• belem agrosimex marchew ziemniaki
  • rosafert agrosimex gleba

yara ogólna nawożenie warzywa

Seminis predazzo kalafior

basf signum schoroby rabat BeneFito

Hazera baner

pnos odmiany warzywa

yara ogólna nawożenie warzywa

Seminis predazzo kalafior

basf signum schoroby rabat BeneFito

Hazera baner

pnos odmiany warzywa

Bayer Velum Prime - baner

rizocore zaprawianie bleba biocont
AktualnościKonferencja kapuściana

Konferencja kapuściana

Firma Syngenta zaprosiła 24 stycznia 2019 r. producentów kapusty na spotkanie w miejscowości Stawiszcze pod Sieradzem, na którym przekazano informacje na temat światowego rynku kapust, zaprezentowano nowości odmianowe oraz sporo mówiono o problemach w uprawie tego gatunku.

Zenon Małek reprezentujący firmę Syngenta przedstawił, jak wygląda produkcja kapust na świecie. Informował, że warzywa kapustne to jedna z najważniejszych grup warzyw w portfolio firmy Syngenta. W tej grupie firma prowadzi intensywne prace hodowlane nad nowymi odmianami. Dzienne nakłady firmy Syngenta na rozwój produktów w dziale nasion i chemii wynoszą ok. 1 mln $. Zenon Małek przedstawił światową produkcję warzyw kapustnych. Informował o różnicach w zagospodarowywaniu kapusty w poszczególnych krajach. Prognozując produkcję kapusty w 2019 r. prelegent informował, że raczej nie będzie wzrostu uprawy w Holandii, ale w Niemczech spodziewany jest wzrost upraw kapusty do przetwórstwa.

Prezentacja odmianowa

Władysław Tokarczyk z firmy Syngenta przedstawił bogatą ofertę odmian kapusty. Spośród najwcześniejszych odmian polecał Rosberg F1 o wegetacji wynoszącej 49–52 dni, a także Vettel F1, której wegetacja wynosi 52–57 dni. Wykładowca zwrócił uwagę, że odmiany te szybko tworzą główkę. Polecał on również nowość Torreador F1 (105–110 dni wegetacji), który wyróżnia się wyrównaniem oraz wysoką tolerancją na wciornastki. Prelegent informował również o odmianach odpornych na kiłę kapusty – m.in. o nowym mieszańcu Ramkila Star F1 (125–135 dni wegetacji), a także Kilaplon F1 (130–135 dni wegetacji), stanowiącej dobry surowiec do przetwórstwa. Zachęcał też do uprawy odmiany Kilacees F1 (105–110 dni wegetacji) o idealnej strukturze wewnętrznej oraz Kilastor F1 (140–145 dni) rekomendowanej do przechowywania. Wspomniał też o odmianie Cordesa F1 – to pierwszy mieszaniec kapusty włoskiej z odpornością na kiłę kapusty. Zaprezentował również drużynę agresywnych kapust: Agressor F1, Successor F1 i Professor F1. Do jesiennego przetwórstwa W. Tokarczyk polecał nową odmianę Aldeco F1 (125–135 dni wegetacji). Przypomniał też odmianę Zielonor F1, która wyróżnia się intensywnie zielonymi główkami po przechowaniu oraz Zenon F1 o mocnym systemie korzeniowym.

Kierunki hodowli

W kolejnym wystąpieniu Zenon Małek informował, że prace hodowlane nad odmianami kapusty firma Syngenta prowadzi w Holandii, Indiach, Chinach i na Węgrzech. Główne cele hodowlane to poszukiwanie odporności na Xsanthomonas, kiłę kapusty i fuzarium, odmiany tolerancyjne na wciornastka, a także na Mycosphaerella i bielik krzyżowych (te dwa patogeny nie stanowią zagrożenia w Polsce, ale są problemem w innych krajach). Oczywiście nadal priorytetem dla hodowców plenność i powtarzalności. Prelegent wspomniał też, że firma wznowiła program hodowlany kapusty pekińskiej.

Natomiast Zygmunt Siekacz zaprezentował wyniki testów odmian, w których analizowano wysokość plonu i jego jakość (np. zawartość suchej masy czy witaminy C) w zależności od wysokości dawki nawozów azotowych. Co ciekawe nie zawsze wysoka dawka azotu wpływała na zwiększenie plonu. Doświadczenia te pokazały również, różnice w wymaganiach pomiędzy odmianami.

Prenumerata Warzywa 2024 - baner

Szkodniki i choroby

Władysław Tokarczyk zaprezentował przykłady uszkodzenia kapusty przez szkodniki m.in. przez: mączliki, wciornastki, śmietkę kapuścianą, tantnisia krzyżowiaczka, mszyce, paciornicę krzyżowiankę, pchełki i guzaki. Spośród chorób grzybowych prelegent mówił o: Pythium, Rhizoctonia solanium, Fusarium, kile kapusty, czerni krzyżowych, mączniaku rzekomym, plamistości pierścieniowej oraz zgniliźnie twardzikowej. Zwrócił też uwagę na rosnący problem z chorobami bakteryjnymi, jak bakteryjna czerń krzyżowych i mokra zgnilizna bakteryjna. Władysław Tokarczyk w ochronie kapusty przed chorobami polecał środki z oferty firmy Syngenta – Amistar, Ridomil Gold MZ Pepite 67,8 WG oraz Scorpion 325 SC.

Ciekawe zagadnienia z zakresu hodowli odpornościowej przeciwko kile kapusty przedstawił Zenon Małek. Przypomniał, że sprawca kiły to patogen, który jest najbardziej trwały i niszczycielski dla roślin z rodziny kapustnych. Infekuje on korzenie w dowolnym stadium rozwoju. Pierwszym objawem jest więdnięcie, rozwój roślin jest zahamowany i rośliny zamierają. Patogen może przetrwać  w glebie przez 20 lat bez żywiciela. W Polsce występują 4 rasy kiły kapusty: 0, 1, 2 oraz 3. Obecnie odmiany z oferty firmy Syngenta posiadają odporność na rasy 0, 1 oraz 3 brakuje odporności na rasę nr 2, ale firma prowadzi prace nad 97-98% ras kiły występujących na świecie, dzięki czemu na pewno będą mieli możliwość ulepszania odmian.

Podczas spotkania kapuścianego Mikołaj Doroszewicz – specjalista ds. marketingu w firmie Syngenta informował o programie partnerskim – Agriclub przygotowanym dla klientów. W programie tym uczestniczą producenci nasion, nawozów, maszyn i środków smarnych. Z zakupy nasion klienci otrzymują punkty, które mogą później zamienić na atrakcyjne nagrody.

Oferta rozsad kapust

Na spotkaniu przedstawiono też ofertę rozsad. Z Grupy Producentów Rozsad Krasoń był Marcin Krasoń, który informował o rozwoju zaplecza produkcyjnego. Jest on konieczny, ponieważ z roku na rok mają więcej zamówień na rozsadę. Mówił on, m.in., że ważnym aspektem w produkcji rozsad warzyw gruntowych jest hartowanie roślin przed dostawą roślin, dlatego firma dysponuje hartownikiem, na którym rośliny są przystosowane do warunków w polu. Po dostawie rozsada powinna być jak najszybciej posadzona. Gdy nie ma do tego warunków, można ją przetrzymać do 2 tygodni, ale ważne jest żeby rośliny rozstawić z palet i kontrolować ich wilgotność. Ważne, żeby miały dostęp światła – przekazywał Marcin Krasoń. Mówił on również, że w tym roku w ofercie rozsad warzyw kapustnych jest środek Verimark, który pozwala na ochronę roślin w polu do 30–45 dni po posadzeniu. Środek ten jest dostępny tylko z rozsadą, ponieważ wymaga precyzyjnej aparatury do aplikacji (dawka wynosi 15 ml na 1000 roślin). Wybierając zaprawioną rozsadę trzeba liczyć 2,5 grosza więcej do każdej rośliny.

Wzrost zainteresowania gotową rozsadą potwierdził Daniel Babij reprezentujący Grupę Mularski. W przypadku kapusty informował, że jest ona oferowana w tacach 240 lub 150 komórek. Tace te mają nogi stanowiące stelaż, dzięki czemu można ustawić na dowolnym podłożu bez ryzyka zakażenia roślin. W ofercie firmy, podobnie jak w konkurencji, od tego roku będą dostępne rośliny zaprawione środkiem Verimark. Prelegent wyliczał, że na hektar rozsada zaprawiona tym środkiem jest droższa o ok. 700 zł, ale dzięki temu można wyeliminować moczenie rozsady przed sadzeniem oraz 3 zabiegi insektycydowe. Przedstawiciel informował, że rozsada może być zaprawiona też innymi produktami, z tym, że trzeba takie życzenie podać w zamówieniu rozsady.

Wspomniał również o nowości w Grupie Mularski – ofercie cebuli z rozsady.

Zdjęcia: A. Andrzejewska

Aleksandra Andrzejewska
Aleksandra Andrzejewska
Absolwentka Wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu poznańskiego Uniwersytetu Przyrodniczego. W zespole redakcyjnym „Warzyw” pracuje od 2004 r. Zajmuje się głównie tematyką związaną z technologią uprawy warzyw i owoców miękkich. Uczestniczy również w przygotowaniu materiałów z mechanizacji ogrodnictwa.

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

warzywa siarkopol nawożenie nasiona
tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl