yara ogólna nawożenie warzywa

rol-spec cebula fokker ozima łuski

spójnia cebula nasiona ozima plantico

teagro warzywa ochrona

Baner Bayer Propulse
  • prevAm Biocont reklama
  • naturalis biocont ochrona warzywa biologiczna
AktualnościJak w prosty sposób ograniczyć ryzyko rozwoju chorób? 

Jak w prosty sposób ograniczyć ryzyko rozwoju chorób? 

Wysoka presja ze strony chorób i szkodników ogranicza rozwój roślin, przez co plon jest zauważalnie niższy. Sprawdź, jak w prosty sposób ograniczyć ryzyko rozwoju chorób i zwiększyć tolerancję na szkodniki.

Jak skutecznie nawozić?

Rośliny rozwijające się warunkach stresowych (takich jak np.: susza, niedobory składników pokarmowych, nadmierne zachwaszczenie) są bardziej podatne na porażenie przez patogeny. Podstawą nawożenia jest analiza chemiczna gleby wykonana przed sezonem i uzupełnienie składników.

W trakcie wegetacji warto zaplanować dolistne dokarmianie roślin, ale trzeba pamiętać, żeby kierować się potrzebami rośliny w danej fazie wzrostu. Firmy nawozowe oferujące nawozy do dolistnego stosowania najczęściej dysponują szczegółowymi zaleceniami. Jest to bardzo ważne, ponieważ składnik zastosowany w nieodpowiedniej fazie wzrostu to strata pieniędzy.

Jak ograniczyć ryzyko rozwoju chorób?

Optymalne zaopatrzenie roślin w składniki odżywcze pozwala na ich komfortowy wzrost i naturalną tolerancję na choroby oraz szkodniki. Warto też pamiętać o dostarczaniu składników, które mogą znacznie ograniczyć ryzyko rozwoju chorób, np. miedź zabezpieczająca przed chorobami bakteryjnymi, na które w ochronie warzyw brakuje środków. Miedź, a także siarka to składniki ograniczające również choroby grzybowe.

Dokarmianie roślin borem podnosi ich tolerancję na choroby. Cennym pierwiastkiem ograniczającym choroby warzyw i poprawiającym ich trwałość pozbiorczą jest także wapń. Należy pamiętać, żeby dostarczać go kilkakrotnie w sezonie w miarę wzrostu warzyw. Podczas zabiegu całe rośliny powinny być dokładnie pokryte cieczą opryskową.

Prenumerata Warzywa 2024 - baner

Aleksandra Andrzejewska
Aleksandra Andrzejewska
Absolwentka Wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu poznańskiego Uniwersytetu Przyrodniczego. W zespole redakcyjnym „Warzyw” pracuje od 2004 r. Zajmuje się głównie tematyką związaną z technologią uprawy warzyw i owoców miękkich. Uczestniczy również w przygotowaniu materiałów z mechanizacji ogrodnictwa.
agrosimex prolectus fungicyd

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl