Ogórki w tunelach

    Fot. 1. Andrzej Anczewski specjalizuje się w tunelowej uprawie ogórków i pomidorów

    Andrzej Anczewski (fot. 1) specjalizuje się w produkcji pomidorów i ogórków w tunelach foliowych. W prowadzonym przez siebie gospodarstwie w miejscowości Mały Rudnik pod Grudziądzem w bieżącym sezonie uprawiał ogórki w cyklu wiosennym, zaś na jesień w tunelach planował posadzić pomidory.


    Sprawdzone odmiany
    Powierzchnia upraw pod osłonami w gospodarstwie A. Anczewskiego wynosi łącznie 3,6 tys. m2 (18 tuneli po 200 m2 każdy). W cyklu wiosennym na całej powierzchni uprawiane były ogórki odmiany Melen F1 z hodowli firmy Enza Zaden. Ogrodnik od lat wybiera do produkcji tego mieszańca o półdługich owocach i według niego odmiana ta dobrze sprawdza się w warunkach produkcyjnych panujących w jego gospodarstwie. Rośliny są tolerancyjne na niedobory światła, a ponadto mają dużą siłę wzrostu i są odporne na mączniaka prawdziwego oraz wirusa mozaiki ogórka. Ciemnozielone owoce o długości 20–22 cm są lekko żebrowane z połyskiem i co ważne, zachowują prosty kształt oraz nie przerastają na grubość. Odmiana jest plenna i wydajna, cechuje się szybkim tempem wzrostu i zawiązywania owoców – w pełni sezonu zbiory przeprowadzane są 3 razy w tygodniu. W cyklu jesiennym ogrodnik uprawia pomidory odmiany mięsistej Casania F1 (z hodowli firmy Syngenta) i średnioowocowego mieszańca Admiro F1 (Monsanto).
    Ogórki uprawiane są w podłożu z wełny mineralnej. Maty firmy Bomat ułożone są na styropianowych podkładkach, na podłożu tunelu wyścielonym białą folią. Na pojedynczej macie sadzone są po 3 rośliny, a w brzegowych rzędach– po 4.Rośliny prowadzone są w systemie „na parasol” (fot. 2).
    Fot. 2. Rośliny prowadzone są w systemie „na parasol”

    Po osiągnięciu wysokości drutu pędy zostają ogłowione i wypuszcza się z nich 3 lub 4 pędy boczne, przycinane za 1. lub 2. węzłem. Pędy przewieszane są przez drut na specjalnej plastikowej przewieszce (fot. 3), zapobiegającej ich złamaniu czy uszkodzeniu.

    Fot. 3. Pędy przewieszane przez drut zabezpieczane są plastikową przewieszką

    Z własnej rozsady

    Ogrodnik produkuje rozsadę samodzielnie. Trzy tunele pełnią funkcję mnożarek i wyposażone są w lampy do doświetlania asymilacyjnego. Wyprodukowane siewki pikuje się w kostki z wełny mineralnej Grodan Delta i ustawia w mnożarkach. Produkcja rozsady trwa 21 dni – po tym czasie rośliny przenoszone są do tuneli produkcyjnych i ustawiane na matach. Zbiory owoców zaczynają się po kolejnych 20–25 dniach, w zależności od pogody. W tym sezonie siewki pikowano 10 lutego. Rozsadę sadzono w tunelach w pierwszych dniach marca, a pod koniec tego miesiąca rozpoczęły się zbiory. Ogórki zbierane są do połowy lipca, a produkcja pomidorów prowadzona jest do 1 listopada.
    Zdaniem producenta w produkcji rozsady ogromną rolę odgrywa doświetlanie roślin. Właściwie doświetlona rozsada jest mocna, odpowiednio zbudowana – krępa i niewybiegnięta, z rozbudowanym systemem korzeniowym, co zapewnia prawidłowy wzrost roślin po posadzeniu na miejsce stałe. Ogrodnik doświetla rozsadę nawet po 16–17 godzin na dobę, gdyż według niego dobra rozsada jest podstawą udanej produkcji.
    Tunele foliowe
    Tunele produkcyjne mają stalową konstrukcję, która jest pokryta podwójną folią z powłoką antykondensacyjną. Między dwie warstwy folii wdmuchiwane jest powietrze, dzięki czemu tworzy się „poduszka powietrzna” o właściwościach izolacyjnych. Obiekty ogrzewane są w systemie centralnego ogrzewania. Ciepło doprowadzane jest do tuneli stalowymi rurami, a po obiekcie rozprowadzane przewodami z tworzywa sztucznego (fot. 4) o karbowanej powierzchni.
    Fot. 4. Ciepło rozprowadzane jest po tunelach przewodami z tworzywa sztucznego

    Równomierną dystrybucję ciepłego powietrza zapewniają wentylatory (fot. 5).Oprócz ogrzewania powietrza w tunelu, zainstalowano także system ogrzewania podłoża – pod każdym rzędem z matami ułożony jest przewód grzewczy. Ogrzewanie w tym systemie sprawdza się zwłaszcza wiosną i jesienią, gdy występują chłody. Dzięki zapewnieniu odpowiedniej temperatury w strefie korzeniowej roślin, nie ma problemów z pobieraniem składników pokarmowych. Sprzyja to również prawidłowej rozbudowie systemu korzeniowego.

    Fot. 5. Wentylatory zapewniają równomierną dystrybucję ciepłego powietrza

    Obiekty wyposażone są w systemy zraszania i zamgławiania (fot. 6). Rośliny nawadniane są w systemie fertygacji. Podawaniem pożywki steruje dozownik nawozów firmy Fertyga, współpracujący z komputerem przelewu (fot. 7) mierzącym parametry roztworu nawozowego wypływającego z mat (ilość i EC przelewu). Pożywka komponowana jest z nawozów pojedynczych firm Haifa i ICL Polska. Producent stosuje m.in. nawóz fosforowo-potasowy Select PeKacid o silnych właściwościach zakwaszających, skutecznie obniżający pH wody.

    Fot. 6. Obiekty wyposażone są w system zraszania

    Jak wynika z obserwacji A. Anczewskiego, preparat ten wyraźnie poprawia przyswajalność makro- i mikroelementów przez rośliny, a także pomaga utrzymywać czystość linii nawadniających. W okresach dużego obciążenia roślin owocami zasila je preparatami o właściwościach stymulujących i antystresowych, jak np. Bio-Algeen S90, Tytanit, Resistim.

    Fot. 7. Komputer przelewu mierzy parametry pożywki wypływającej z mat
    Tekst i zdjęcia:  Anna Maciejuk
    Artykuł pochodzi z numeru 10/2016 miesięcznika „Hasło Ogrodnicze”

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
    Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
    Wpisz swoje imię
    Wpisz treść komentarza

    Polityka Prywatności