AktualnościSzkodniki w uprawach cebuli - Komunikat warzywniczy Procam z 24.06.2020 r.

Szkodniki w uprawach cebuli – Komunikat warzywniczy Procam z 24.06.2020 r.

Obecnie plantacjom warzyw cebulowych zagrażają wciornastki (Thysanoptera). W pochwach liściowych można znaleźć maleńkie 1-2 mm kremowe larwy oraz osobniki dorosłe. Średnio przypada 6-10 osobników /roślinę w fazie 3-5 liści cebuli. Wartość ta przekracza próg zagrożenia i w związku z powyższym jest sygnałem do rozpoczęcia zabiegów insektycydowych.

Szkodliwe są formy dorosłe i larwy, które żerując zostawiają drobne białe plamki powodując tzw. srebrzenie liści.

Fot. 1 Osobnik dorosły wciornastka     

 Fot. 2. Larwy wciornastka

Zauważamy obecność mszycy, ale nie stanowi ona jeszcze zagrożenia. Poza tym, wykonując zabiegi na wciornastki, ograniczymy jednocześnie jej populacje.

Prenumerata Warzywa 2024 - baner

Na plantacjach z siewu, gdzie mamy cebulę w fazie ok 5 liścia polecamy zastosowanie jednego z zarejestrowanych pyretroidów  np. Karate Zeon 50 SC w dawce 0,12 l/ha + Siltac 100 EC w stężeniu 0,15%. Zabieg będzie ograniczał– śmietkę cebulankę, mszyce, wciornastki.

Sytuacja na polach cebuli z siewu jest  trudna ponieważ w wielu rejonach po wcześniejszych chłodach oraz ostatnich opadach deszczu i gradu rośliny nie zdążyły się zregenerować, dlatego zdecydowanie zalecamy zastosowanie wieloskładnikowego nawozu dolistnego ProHorti Plus P wzbogaconego o mikroelementy z przewagą fosforu w dawce 4kg/ha, z dodatkiem biostymulatora ImPROver 0,5 l/ha łącznie z insektycydem.

Plantacje cebuli ozimej i dymki gdzie rośliny są w fazie intensywnego wzrostu lub są już w fazie załamywania szczypioru, polecamy zastosowanie Benevia 100 OD w dawce 0,75 l/ha + zwilżacz olejowy. Dobrym rozwiązaniem jest zastosowanie w tym czasie dokarmiania dolistnego produktem Prohorti Plus K w dawce 5 kg/ha. Producent Benevii nie zaleca stosowania produktu w mieszaninach więc konieczne będą osobne zabiegi.

Benevia 100 OD działa wgłębnie i translaminarnie na roślinie i jest dobrym rozwiązaniem przy dużej presji szkodników. Ma szerokie spektrum zwalczania – okres karencji wynosi 14 dni.

Choroby w uprawach cebulowych (cebula z siewu, cebula z dymki, cebula dymka)

W ostatnim czasie wysoka wilgotność względna powietrza utrzymuje się na stałym poziome
od wielu godzin przy temp, około 20°C. Biorąc pod uwagę, że do zakażenia  w takich warunkach może dojść  po 4-6 godzinach, mamy do czynienia z infekcjami mączniakiem rzekomym cebuli (Peronospora destructor). 

Fot. 3. Objawy mączniaka rzekomego na plantacji ekologicznej – widoczny nalot zarodnikowania konidialnego na liściu.

Zalecamy do końca czerwca wykonywanie zabiegów fungicydowych co 2 tygodnie, począwszy od lipca do początku sierpnia zalecane są maksymalne 2-3 tygodniowe interwały między zabiegami w zależności od pogody i stanu plantacji.

Obecne warunki pogodowe sprzyjają również zagrożeniom ze strony innych chorób grzybowych. Notujemy kolejne infekcje konidiów alternarii (Alternaria spp) , stemphylium (Stemphylium versicariuim) oraz pierwsze infekcje szarą pleśnią (Botrytis cinerea).

Fot. 4. Objawy Stemphylium na liściu cebuli

Wysoka wilgotność powietrza temperatura powyżej 20°C oraz uszkodzenia roślin po gwałtownych deszczach sprzyjają wnikaniu i mogą przyczynić się do rozwoju chorób bakteryjnych

Na chwilę obecną bardzo sporadycznie obserwujemy brązowienie zewnętrznych łusek jednak zalecamy zastosowanie preparatów miedziowych, które można połączyć z azoksytrobiną w celu uzyskania szerszego spektrum działania. Pamiętajmy o rotacji preparatów i jeżeli stosowaliśmy ostatnio azoksystrobinę to teraz jest czas na Signum 33 WG w dawce 1 kg/ha lub odwrotnie.

Przy silnej presji mączniaka należy zastosować Planet  72 WP w dawce 2,5 kg/ha.

Anna Pękalska, Doradca warzywniczy
Sławomir Mechacki, Specjalista ds. warzyw

Procam logo

Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu  Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zamieszczonych w etykiecie.


ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl

[newsletter_signup_form id=1]