W pierwszym tygodniu stycznia odbyło się spotkanie dla producentów warzyw w Pobiedniku Wielkim (gm. Igołomia-Wawrzeńczyce). Organizatorami była firma Bejo Zaden wraz z firmami Yara Poland, Luty Jacek, Amplus. Pierwsza część artykułu poświęcona jest odmianom warzyw na 2019 r.
Odmiany warzyw kapustnych
♦ Kapusta głowiasta biała (50-145 dni wegetacji)
Paweł Glanowski reprezentujący firmę Bejo Zaden omówił szczegółowo charakterystykę odmian warzyw na rok 2019. Z asortymentu kapusty głowiastej białej do uprawy pod osłonami polecał odmiany: Katarina F1 (59 dni okres wegetacji) – ostatni rok w sprzedaży, Tiara F1 (ok. 60 dni), Gazelle F1 (67 dni). Z odmian średnio wczesnych kapust prelegent zwrócił uwagę na mieszańca m.in. Excalibur F1, o 81-dniowej wegetacji, polecany na zaopatrzenie rynku warzyw świeżych lub na pierwsze kwaszenie.
Gazebo F1, Nixon F1 – to odmiany rekomendowane hodowców Bejo Zaden do kwaszenia.
Z oferty kapusty białej, której okres wegetacji wynosi ponad 100 dni, podczas spotkania w Pobiedniku wyróżniono 5 odmian: Cyclone F1 (średnio późna, o wysokiej zdrowotności; rośliny tworzą ciężkie, kuliste i bardzo wyrównane główki; możliwość przechowywania do końca marca z nasadzeń poplonowych), Report F1 (115 dni wegetacji, polecana do przemysłu, wysoka odporność na kiłę kapusty, bardzo plenna o wyrównanych główkach, krótki głąb wewnętrzny oraz delikatne unerwienie liście, wysoka zdrowotność oraz zawartość witaminy C), Kaluga F1 (124 dni wegetacji, odmiana późna o podwyższonej odporność na wciornastki; po długim przechowywaniu utrzymuje żywozielony kolor), Sircon F1 (145 dni wegetacji, rośliny tworzą średniej wielkości, ciężkie główki; dobrze rozbudowany system korzeniowy; tolerancyjna na stres abiotyczny), Expect F1 (145 dni wegetacji, polecana do najdłuższego przechowywania, rośliny tworzą kuliste, średniej wielkości główki, gruba warstwa wosku na liściach chroni przez żerowaniem wciornastków, wysoka odporność na Xanthomonas campestris, alternaria).
♦ Kapusta głowiasta czerwona (80-130 dni wegetacji)
Wśród odmian kapusty czerwonej wyróżniono kilka propozycji. Na zbiór latem doskonale nadają się te dwie odmiany: Omero F1 i Primero F1 – kreacje o 80 dniowej wegetacji. Rośliny sadzone w zagęszczeniu 45-50 szt./ha tworzą główki o masie 1,5-2 kg. Odmiana Davaro F1 (w typie kapusty Integro F1) charakteryzuje się wyrównanymi główkami (do 2,5 kg) o ciemnej barwie liści z nalotem woskowym. Z propozycji kapusty czerwonej o okresie wegetacji powyżej 100 dni wyróżniono Bandeloro F1 (polecany do mechanicznego zbioru), Klimaro F1 (do bardzo długiego przechowywania, kulisto-owalne główki, o ciemnej barwie liści z woskowym nalotem, odporna na szarą pleśń), Travero F1 (o wysokiej zdrowotności).
♦ Kapusta pekińska
W segmencie kapusty pekińskiej, oprócz sztandarowej odmiany Bilko F1, warto zwrócić uwagę na odmiany: Mirako F1 – do uprawy pod osłonami i w otwartym gruncie, Pacifiko F1 (Bejo 2833 F1) – na zbiór latem, Emiko F1 – polecana do zbioru latem, o wysokiej zdrowotności i odporności na kiłę kapusty; tolerancyjna na jarowizację. Do zbioru jesienią polecano odmianę Bazuko F1 (70 dni wegetacji).
♦ kalafior
Do najwcześniejszych nasadzeń w tunelach foliowych godna uwagi jest odmiana Oviedo F1, o ok. 66-dniowej wegetacji. Rośliny o wysokiej tolerancji na stresowe warunki uprawy wywołane wahaniem temperatury wiosną.
Do zbioru latem i jesienią nadaje się mieszaniec Alcala F1 (76 dni). Jej rośliny tworzą wyrównane, białe i ciężkie róże.
Z propozycji średniowczesnej z odpornością na kiłę kapusty i tolerancją na choroby grzybowe Paweł Glanowski polecił odmianę Zaragoza F1 (78 dni wegetacji). Z kolei dużą i ciężką różą może pochwalić się odmiana Toledo F1.
♦ Brokuł
Ciekawą propozycją brokułu polecaną do zaopatrzenia rynku warzyw świeżych i do przemysłu jest odmiana Covina F1.
Z odmian średnio wczesnych wyróżniono Delano F1 (77 dni), rośliny tworzą atrakcyjną kopulastą różę bez tendencji do przyrastania liśćmi. Z ciekawostek godnych uwagi jest brokuł gałązkowy – Santee – który w zachodniej Europie cieszy się dużą popularnością wśród konsumentów.
Odmiany warzyw korzeniowych i cebulowych
♦ Marchew i pietruszka
Zespół badawczy Bejo Zaden opracował innowacyjną formułę wzbogacania nasion B-Mox , zapewniającą roślinom większą energię kiełkowania, w porównaniu do standardowych nasion. W oparciu o tą technologię jest możliwość stymulowania ich wzrost w najwcześniejszym stadium rozwoju i poprawiając wigor rośliny.
W sezonie 2019 w technologii B-Mox będą dostępne odmiany marchwi: Napoli F1, Baltimore F1, Bermuda F1, Bangor F1, Nerac F1, Norway F1, Niland F1 oraz pietruszki: Arat, Eagle. |
Nowością z asortymentu marchwi Bejo Zaden są dwie odmiany: Nacton F1 i Brava F1. Pierwsza o okresie wegetacji 115-116 dni charakteryzuje się wysoką zdrowotnością na alternaria. Rośliny tworzą wyrównane, cylindryczne korzenie o długości 18-20 cm. Zaletą tej odmiany jest odporność na pękanie podczas zbioru i obróbki pozbiorczej. Polecany do długiego przechowywania – do maja. Z kolei odmiana Brava F1 (120) wyróżnia się bardzo smacznym i słodkim smakiem, polecana na soki i do mrożenia.
Z propozycji średnio późnych i późnych odmian polecanych podczas styczniowego spotkania w Pobiedniku Wielkim to: Baltimore F1 (103 dni), Bermuda F1 (104 dni) oraz Niland F1 (131 dni), Nerac F1 (130 dni), Norway F1 (129 dni).
W segmencie pietruszki godne uwagi są dwie odmiany Eagle, Arat.
♦ Seler korzeniowy
Oprócz znanych producentom selera korzeniowego odmian tj. Balena F1, Ilona F1, Alicia F1, firma Bejo wprowadziła nową odmianę Yara F1.
♦ Buraczek czerwony
W tym segmencie również pojawia się nowość odmianowa – Brecko, średnio późna, o dobrze rozwiniętym, zdrowym systemie korzeniowym.
Na uwagę zasługują także odmiany Wodan, Bettollo.
♦ Pory i cebula
Z ciekawych odmian pora na zbiór latem i jesienią P. Glanowski rekomendował Biker F1 (86 dni wegetacji). Rośliny o wysokiej tolerancji na jarowizację; o wzniesionym pokroju i ciemnozielonymi liśćmi są łatwe do zbioru i przygotowaniu do sprzedaży. Długo zachowują świeżość handlową po zbiorze.
Dłuższym okresem wegetacji (w porównaniu do Biker F1) charakteryzuje się odmiana mieszańcowa Bowler F1 (110 dni). Plenna odmiana przeznaczona do zbioru latem i jesienią. Rośliny tworzą długą łodygę rzekomą, o ciemnozielonych liściach z nalotem woskowym (tolerancja na wciornastki).
Ciekawą propozycją świeżo-rynkową, krzyżówką dwóch typów amerykańskim i hiszpańskim, jest odmiana Sedona. Mocna, dobrze przylegająca, łuska, o średnio ciemnej barwie. Rośliny charakteryzują się silnym system korzeniowy. Ponadto cebula ta jest polecana do przechowywania.
Hypark – cebula średniowczesna (129 dni) w typie Rijnsburger, polecana do długiego przechowywania. Odmiana ta bardzo popularna wśród producentów Holandii.
Paweł Glanowski omówił również charakterystykę odmian Hytune, Hybelle, Hystore, Amstrong. Z kolei z odmian cebuli o czerwonej i błyszczącej łusce wyróżnił kreację Red Lady.
♦ Odmiany sałaty
Bogate portfolio odmian warzyw Bejo Zaden uzupełnia asortyment sałat różnego typu. Ireneusz Ruciński reprezentujący holenderską firmę omówił odmiany sałaty m.in. kruchej (tzw. lodowej). W tym segmencie wyróżnił cztery odmiany: Times (do uprawy wiosennej i jesiennej), Joice (do uprawy późnowiosennej, letniej i wczesnojesiennej), Lectrice (letnio-jesienna uprawa), Business (do uprawy całorocznej).
Z asortymentu masłowych na uwagę zasługują odmiany m.in. Synopsis (pod osłony wiosną i jesienią), Antedis (o szybkim wzroście, do uprawy wiosną i jesienią), Luceris (do uprawy latem), Malis (całoroczna, z tolerancją na tipburn).
Jak informował Ireneusz Ruciński firma, którą reprezentował, ma ona w swojej ofercie zarówno odmiany warzyw do uprawy konwencjonalnej, jak również ekologicznej i w tym przypadku, w swoim portfolio posiada aż 40 gatunków warzyw.
Tekst i fot. Anna Wilczyńska