konsumentów i postrzeganie technologii wykorzystywanych w rolnictwie” — powiedziała Alexandra Brand, dyrektor ds. zrównoważonego rozwoju w firmie Syngenta.Istnieje wyraźne zapotrzebowanie na innowacje i więcej działań służących przezwyciężaniu tych wyzwań z korzyścią dla wszystkich zainteresowanych stron — rolników, konsumentów i środowiska”.

Firma wydała ten komunikat po ponad 150 sesjach konsultacyjnych zorganizowanych na całym świecie w celu zebrania szerokiego spektrum opinii. Pozwoliły one lepiej zrozumieć oczekiwania społeczeństwa i rolników oraz pojmowanie koncepcji zrównoważonego rolnictwa przez poszczególne grupy.

W ramach nowego podejścia Syngenta zamierza dalej doskonalić metody uprawy i ochrony roślin oraz poszukiwać rozwiązań będących odpowiedzią na wyzwania środowiskowe, społeczne oraz ekonomiczne.

Prace będą koncentrowały się na trzech obszarach:

Innowacje kierowane potrzebami społeczeństwa i przyrody. Opinia społeczna i potrzeby środowiska naturalnego — obok zaspakajania potrzeb rolników — będą coraz częściej pojawiały się jako czynniki kształtujące innowacje. Nowe produkty będą opracowywane z uwzględnieniem zewnętrznie weryfikowanych zasad zrównoważonego rozwoju.

Prenumerata Warzywa 2024 - baner

Dążenie do obniżania pozostałości środków ochrony roślin w uprawach i środowisku. Syngenta dba o bezpieczeństwo swoich produktów podlegających ścisłym regulacjom oraz rozumie ich rolę w ochronie jakości i bezpieczeństwa żywności. Jednocześnie firma wsłuchując się w opinie partnerów będzie z nimi współpracować w zakresie dalszego ograniczania pozostałości w uprawach bez uszczerbku dla produktywności, a także w celu poprawy stanu gleby oraz zapobiegania jej erozji.

Inwestycje z myślą o potrzebach rolników i przyrody. Syngenta — wspólnie z rolnikami, środowiskiem akademickim i ekologami — będzie pracować nad rozwiązaniami zgodnymi z zasadami zrównoważonego rozwoju. Firma będzie też w przejrzysty sposób informować o efektach tych inwestycji w dziedzinie badań i rozwoju.

Dyrektor Brand powiedziała także: „Nie da się zaprzeczyć, że nasza branża potrzebuje zmiany. Postulat ten wyraźnie wybrzmiewał w trakcie wszystkich sesji konsultacyjnych. Położymy większy nacisk na innowacyjność, starając się pomóc gospodarstwom rolnym w uodpornieniu się na zmiany klimatu oraz lepszej adaptacji do wymagań konsumentów — między innymi w zakresie ograniczania emisji dwutlenku węgla oraz przeciwdziałania erozji gleby i zanikowi bioróżnorodności”.

Kolejne etapy działań będą polegały między innymi na dalszych konsultacjach z zainteresowanymi stronami, prowadzonych pod kątem sformułowania wyraźnych celów i opracowania miar ich realizacji w poszczególnych obszarach. Stosowne komunikaty zostaną opublikowane jeszcze w tym roku. Jednocześnie trwają prace nad szczegółowymi wnioskami z odbytych sesji konsultacyjnych na potrzeby kolejnej edycji The Good Growth Plan w 2020 r. W szóstym roku obowiązywania Planu realizacja wszystkich przyjętych zobowiązań jest zaawansowana i przebiega zgodnie z harmonogramem.

Informacja prasowa Syngenta


ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

warzywa siarkopol nawożenie nasiona
tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl