• rosafert agrosimex gleba
  • belem agrosimex marchew ziemniaki

yara ogólna nawożenie warzywa

Seminis predazzo kalafior

basf signum schoroby rabat BeneFito

Hazera baner

pnos odmiany warzywa

yara ogólna nawożenie warzywa

Seminis predazzo kalafior

basf signum schoroby rabat BeneFito

Hazera baner

pnos odmiany warzywa

Bayer Velum Prime - baner

rizocore zaprawianie bleba biocont
Na topieZbiory warzyw gruntowych niższe o 6%

Zbiory warzyw gruntowych niższe o 6%

Rezultaty wynikowego szacunku produkcji głównych upraw rolnych i ogrodniczych w 2019 r. publikowane przez GUS odnośnie warzyw gruntowych przedstawiają się następująco – produkcję ocenia się na ponad 3,8 mln t, tj. o ok. 6% mniej w porównaniu z rokiem poprzednim.

Warunki tegorocznej wegetacji warzyw gruntowych, podobnie jak w poprzednim sezonie, były bardzo trudne, przede wszystkim z uwagi na długotrwałą suszę, jaką notowano już od wiosny. Deficyt wody w glebie po zimie, spotęgowany brakiem opadów i ekstremalnymi temperaturami wiosną i latem, ograniczył znacznie plonowanie większości gatunków warzyw, szczególnie odmian wczesnych. Jedynie na plantacjach nawadnianych plony były zadowalające. Od września warunki wegetacji zaczęły się poprawiać, sprzyjając plonowaniu warzyw odmian późniejszych. Pozwoliło to na oszacowanie nieco wyższych zbiorów, niż przewidywane w poprzedniej ocenie. Przebieg warunków wegetacji we wrześniu i w październiku sprzyjał szczególnie lepszemu plonowaniu późnych odmian kapusty, kalafiorów i brokułów.

Łączną produkcję warzyw gruntowych (odmian wczesnych i późnych) oszacowano w 2019 r. na ponad 3,8 mln t, tj. na poziomie o ok. 6% niższym od produkcji roku ubiegłego. W porównaniu do roku 2018 zanotowano zmniejszenie się produkcji wszystkich podstawowych gatunków warzyw gruntowych, zwłaszcza korzeniowych. Zbiory kapusty ocenione zostały na ponad 0,8 mln t, a kalafiorów na ok. 210 tys. t. Produkcję cebuli oszacowano na poziomie ok. 535 tys. t, a zbiory marchwi zostały ocenione na blisko 680 tys. t, natomiast produkcję buraków oszacowano na ok. 270 tys. ton. Zbiory ogórków oceniono na blisko 225 tys. t, a pomidorów – na ok. 240 tys. ton. Łączna produkcja pozostałych gatunków warzyw została oszacowana na przeszło 855 tys. ton.

źródło: GUS


ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

warzywa siarkopol nawożenie nasiona
tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl