Świeże owoce i warzywa stanowią bardzo mały procent sprzedawanych online produktów spożywczych. Pandemia Covid-19 zmienia nawyki konsumentów. Czy również w tej kwestii dojdzie z czasem do znaczących zmian?
Jeśli chodzi o Polskę, to jak na razie brak dokładnych danych na ten temat. Jednak analitycy rynku spożywczego zwracają uwagę, że trend ten jest widoczny i z czasem przyjdzie również do naszego kraju.
Jak informują Holendrzy ze względu na coraz bardziej rygorystyczne przepisy sanitarne w kraju wzrosła sprzedaż online świeżych owoców i warzyw. Wzrost tego wskaźnika zanotowano po raz pierwszy w marcu. Z kolei latem odsetek ten spadł.
Obecnie po kolejnych restrykcjach, wprowadzonych pod koniec września udział owoców i warzyw sprzedawanych online w holenderskich supermarketach wzrósł do rekordowych 6%.
Trzy najczęściej kupowane warzywa to: ogórek, pomidor i papryka. W przypadku owoców na pierwszym miejscu są banany, następnie jabłka i pomarańcze.
Źródło: GroentenFruit Huis na podstawie danych IRI (Moving Annual Total / MAT tydzień 40 2020).