Wysoka presja ze strony chorób i szkodników ogranicza rozwój roślin, przez co plon jest zauważalnie niższy. Sprawdź, jak w prosty sposób ograniczyć ryzyko rozwoju chorób i zwiększyć tolerancję na szkodniki.
Jak skutecznie nawozić?
Rośliny rozwijające się warunkach stresowych (takich jak np.: susza, niedobory składników pokarmowych, nadmierne zachwaszczenie) są bardziej podatne na porażenie przez patogeny. Podstawą nawożenia jest analiza chemiczna gleby wykonana przed sezonem i uzupełnienie składników.
W trakcie wegetacji warto zaplanować dolistne dokarmianie roślin, ale trzeba pamiętać, żeby kierować się potrzebami rośliny w danej fazie wzrostu. Firmy nawozowe oferujące nawozy do dolistnego stosowania najczęściej dysponują szczegółowymi zaleceniami. Jest to bardzo ważne, ponieważ składnik zastosowany w nieodpowiedniej fazie wzrostu to strata pieniędzy.
Jak ograniczyć ryzyko rozwoju chorób?
Optymalne zaopatrzenie roślin w składniki odżywcze pozwala na ich komfortowy wzrost i naturalną tolerancję na choroby oraz szkodniki. Warto też pamiętać o dostarczaniu składników, które mogą znacznie ograniczyć ryzyko rozwoju chorób, np. miedź zabezpieczająca przed chorobami bakteryjnymi, na które w ochronie warzyw brakuje środków. Miedź, a także siarka to składniki ograniczające również choroby grzybowe.
Dokarmianie roślin borem podnosi ich tolerancję na choroby. Cennym pierwiastkiem ograniczającym choroby warzyw i poprawiającym ich trwałość pozbiorczą jest także wapń. Należy pamiętać, żeby dostarczać go kilkakrotnie w sezonie w miarę wzrostu warzyw. Podczas zabiegu całe rośliny powinny być dokładnie pokryte cieczą opryskową.