reklama
monsanto

reklama
yara ogólna nawożenie warzywa

reklama
Enza pomidor

reklama

reklama
makita wózki transport

reklama
horsch leeb

reklama
yara ogólna nawożenie warzywa

reklama
Enza pomidor

reklama

reklama
makita wózki transport

reklama
horsch leeb

reklama
octavo marchew nasiona
reklama
RhizoVITAL
AktualnościJak w prosty sposób ograniczyć ryzyko rozwoju chorób? 

Jak w prosty sposób ograniczyć ryzyko rozwoju chorób? 

Wysoka presja ze strony chorób i szkodników ogranicza rozwój roślin, przez co plon jest zauważalnie niższy. Sprawdź, jak w prosty sposób ograniczyć ryzyko rozwoju chorób i zwiększyć tolerancję na szkodniki.

Jak skutecznie nawozić?

Rośliny rozwijające się warunkach stresowych (takich jak np.: susza, niedobory składników pokarmowych, nadmierne zachwaszczenie) są bardziej podatne na porażenie przez patogeny. Podstawą nawożenia jest analiza chemiczna gleby wykonana przed sezonem i uzupełnienie składników.

reklama
Baner PORW 2025

W trakcie wegetacji warto zaplanować dolistne dokarmianie roślin, ale trzeba pamiętać, żeby kierować się potrzebami rośliny w danej fazie wzrostu. Firmy nawozowe oferujące nawozy do dolistnego stosowania najczęściej dysponują szczegółowymi zaleceniami. Jest to bardzo ważne, ponieważ składnik zastosowany w nieodpowiedniej fazie wzrostu to strata pieniędzy.

Jak ograniczyć ryzyko rozwoju chorób?

Optymalne zaopatrzenie roślin w składniki odżywcze pozwala na ich komfortowy wzrost i naturalną tolerancję na choroby oraz szkodniki. Warto też pamiętać o dostarczaniu składników, które mogą znacznie ograniczyć ryzyko rozwoju chorób, np. miedź zabezpieczająca przed chorobami bakteryjnymi, na które w ochronie warzyw brakuje środków. Miedź, a także siarka to składniki ograniczające również choroby grzybowe.

Dokarmianie roślin borem podnosi ich tolerancję na choroby. Cennym pierwiastkiem ograniczającym choroby warzyw i poprawiającym ich trwałość pozbiorczą jest także wapń. Należy pamiętać, żeby dostarczać go kilkakrotnie w sezonie w miarę wzrostu warzyw. Podczas zabiegu całe rośliny powinny być dokładnie pokryte cieczą opryskową.

Aleksandra Andrzejewska
Aleksandra Andrzejewska
Absolwentka Wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu poznańskiego Uniwersytetu Przyrodniczego. W zespole redakcyjnym „Warzyw” pracuje od 2004 r. Zajmuje się głównie tematyką związaną z technologią uprawy warzyw i owoców miękkich. Uczestniczy również w przygotowaniu materiałów z mechanizacji ogrodnictwa.
reklama

reklama
  • rhizo azot gleba agrosimex

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

reklama
Baner KUPS

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl

[newsletter_signup_form id=1]