Jak zaplanować jesienne wapnowanie gleby

Badania przeprowadzone przez wiele niezależnych instytucji wskazują, że ponad 50 proc. gleb w Polsce charakteryzuje się odczynem bardzo kwaśnym lub kwaśnym. Na takich glebach większość warzyw plonuje źle, ich rozwój jest słaby, a wzrost zaburzony przez choroby, bo rośliny nie są w stanie prawidłowo przyswajać wszystkich składników pokarmowych.

W uprawie warzyw kapustnych kwaśne gleby sprzyjają występowaniu kiły kapusty. Niski odczyn gleby sprzyja chorobom fizjologicznym związanym z niedoborem wapnia, jak np. sucha zgnilizna wierzchołkowa w uprawie pomidora i papryki czy tipburn w uprawie sałaty lub kapusty.

Metodą na podwyższenie odczynu gleby jest wapnowanie, a najlepszym terminem przeprowadzenia takiego zabiegu jest połowa jesieni. Pierwszym etapem jest wykonanie analizy własności fizykochemicznych gleby, aby ustalić m.in. jej odczyn, a co się z tym wiąże, dawkę zastosowanego nawozu.

Proces  wapnowania wykonuje się poprzez zmieszanie gleby z odpowiednio dobranym nawozem wapniowym. Przy wyborze nawozu należy kierować się cechami jakościowymi produktu wpływającymi na efektywność wapnowania, co oznacza, że  najlepsze do stosowania jesienią są nawozy jak najbardziej skoncentrowane, czyli o wysokiej zawartości CaO.

Zabieg najlepiej wykonywać w czasie suchej i bezwietrznej pogody.

Bardzo ważne jest, aby nie łączyć nawożenia wapniowego z żadnym innym, ani mineralnym, ani organicznym (np. obornik)! Od wapnowania do zastosowania innych nawozów należy zachować minimum 1-2 miesięczny odstęp.

Warto rozważyć zastosowanie produktu, który właśnie pojawił się na rynku – Calhumus – który jest przeznaczony do upraw rolniczych i specjalistycznych. Produkt zawiera 39 proc. tlenku wapnia CaO. Dodatkowo posiada bardzo ważną zaletę – zawiera minimum 8% substancji organicznej bogatej w kwasy humusowe. Zastosowanie naturalnych kwasów humusowych jest całkowicie bezpieczne, a wapń w tym produkcie jest ich idealnym nośnikiem. Kwasy humusowe to jeden z najskuteczniejszych sposobów poprawy żyzności i produktywności gleby, poprawę jej struktury i polepszenie jej warunków powietrznych i zdolności zatrzymywania wody (zwłaszcza w glebach ciężkich). Wpływają one bardzo korzystnie na kiełkowanie, wzrost roślin, a także na zwiększenie plonowania upraw. Warzywa zdecydowanie lepiej pobierają wapń, gdy w glebie jest dużo próchnicy.

Zabieg wapnowania należy wykonywać regularnie co 2-3 lata ze względu na to, że gleba regularnie ulega zakwaszeniu, a duża część składników mineralnych jest wywożona wraz z plonem. Efekty wapnowania jesiennego są lepsze dla wyglądu i plonowania warzyw niż wapnowania wiosennego. Dzieje się tak dlatego, bo proces odkwaszania następuje stopniowo i równomiernie przez cały okres jesienno-zimowy. Przemiana ta zachodzi wolno, dodatkowo jest zależna od temperatury oraz phopadów (przebiega wolniej, gdy zima jest sucha i mroźna). Przez wiele tygodni w glebie zachodzą i stabilizują się złożone procesy chemiczno-biologiczne. Wiosną ziemia jest gotowa do siewu i sadzenia oraz nawożenia innymi składnikami pokarmowymi.

Gleba o odczynie lekko kwaśnym, obojętnym lub lekko zasadowym, czyli idealnym do uprawy większości warzyw jest także bardzo przyjazna dla rozwoju pożytecznych organizmów w glebie.

Artykuł promocyjny

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności