AktualnościMikrowarzywa od czosnku po szparagi, czyli holenderski koncept

Mikrowarzywa od czosnku po szparagi, czyli holenderski koncept

Kiełki warzyw, czyli tzw. microgeens to na z zachodzie nowy trend. Gospodarstwa produkujące mikrowarzywa coraz bardziej poszerzają ofertę. Jedną z nich jest holenderska firma Van der Plas Sprouts, która swoją propozycję zaprezentowała na targach Macfrut 2017.

Holenderski producent określa się mianem największej tego typu firmy w Europie i chwali posiadanymi certyfikatami GlobalG.A.P, IFS, SKAL (bio) oraz własnym protokołem bezpieczeństwa żywności. Przy tego typu produkcji wyjątkowo restrykcyjne podejście do higieny i niedopuszczenie do skażenia kiełków warzyw patogenami jest podstawą. Obecnie Van der Plas Sprouts produkuje 23 rodzaje kiełków, wychodząca daleko poza standardowe i najbardziej znane kiełki lucerny i soi. Bazuje na hydroponice, w której proces uzyskiwania gotowego produktu trwa od 5 do 10 dni, a zbiory prowadzone są codziennie. Gotowe kiełki przechodzą etap mycia, który usuwa łuski nasienne, a następnie są suszone w wirówce i trafiają do chłodni.

Oferta obejmuje kiełki m.in. : soi, pszenicy, fenkuła, rzodkwi, cieciorki, soczewicy, słonecznika, czerwonej kapusty, buraków, szparagów, czosnku, pora, brokułów i lucerny. Ponadto portfolio firmy poszerzane jest przez produkcję kiełków zarówno w pełnym świetle jak i w ciemnościach co pozwala uzyskać inne wybarwienie produktu finalnego oraz łagodniejszy lub ostrzejszy smak kiełków.

Firma sprzedaje kiełki w różnych opakowaniach, począwszy od tacek 50 g i 100 g, a skończywszy na 0,5 kg, 1 kg i 5 kg kartonach. Poza tym oferuje mieszanki kiełków w zestawach duo i trio.

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl