InneInnowacje w sektorze owoców i warzyw. Polityka prozdrowotna

Innowacje w sektorze owoców i warzyw. Polityka prozdrowotna

W pierwszym dniu XIII Międzynarodowego Kongresu Promocji Owoców i Warzyw zorganizowanego przez AIAM5 i KUPS wystąpił m.in. Marian Borek, reprezentujący Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, który mówił na temat polityki Polski w zakresie rynku owoców i warzyw. Wspomniał o problemach tej branży, w tym wymienił niski poziom współpracy gospodarstw, mały udział organizacji producentów w obrocie, w szczególności warzywami gruntowymi.

Do pozytywnych tendencji zaliczył wzrost udziału w eksporcie grup i organizacji producentów oraz tworzonych przez nie spółek, związków i konsorcjów, a także rosnącą liczbę targowisk pozwalających na bezpośrednią sprzedaż owoców i warzyw. Jak przedstawił prelegent, główne cele, które realizuje ministerstwo to: wzmocnienie współpracy pomiędzy producentami, upowszechnienie obrotu dokonywanego na podstawie umów na dostawy, skrócenie łańcucha marketingowego, ograniczenie kosztów produkcji owoców i warzyw, stymulacja popytu wewnętrznego i zewnętrznego np. przez akcje promocyjne, właściwe wdrażanie instrumentów wsparcia rynku (programów operacyjnych, zarządzanie kryzysowe). Szczególnie ważne wg Mariana Borka w przypadku poprawy współpracy są: obowiązek zwierania umów, eliminowanie nieuczciwych praktyk w handlu rolno-spożywczym, upowszechnianie tworzenia organizacji międzybranżowych, rozwój doradztwa rolniczego, odtworzenie i wsparcie rozwoju lokalnych rynków rolnych, uruchomienie platformy żywnościowej.

Prof. dr hab. Małgorzata Korbin, dyrektor Instytutu Ogrodnictwa przedstawiła wykład pt. Produkcja zrównoważona owoców i warzyw w kontekście wyzwań współczesnego rynku. Czekające nas wyzwania w 2050 r. to wg FAO wzrost liczby ludności do 9 mld ludzi. Oznacza to że będziemy potrzebować o 60 proc. więcej żywności, a wg Banku Światowego w Afryce o 15 proc a w Azji o 18 proc. zmniejszy się produkcja żywności. Wraz z rozwojem rolnictwa zwiększaliśmy areał upraw (produkcja ekstensywna), a następnie zintensyfikowaliśmy ją, poprawiając wydajność. Teraz jest czas zrównoważonej produkcja, czyli takiej która daje przychody, ale pozostaje w równowadze ze środowiskiem i bierze pod uwagę potrzeby lokalnych społeczności. Wg prelegentki integrowana produkcja to system produkcji, który jest najbardziej zbliżony do ideału zrównoważonej produkcji.

Na temat innowacji w przetwórstwie owoców i warzyw mówiła dr Sylwia Skąpska. Podkreślił ona, że innowacje podążają za ogólnymi trendami panującymi na rynku żywnościowym. Są to przede wszystkim: zdrowie (produkty nisko przetworzone), wygoda (łatwe i szybkie do przygotowania) ekologia (produkty bio, niski ślad węglowy) produkty regionalne i tradycyjne, bezpieczeństwo (bez skażeń chemicznych i mikrobiologicznych), nowości (produkty nieznane lub produkowane z mało znanych owoców i warzyw), spersonalizowana żywność (przeznaczona dla poszczególnych grup konsumentów np. wegetarian, chorych, dzieci, seniorów).

Na polskim rynku możemy wyodrębnić następujące innowacje. W sektorze produktów mrożonych gotowe dania warzywne (mieszanki) na patelnię z przyprawami, czy burgery warzywne (np. z brokułów i kalafiora) jako dania dla wegetarian. W grupie żywności niskoprzetworzonej – świeżo krojone warzywa i owoce myte oraz pakowane w atmosferze modyfikowanej, a także hermetycznie pakowane np. dla handlu hurtowego. Jadalne powłoki takie jak na chitozan, skrobia, pektyny, alginian sodu, kazeinian wapnia, czy pullulan.

Na polskim rynku soków charakterystyczna jest obecność soków NFC, czyli soków naturalnie mętnych. W 2012 stanowiły one zaledwie 12 proc. soków spożywanych w naszym kraju, a w 2016 r. już 23 proc. Zatem dogoniliśmy zachodnią Europę – podkreślała prelegentka. Kolejne innowacje na krajowym rynku to smoothie, czyli soki przecierowe z dodatkami np. mlekiem lub prozdrowotnymi komponentami, a także 100 proc. soki przecierowe z owoców (np. jabłka i czarna porzeczka). Na rynku pojawiają się dania gotowe z warzyw np. zupy, a w słodzonych produktach widać zastępowanie cukru w części lub całości przez słodkie soki owocowe np. zagęszczony sok jabłkowy lub z winogron (np. w syropach i dżemach). W kategorii produktów fermentowanych innowacją jest zastosowanie kultur starterowych wyselekcjonowanej bakterii kwasu mlekowego. Pozwala to na przyspieszenie fermentacji oraz uzyskanie produkt z wystandaryzowanymi cechami, (np. szczepionka Cumisil). Do nowości należy zaliczyć także obecność przetworów z tzw. super owoców – czarny bez, rokitnik, aronia, dzika róża. Wśród produktów alkoholowych wyróżniają się cydr jabłkowy oraz wina owocowe np. z aronii.

Prenumerata Warzywa 2024 - baner

W drugiej części kongresu poruszano temat polityki prozdrowotnej w różnych państwach w oparciu o owoce i warzywa. Isabela Sattamini przedstawicielka INCA (National Cancer institute) z Brazylii mówiła o problemach, które napotykają specjaliści ds. żywienia w kraju, w którym nie brakuje różnorodnych owoców i warzyw. Obserwuje się odejście od tradycyjnych zwyczajów żywieniowych, które uwzględniały odpowiednio duże porcje owoców i warzyw. Niezbędna staje się promocja spożycia tych produktów. W narodowych rekomendacjach w Brazylii aktualnie podkreśla się znaczenie stopnia przetworzenia żywności (zalecany jest niski stopień przetworzenia) oraz pochodzenia roślinnego produktów, natomiast odchodzi się od podziału żywności na zdrową i niezdrową na podstawie wyłącznie wartości odżywczych. Jednym z najważniejszych haseł związanych ze zdrowym żywieniem i skierowanych do konsumenta jest: „Za podstawę swojej diety wybierz różnorodne produkty pochodzenia roślinnego”.

Katarzyna Stoś z Instytutu Żywności i Żywienia mówiła o zmianach w zaleceniach żywieniowych, które w 2017 r. wprowadzono w Polsce. Kluczową zmianą jest postawienie u podstawy piramidy żywieniowej aktywności fizycznej oraz spośród produktów spożywczych uznanie za najważniejsze owoce i warzywa. Prelegentka przedstawiła także dane wskazujące, że w przypadku spożywania 3-5 razy dziennie owoców i warzyw redukujemy o 29 proc. ryzyko przedwczesnej śmierci. Natomiast jeśli liczbę porcji zwiększymy do 7 dziennie, uzyskamy 42 proc. spadek ryzyka.

Przeczytaj także: Sojusz AIAM5 w Warszawie. W centrum uwagi owoce, warzywa i soki


ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

warzywa siarkopol nawożenie nasiona
tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl