Ceny warzyw na Broniszach. „Kowalski” odczuwa skutki czerwcowych upałów.

Skutki suszy rolniczej i upałów zanotowanych w drugiej połowie czerwca wciąż dają swe znaki uczestnikom Rynku Hurtowego Bronisze. Najbardziej jest to widoczne na rynku warzyw gruntowych. Na giełdzie brakuje warzyw korzeniowych, kapustnych i liściowych. Tymczasem lepiej wygląda rynek warzyw spod osłon, które są mniej narażone na warunki atmosferyczne, ale wymagają większych nakładów kapitałowych i pracy ludzkiej.

Sytuacja rynkowa na Rynku Hurtowym Bronisze

  • Niska podaż warzyw kapustnych: kalafiory 5−6 zł/szt., kapusta biała 4−5 zł/szt. – skutki upałów – obecny rzut produkcyjny kalafiorów jest dosłownie „ugotowany”, czyli róże są zdeformowane lub słabo ukształtowane, hurtownicy na Rynku Bronisze są zmuszeni sprowadzać kalafiory aż z Pomorza gdzie w czerwcu były lepsze warunki pogodowe.
Kalafior podczas czerwcowych upałów. Fot. A. Andrzejewska
  • Opóźniający się zbiór młodej pietruszki powoduje ciągły wzrost cen na tę ubiegłoroczną, która dochodzi momentami do 18 zł/kg a pęczek młodej z nacią kosztuje 4−5 zł.

  • Niska podaż rzodkiewek spowodowała wzrost cen do 2−2,5 zł/pęczek – regularna cena o tej porze to 0,8−1 zł/pęczek.
rzodkiewka. fot. A. Wilczyńska
  • Od suszy i gorąca ucierpiały również szpinak, za który trzeba zapłacić 10 zł/kg a za koperek 3 zł/pęczek (w ubiegłych sezonach szpinak kosztował około 4−5 zł/kg, a koperek 1 zł/pęczek).
  • Marchew i cebula − to warzywa, których cena zachowuje się dość stabilnie. Marchew kosztuje 1,6−2 zł/kg a cebula z łuską 2-2,33 zł/kg.
  • Bardzo wysokie jak na te porę roku są ceny fasolki szparagowej 10−13 zł/kg – spowodowane brakiem fasolki polnej, która również wyschła. Producenci z okolic Potworowa i Przytyku narzekają również na kłopoty z zatrudnieniem pracowników do zbioru fasolki, który jest bardzo czasochłonny w porównaniu ze zbiorem np. papryki, bakłażanów i cukinii.
Fot. A. Wilczyńska
  • Zwiększająca się podaż krajowych papryk powoduje sukcesywny spadek cen. Papryka czerwona kosztuje obecnie 6−9 zł/kg a zielona 2,75−3,5 zł/kg, bakłażany 3−4 zł/kg,
    cukinia 3,5−4,5 zł/kg.
fot. A. Wilczyńska
  • Pod koniec opisywanego okresy zaobserwowaliśmy wzrost cen ogórków szklarniowych i gruntowych 3−3,5 do 4 zł/kg.
Fot. A. Wilczyńska
  • Również zdrożały pomidory czerwone do poziomu około 4−4,5 zł/kg i malinowe do 5 zł/kg
  • W 2017 roku ziemniaki odm. Irga kosztowały ok. 0,45 zł/kg w 2018 roku 0,75 zł/kg, a obecnie trzeba zapłacić za nie 2−2,33 zł/kg, jeszcze droższe są odmiany Irys i  Catania
    − tutaj cena kształtuje się na poziomie 2,66 zł/kg.

Źródło: WR-SRH Bronisze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności