AktualnościChoroby warzyw kapustnych i korzeniowych - Komunikat Warzywniczy PROCAM z 21.07.2020

Choroby warzyw kapustnych i korzeniowych – Komunikat Warzywniczy PROCAM z 21.07.2020

Uprawy warzywne w ostatnim okresie są narażone na choroby grzybowe!!!!

Przez ostatni tydzień praktycznie na terenie całego kraju codziennie dochodzi do silnych infekcji mączniakiem rzekomym kapustnych (Hyaloperonospora parasitica) Warunki meteorologiczne sprzyjają wysiewom zarodników konidialnych a okres ich inkubacji jest krótki. Dlatego też presja jest szczególnie wysoka.

Lepsza sytuacja przedstawia się z alternariozą (Alternaria spp), która atakuje zarówno warzywa kapustne jak i korzeniowe Zagrożenie tą chorobą jest bardziej zdeterminowane rejonizacją. Modele chorobowe wskazują najwyższe nasilenie w północnej części Polski poprzez średnie na zachodzie kraju do niewielkiego w Centralnej Polsce). Wynika to z temperatury >20°C jaka jest niezbędna do wykiełkowania zarodnika rodzaju Alternaria spp.

Północna Polska
Rejon Środy Wlkp.
Centralna Polska

Sucha zgnilizna kapustnych zagraża uprawom warzyw kapustnych głównie w rejonie Kwidzyna. Ostatnio do silnej infekcji zarodnikami konidialnymi doszło 14 lipca (zdj. poniżej), natomiast w pozostałych rejonach kraju 10-11 lipca. Obecnie warunki nie sprzyjają dalszym wysiewom zagrażającym w dużym stopniu kapustnym.

Jeżeli nie wykonano zabiegów godnie z sygnalizacją modeli chorobowych https://horti.procam.pl/mapa-stacji-warzywniczych to obecnie jesteśmy zmuszeni do przeprowadzenia zabiegów interwencyjnych preparatami działającymi układowo.

Prenumerata Warzywa 2024 - baner

W obecnym czasie, najmniej zagraża uprawom zgnilizna twardzikowa (Sclerotinia sclerotiorum), gdzie tylko w rejonie północnym kraju do ostatniego zarażenia konidium w stopniu silnym doszło 11 lipca br.

OCHRONA: zalecamy nadal korzystanie z preparatów zawierających azokststrobinę, difenokonazol, preparaty z grupy SDHI, tiofanat metylu, tebukonazol. Nadal duża presja chorób bakteryjnych, koniecznością staje się stosowanie preparatów miedziowych np. Miedź Extra 380 SC 2-2,5 l/ha.
Doskonałe rezultaty w ograniczaniu chorób bakteryjnych daje łączne stosowanie azoksystrobiny z prep. miedziowymi, koniecznie dodatek adiuwantu Silwet Pro do każdego zabiegu fungicydowego.

NAWOŻENIE: system korzeniowy, masę nadziemną i zarazem plon zwiększamy stosując NHCa Delta w 4 zabiegach po 4-5 l/ha. Technologia Delta pozwala nam ograniczyć stosowanie doglebowe azotu o 20-30%. W obecnym okresie, gdy ulewne deszcze wypłukały nam dużą część azotu (N), takie rozwiązanie wydaje się optymalne. W okresach stresowych: wysokie lub niskie temperatury, gradobicia, okresowe zalania, sadzenie roślin zalecamy stosowanie stymulatora wzrostu ImPROver 0,5-1 l/ha (można łączyć z nawożeniem dolistnym oraz pestycydami). Każda uprawa potrzebuje magnezu (Mg) i tutaj zalecamy produkt ProHorti Mikro Mg

o zawartości 20% MgO w dawce 4 kg/ha, który dodatkowo posiada całą gamę mikroelementów schelatowanych czynnikiem biodegradowalnym IDHA oraz aminokwas glicynę. Plantacje traktowane tym rozwiązaniem na 2-3 dzień po aplikacji odznaczają się wzrostem witalności oraz intensywną barwą, co świadczy o pozytywnym efekcie po zastosowaniu.

Anna Pękalska

PROCAM PolskaProcam logo

Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu  Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zamieszczonych w etykiecie.


ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

warzywa siarkopol nawożenie nasiona
tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl