Pomidory mogą pomóc w walce z chorobą Parkinsona?

Naukowcom z brytyjskiego centrum John Innes udało się wyprodukować pomidora zdolnego do wytwarzania L-DOPA, leku na chorobę Parkinsona. Pomidor został wybrany, jako szeroko uprawiana roślina, którą można wykorzystać do produkcji na większą skalę.

Zespół naukowców z centrum Johna Innesa zmodyfikował owoc pomidora, wprowadzając gen odpowiedzialny za syntezę L-DOPA w burakach, gdzie odgrywa on rolę w produkcji pigmentów betalain.

L-DOPA jest wytwarzana z tyrozyny, aminokwasu występującego w wielu produktach spożywczych. Zespół badawczy wstawił gen kodujący tyrozynazę, enzym wykorzystujący tyrozynę do budowy cząsteczek, takich jak L-DOPA. Podniosło to poziom L-DOPY, szczególnie w owocowej części rośliny i doprowadziło do wyższych plonów niż te związane z produkcją L-DOPY w całej roślinie.

Pomidory osiągają poziomy – 150 mg L-DOPA na kilogram pomidorów – które są porównywalne z obserwowanymi w innych roślinach gromadzących L-DOPA – bez niektórych znanych wad, które wcześniej hamowały metaboliczną produkcję leku przez rośliny.

Celem jest teraz stworzenie rurociągu produkcyjnego, w którym L-DOPA jest ekstrahowana z pomidorów i oczyszczana do produktu farmaceutycznego. Cathie Martin, profesor z John Innes Centre, wyjaśnia: „Pomysł jest taki, że można uprawiać pomidory przy niewielkiej infrastrukturze. Jako organizmy modyfikowane genetycznie można je uprawiać pod osłonami w kontrolowanym środowisku. Wtedy można by zwiększyć produkcję, przy stosunkowo niskich kosztach. Lokalny przemysł mógłby przygotować L-DOPĘ z pomidorów, ponieważ jest rozpuszczalna i można ją ekstrahować. Wtedy można by przygotować oczyszczony produkt o stosunkowo niskiej technologii, który mógłby być wydawany lokalnie.

Choroba Parkinsona to narastający problem w krajach rozwijających się, gdzie wielu ludzi nie stać na codzienną cenę syntetycznej L-DOPY w wysokości 2 dolarów.

Naukowcy są również przekonani, że wykorzystanie tego warzywa jako naturalnego źródła L-DOPY, może również przynosić korzyści osobom cierpiącym na niepożądane skutki chemicznie syntetyzowanego leku, w tym nudności i komplikacje behawioralne.

Źródło: Italiafruit News

Related Posts

None found

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności