W dniu 2 czerwca w gospodarstwie Lucyny i Roberta Lipowieckich w Glewcu koło Krakowa odbyło się szkolenie dla producentów kapusty wczesnej, którego organizatorami były firmy Rijk Zwaan, Yara Poland, Grupa Mularski.

W niedzielne popołudnie w gospodarstwie państwa Lipowieckich odbyło się spotkanie dla producentów kapusty głowiastej białej w uprawie pod osłonami. Kolekcja odmian kapusty składała się z pięciu odmian: Boleroma RZ F1, Pushma RZ F1, Rayma RZ F1, Zarissima RZ F1, Tourima RZ F1.

Do wczesnej uprawy w tunelach foliowych Tomasz Nożykowski, reprezentujący firmę Rijk Zwaan, polecał odmianę Zarissima RZ F1 o okresie wegetacji (50−55 dniach wegetacji) zbliżonym do sztandarowej odmiany Jetma RZ F1. Rośliny szybko tworzą kuliste główki, które nie mają tendencji do pękania. Nie ma problemu z podgniwaniem liści od spodu. Ta odmiana cieszy się dużą popularnością producentów w tym sezonie. Należy podkreślić, że rośliny były sadzone 15 marca pod płaskimi osłonami, do czerwcowego spotkania w Glewcu upłynęło 80 dni, a główki wciąż nie popękały.

Rayma RZ F1 (55 dni wegetacji), rośliny tworzą nieco większy liść w porównaniu do odmiany Zarissima RZ F1. Polecana do uprawy zarówno w tunelach foliowych, jak i pod płaskie osłony. Masa główki do 2,5 kg.

Pushma RZ F1 – odmiana o kulistych, lekko spłaszczonych główkach, które pozostawione 2−3 tygodnie w polu, po osiągnięciu dojrzałości zbiorczej, nie pękają. Po upływie 55−60 dniach główki mogą osiągać masę 2−2,5 kg.

Boleroma RZ F1 – 60-70 dni wegetacji, polecana do uprawy pod płaskie osłony i bezpośrednio w gruncie bez zastosowania włókniny. Kapusta o wysokim potencjale plonotwórczym, bardzo dobrze sprawdza się w trudnych warunkach uprawy, podczas wysokiej temperatury powietrza. Jak informował T. Nożykowski, tą odmianą należy zakończyć zbiór główek kapusty spod płaskich osłon.

Nie możemy wyświetlić tej galerii.

Ciekawą propozycją dla producentów kapusty jest odmiana o stożkowym kształcie główki. T. Nożykowski zaprezentował odmianę Tourima RZ F1, o wyjątkowo słodkim smaku. Może być wykorzystywana na surówki.  Polecana do zaopatrzenia rynku warzyw świeżych oraz zakładów przetwórczych.

Wojciech Kopeć oraz Wojciech Wojcieszek z firmy Yara Poland omówili program nawożenia, jaki został sporządzony dla producentów z Glewca w oparciu o analizę chemiczną gleby. “W tym gospodarstwie potas podano w formie bezchlorkowej, z dwóch źródeł: pierwsze – YaraMila Complex w ilości 670 kg/ha, drugie – Unika Calcium (500 kg/ha). Dzień przed posadzeniem roślin na miejsce stałe (14 marca) producent zastosował wszystkie nawozy i wymieszał je z glebą. Program nawożenia został uzupełniony o nawóz YaraLiva Nitrabor (500 kg/ha) oraz sól potasową (200 kg), którą z kolei zastosowano w listopadzie 2018 r.” – informował Wojciech Kopeć.

Wojciech Wojcieszek z firmy Yara Poland zwrócił uwagę na odpowiednie żywienie roślin na etapie produkcji rozsady. Specjalista rekomendował m.in. nawóz YaraVita Actisil.

Dzięki uprzejmości firmy AgroSmartLab i pana Mirosława Maziarki zaprezentowano karty pól oraz warunki agrometeorologiczne, które omówił Wojciech Kopeć. Stacja pomiarowa, zamontowana na polu państwa Lipowieckich, wskazywała od 31 grudnia 2018 r. do 20 maja 2019 r. aż 383,8 mm opadu. Dla porównania w miejscowości Węglewice Kolonia k. Łęczycy, suma opadów od 18 marca do 27 maja 2019 r. wynosiła 53,6 mm opadu.

 

Stacja pomiarowa w Glewcu
Grzegorz Turzyniecki, Grupa Mularski

O wpływ profesjonalnej rozsady na wyrównanie zbiorów mówił Grzegorz Turzyniecki reprezentujący Grupę Mularski. Więcej informacji z tego spotkania przeczytają Państwo w kolejnych wydaniach miesięcznika “Warzywa“. Zapraszamy do prenumeraty w naszym sklepie internetowym: www.plantpress.pl

Warzywa

 

Anna Wilczyńska

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności