Oddech Smoka spala konkurencję

Na ostatniej wystawie Chelsea Flower Show można było zobaczyć nową kandydatkę do Księgi Guinnessa – najostrzejszą na świecie paprykę. Dotychczasowa rekordzistka – odmiana Carolina Reaper ma w skali Scoville’a 2,2 mln jednostek. Nowa pretendentka jest znacznie ostrzejsza.

W jednej z farm w Walii (część Zjednoczonego Królestwa) Tom Smith we współpracy z Uniwersytetem w Nottingham wyhodował odmianę papryki – w zasadzie niejadalnej, a nawet stanowiącej poważne zagrożenie dla życia potencjalnego konsumenta. Otrzymała ona adekwatne do swoich właściwości imię Oddech Smoka. W przyjmowanej dla papryk skali mocy/ostrości  Scoville’a „temperaturę” tego, czym „zionie” walijska odmiana wyszacowano na prawie 2,5 mln jednostek. To o niemal 1,3 mln więcej, niż ma uznawana od 2013 roku za rekordowo ostrą odmiana Carolina Reaper. Nowość została zgłoszona do Księgi rekordów Guinnessa i ogrodnik nie spodziewa się problemów z uznaniem wyższości swej kandydatki.

Silniejsza od gazu pieprzowego papryka nie zrobi kariery kulinarnej, ale być może będzie mogła być używana jako środek do miejscowych znieczuleń przy ranach skóry.

za: wnd.com

ARTYKUŁY POWIĄZANE

None found

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności