Komunikaty dotyczące chorób oparte są na podstawie modeli chorobowych uzyskujących dane z kilkudziesięciu stacji meteorologicznych zlokalizowanych w różnych regionach Polski. Komunikaty dotyczące szkodników oparte są na podstawie kilkunastu pułapek automatycznych zlokalizowanych w rejonie Igołomi, Charsznicy, Sieradza, Łęczycy, Włocławka i Warszawy.
Przekazujemy Państwu kolejną ocenę występowania chorób w uprawach warzywniczych przygotowane przez AgroSmartLab. Informacje dotyczą poprzedniego tygodnia i mają pomóc w ocenie zagrożeń i poprawności wykonywanych zabiegów w poszczególnych uprawach a oparte są na podstawie modeli chorobowych, uzyskujących dane z kilkudziesięciu stacji meteorologicznych z całej Polski. Monitoring i sygnalizacja w czasie rzeczywistym dostępna jest dla osób, które posiadają abonament AgroSmartLab. Pełna informacja na stronie: https://agrosmartlab.com/monitoring-chorob-i-szkodnikow/ |
REGION IGOŁOMI I CHARSZNICY:
- Warzywa cebulowe:
- Brak zagrożeń infekcjami chorobowymi
- Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
- 12 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją zarazy ziemniaka
- brak większych zagrożeń chorobowych w przypadku roślin korzeniowych
- Warzywa kapustne:
- 10 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją powodującą suchą zgniliznę kapustnych oraz pierścieniową plamistość kapustnych;
- 10 i 11 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją mączniakiem rzekomym – szczególnie podatne rośliny będące w fazie rozsady;
- w dalszym ciągu obserwowano loty śmietki kapuścianej, lecz mniej intensywne w porównaniu do ubiegłego tygodnia.
- Warzywa liściaste:
– 10 i 11 maja mogła pojawić się infekcja antraknozą liści w uprawach sałaty;
– Przez większość tygodnia występowały dość sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji mączniakiem prawdziwym.
REGION DOLNEGO ŚLĄSKA:
- Warzywa cebulowe:
- 10 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni
- Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
- brak większych zagrożeń chorobowych
- Warzywa kapustne:
- 10 i 12 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją mączniakiem rzekomym –szczególnie podatne rośliny będące w fazie rozsady;
- 10 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją wywołującą suchą zgniliznę kapustnych oraz pierścieniową plamistość kapustnych.
- Warzywa liściaste
10 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją antraknozy liści oraz mączniaka rzekomego w uprawach sałaty.
- Szparagi
9 i 10 maja wystąpiło zagrożenie infekcją powodującą rdze szparagów.
REGION GÓRNEGO ŚLĄSKA:
- Warzywa cebulowe:
- 10 i 11 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni.
- Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
- 6 i 12 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją zarazy ziemniaka;
- brak większych zagrożeń chorobowych w przypadku warzyw korzeniowych.
- Warzywa kapustne:
- 10 i 11 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją powodującą suchą zgniliznę kapustnych, pierścieniową plamistość kapustnych oraz mączniaka rzekomego (szczególnie podatne rośliny będące w fazie rozsady).
- Warzywa liściaste
- 11 maja wystąpiło zagrożenie infekcją antraknozy liści w uprawach sałaty;
- 10 – 12 maja wystąpiło zagrożenie infekcją mączniaka prawdziwego;
- 10 – 11 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni.
REGION SIERADZA I KALISZA:
- Warzywa cebulowe:
- 10 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni.
- Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
- brak większych zagrożeń chorobowych.
- Warzywa kapustne:
- 10 i 11 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją grzyba powodującego pierścieniową plamistość kapustnych;
- w dalszym ciągu obserwowano loty śmietki kapuścianej, lecz mniej intensywne w porównaniu do ubiegłego tygodnia.
- Warzywa liściaste
- 10 maja mogła wystąpić infekcja antraknozą liści w uprawach sałaty.
- przez większość tygodnia występowały dość sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji mączniakiem prawdziwym.
REGION TOMASZOWA MAZOWIECKIEGO:
- Warzywa cebulowe:
- brak zagrożeń infekcjami chorobowymi.
- Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
- brak zagrożeń infekcjami chorobowymi.
- Warzywa kapustne:
- 10 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka rzekomego (szczególnie podatne rośliny będące w fazie rozsady).
- Warzywa liściaste:
przez większość tygodnia występowały dość sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji mączniakiem prawdziwym.
REGION POZNANIA I WRZEŚNI:
- Warzywa cebulowe:
- 12 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka rzekomego.
- Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
- brak zagrożeń infekcjami chorobowymi.
- Warzywa kapustne:
- 10 i 11 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją grzyba powodującego pierścieniową plamistość kapustnych oraz mączniaka rzekomego (szczególnie podatne rośliny będące w fazie rozsady).
- Warzywa liściaste
- 10 i 11 maja mogła wystąpić infekcja antraknozą liści oraz mączniaka rzekomego w uprawach sałaty;
- 12 maja wystąpiło zagrożenie infekcją mączniaka prawdziwego.
- Szparagi
- 9- 11 maja wystąpiło zagrożenie infekcją powodującą rdze szparagów.
REGION KUJAW:
- Warzywa cebulowe:
- brak zagrożeń infekcjami chorobowymi.
- Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
- brak zagrożeń infekcjami chorobowymi.
- Warzywa kapustne:
- 10 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją grzyba powodującego pierścieniową plamistość kapustnych oraz mączniaka rzekomego (szczególnie podatne rośliny będące w fazie rozsady).
- w dalszym ciągu obserwowano loty śmietki kapuścianej, lecz mniej intensywne w porównaniu do ubiegłego tygodnia.
- Warzywa liściaste
- 10 maja mogła wystąpić infekcja antraknozą liści w uprawach sałaty;
- 6 maja mogła wystąpić infekcja mączniakiem prawdziwym.
REGION ŁĘCZYCY i WARSZAWY:
- Warzywa cebulowe:
- 10 maja mogła wystąpić infekcja mączniakiem rzekomym.
- Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
- brak zagrożeń infekcjami chorobowymi.
- Warzywa kapustne:
- 10 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją grzyba powodującego pierścieniową plamistością kapustnych oraz mączniaka rzekomego (szczególnie podatne rośliny będące w fazie rozsady);
- w dalszym ciągu obserwowano loty śmietki kapuścianej, lecz mniej intensywne w porównaniu do ubiegłego tygodnia.
- Warzywa liściaste
- 10 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją antraknozy liści w uprawach sałaty;
- 10 – 12 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka prawdziwego.
REGION ZAMOŚCIA:
- Warzywa cebulowe:
- 7 maja mogła wystąpić infekcja szarą pleśnią.
- Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
- 7 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją zarazy ziemniaka.
- brak zagrożeń infekcjami chorobowymi w przypadku warzyw korzeniowych.
- Warzywa kapustne:
- 7 maja wystąpiło zagrożenia infekcją grzyba powodującego pierścieniową plamistością kapustnych;
- 6 i 7 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją suchej zgnilizny kapustnych i mączniaka rzekomego (szczególnie podatne rośliny będące w fazie rozsady) oraz szarej pleśni.
- Warzywa liściaste
- 6-7 maja wystąpiło zagrożenie infekcją mączniaka prawdziwego.
REGION GORZOWA WIELKOPOLSKIEGO:
- Warzywa cebulowe:
- 7 maja mogła wystąpić infekcja szarą pleśnią.
- Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
- 6 i 7 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją zarazy ziemniaka;
- brak zagrożeń infekcjami chorobowymi w uprawach warzyw korzeniowych.
- Warzywa kapustne:
- 6 i 7 maja mogła wystąpić infekcja grzybem powodującym pierścieniową plamistością kapustnych;
- 6 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją powodującą suchą zgniliznę kapustnych i mączniaka rzekomego (szczególnie podatne rośliny będące w fazie rozsady).
- Warzywa liściaste
- brak zagrożeń chorobowych w uprawach sałaty.
REGION ŻUŁAW:
- Warzywa cebulowe:
- brak zagrożeń chorobowych w uprawach warzyw cebulowych
- Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
- 6 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją zarazy ziemniaka
- brak zagrożeń infekcjami chorobowymi w uprawach warzyw korzeniowych
- Warzywa kapustne:
- 10 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka rzekomego (szczególnie podatne rośliny będące w fazie rozsady)
- Warzywa liściaste
- 10 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia antraknozą liści
REGION PODKARPACIA:
- Warzywa cebulowe:
- 7 maja mogła wystąpić infekcja szarą pleśnią;
- 6 i 7 maja wystąpiło zagrożenie infekcją mączniaka rzekomego.
- Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
- 12 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy w uprawach warzyw korzeniowych oraz w ziemniakach;
- 7 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją zarazy ziemniaka.
- Warzywa kapustne:
- 7 maja wystąpiło zagrożenie infekcją grzyba powodującego pierścieniową plamistość kapustnych oraz niskie ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni oraz suchą zgniliznę kapustnych;
- 6, 10 i 11 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka rzekomego (szczególnie podatne rośliny będące w fazie rozsady).
- 12 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją czerni krzyżowych.
- Warzywa liściaste
- 6-7 maja wystąpiło zagrożenie infekcją mączniaka prawdziwego.
- 6-7 oraz 12 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia antraknozą liści sałaty oraz mączniaka rzekomego.
Osoby zainteresowane usługą precyzyjnego systemu monitoringu i sygnalizacji chorób i szkodników w swoim regionie uzyskają więcej informacji na stronie: https://agrosmartlab.com/monitoring-chorob-i-szkodnikow/ lub e-mailowo: info@agrosmartlab.com
Źródło:Agro Smart Lab