InneWłoskim pomidorom brakuje wody

Włoskim pomidorom brakuje wody

Brakuje jej i na polach i później, w przetwórstwie. W północnych Włoszech, gdzie w bieżącym roku uprawia się pomidory dla przemysłu przetwórczego na obszarze prawie 37 tys. hektarów suma tegorocznych opadów w wielu rejonach była niższa o 70% od średniej.

Włoscy ogrodnicy od lat zdają sobie sprawę, że wody im będzie coraz bardziej brakowało. Organizacje producenckie, partnerzy z przemysłu, władze lokalne z pomocą administracji rządowej starają się unowocześniać systemy nawodnień, poprawiać retencję lokalnych zasobów wody, zmieniać technologie przetwórstwa na bardziej oszczędne, rozwijać recykling wody. W bieżącym roku region rozpisze przetarg na budowę małych zbiorników retencyjnych (do 250 tys. metrów sześciennych) – przeznaczy się na ten cel 18 mln euro. W zakładach przetwórczych są prowadzone przeglądy mające ograniczyć marnotrawstwo wody i umożliwić kilkukrotne jej użycie w cyklu produkcyjnym.

W tym sezonie zbiory pomidorów, mimo kłopotów z wodą zapowiadają się dobrze, ale zawartość suchej masy w owocach jest niższa, niż się spodziewano i przemysł będzie chciał skupiś więcej surowca.  Największymi dostawcami pomidorów dla przemysłu są prowincje Emilia Romagna (24 866 ha), Lombardia (7494 ha), Veneto (2121 ha).

Za: corriereortofruticola.it


ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

warzywa siarkopol nawożenie nasiona
tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl