Kiełki warzyw, czyli tzw. microgeens to na z zachodzie nowy trend. Gospodarstwa produkujące mikrowarzywa coraz bardziej poszerzają ofertę. Jedną z nich jest holenderska firma Van der Plas Sprouts, która swoją propozycję zaprezentowała na targach Macfrut 2017.
Holenderski producent określa się mianem największej tego typu firmy w Europie i chwali posiadanymi certyfikatami GlobalG.A.P, IFS, SKAL (bio) oraz własnym protokołem bezpieczeństwa żywności. Przy tego typu produkcji wyjątkowo restrykcyjne podejście do higieny i niedopuszczenie do skażenia kiełków warzyw patogenami jest podstawą. Obecnie Van der Plas Sprouts produkuje 23 rodzaje kiełków, wychodząca daleko poza standardowe i najbardziej znane kiełki lucerny i soi. Bazuje na hydroponice, w której proces uzyskiwania gotowego produktu trwa od 5 do 10 dni, a zbiory prowadzone są codziennie. Gotowe kiełki przechodzą etap mycia, który usuwa łuski nasienne, a następnie są suszone w wirówce i trafiają do chłodni.
Oferta obejmuje kiełki m.in. : soi, pszenicy, fenkuła, rzodkwi, cieciorki, soczewicy, słonecznika, czerwonej kapusty, buraków, szparagów, czosnku, pora, brokułów i lucerny. Ponadto portfolio firmy poszerzane jest przez produkcję kiełków zarówno w pełnym świetle jak i w ciemnościach co pozwala uzyskać inne wybarwienie produktu finalnego oraz łagodniejszy lub ostrzejszy smak kiełków.
Firma sprzedaje kiełki w różnych opakowaniach, począwszy od tacek 50 g i 100 g, a skończywszy na 0,5 kg, 1 kg i 5 kg kartonach. Poza tym oferuje mieszanki kiełków w zestawach duo i trio.