InneOddech Smoka spala konkurencję

Oddech Smoka spala konkurencję

Na ostatniej wystawie Chelsea Flower Show można było zobaczyć nową kandydatkę do Księgi Guinnessa – najostrzejszą na świecie paprykę. Dotychczasowa rekordzistka – odmiana Carolina Reaper ma w skali Scoville’a 2,2 mln jednostek. Nowa pretendentka jest znacznie ostrzejsza.

W jednej z farm w Walii (część Zjednoczonego Królestwa) Tom Smith we współpracy z Uniwersytetem w Nottingham wyhodował odmianę papryki – w zasadzie niejadalnej, a nawet stanowiącej poważne zagrożenie dla życia potencjalnego konsumenta. Otrzymała ona adekwatne do swoich właściwości imię Oddech Smoka. W przyjmowanej dla papryk skali mocy/ostrości  Scoville’a „temperaturę” tego, czym „zionie” walijska odmiana wyszacowano na prawie 2,5 mln jednostek. To o niemal 1,3 mln więcej, niż ma uznawana od 2013 roku za rekordowo ostrą odmiana Carolina Reaper. Nowość została zgłoszona do Księgi rekordów Guinnessa i ogrodnik nie spodziewa się problemów z uznaniem wyższości swej kandydatki.

Silniejsza od gazu pieprzowego papryka nie zrobi kariery kulinarnej, ale być może będzie mogła być używana jako środek do miejscowych znieczuleń przy ranach skóry.

Programy ochrony roślin - przedsprzedaż 2024 - baner

za: wnd.com


ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl