AktualnościSkuteczne i zrównoważone nawożenie upraw warzywnych azotanem potasu

Skuteczne i zrównoważone nawożenie upraw warzywnych azotanem potasu

ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Uprawy warzywne (ziemniaki, cebula, marchew, kapusta itp.) wymagają dużych ilości azotu (N) i potasu (K), przy czym potas jest pobierany w największej ilości w fazie budowania plonu.

? Producenci warzyw dążą nie tylko do uzyskania jak największego plonu w postaci większej masy na hektar i dobrej jednorodności, lecz również lepszej jakości w postaci zawartości suchej masy z mniejszą liczbą defektów wewnętrznych i lepszą grubością skórki, co przekłada się na ograniczenie strat upraw i większą odporność na choroby. Nawozy na bazie azotanu potasu (gama Qrop® K pluS i Qrop® Mix do zastosowania w granulacie, Ultrasol® K Plus do fertygacji oraz Speedfol® High K do zastosowania dolistnego) wykazały skuteczność w poprawie wszystkich wymienionych powyżej parametrów.

? Firma SQM została założona w 1968 roku w Chile. Obecnie posiada globalny zasięg  i wypracowała sobie silną pozycję na rynkach światowych w różnych dziedzinach przemysłu, głównie dzięki rozwiązaniom w zakresie specjalistycznych metod nawożenia roślin na bazie azotanu potasu.

Potas (K) i azot azotanowy (N-NO3) działają synergistycznie i zwiększają skuteczność poboru wody, azotu, potasu, wapnia i magnezu.

W wielu uprawach i przy wielu różnych warunkach glebowych udowodniono, że połączenie kationu potasu (K+) z anionem azotanu (NO3) działa synergistycznie pod względem ich poboru. Ta kombinacja ładunków utrzymuje równowagę elektrochemiczną w korzeniach i w roślinie. Ponieważ obydwa pierwiastki, azot i potas, są wykorzystywane przez uprawy warzywne w największych ilościach, kombinacja ta jest bardzo korzystna w programach fertygacji, a także w zastosowaniach posypowo w granulacie.

Prenumerata Warzywa 2024 - baner

Inne istotne aspekty zwiększenia zawartości azotu azotanowego w przeciwieństwie do kationu azotu amonowego (NH4+) lub nawożenia mocznikiem (przekształcającym się w amoniak) obejmują utrzymanie optymalnej wartości pH w strefie  korzeni oraz zmniejszenie antagonistycznego poboru  między dodatnim ładunkiem amonowym a innymi kationami takimi jak Ca2+ i Mg2+. Z tego powodu zastosowanie azotanu potasu w celu uzyskania maksymalnej podaży ujemnie naładowanych azotanów jest idealnym sposobem optymalizacji poboru przez rośliny K+, N oraz innych kationów, Ca2+ i Mg2+. Każdorazowo rezultatem jest większa sucha masa roślin w produkcji warzyw (plon i jakość ziemniaków, cebuli, marchwi, kapusty itp.).

Zalecenia ogólne dla kapusty

Składniki odżywcze takie jak potas i azot dostarczane przez azotan potasu są potrzebne w dużych ilościach i całkowicie przyswajalne, co zapobiega nadpodaży chlorku lub siarczanu z innych źródeł potasu, pozwala zniwelować poziomy zasolenia i skutkuje lepszym poborem wody i składników odżywczych przez korzenie (pobór osmotyczny).

Gama preparatów Qrop® Mix firmy SQM jako zrównoważone źródło NPK+Ca+Mg na bazie azotanu potasu pozwala osiągnąć większą efektywność, odporność na stres i elastyczność.

Rośliny wymagają zbilansowanego nawożenia podstawowymi składnikami odżywczymi, co zapobiega zarówno niedoborom, jak i nadmiarom. Jednak równowaga ta zmienia się na różnych etapach wzrostu. Jednym z głównych wskaźników, który ulega zmianie wraz z przejściem z etapu wzrostu wegetatywnego do etapu wzrostu generatywnego, jest stosunek N:K. Zazwyczaj na etapie wzrostu wegetatywnego wskaźnik ten wynosi około 1,5–1:1, a na etapie produkcji zmienia się na 1:1,5–1:2 (np. cebula), a nawet 1:2,5–1:3 (np. ziemniak) w zależności od uprawy.

 

Zalecenia ogólne dla ziemniaków

Azotan potasu Qrop® K Plus (13-0-46) firmy SQM oferuje doskonały stosunek N:K na etapie wytwarzania owoców, kiedy występuje zwiększone zapotrzebowanie na potas, głównie ułatwiając transport fotoasymilatów takich jak cukry do rozwijających się bulw/korzeni/owoców. Jednak azotan potasu jest cennym źródłem azotu i potasu również na innych etapach wzrostu. W momencie rozpoczęcia etapu wegetatywnego azotan potasu zapewnia szybką absorpcję azotu azotanowego, a także dużych ilości potasu. Jest to szczególnie ważne, gdy wskaźniki nitryfikacji pod wpływem drobnoustrojów ulegają obniżeniu w wyniku niskich temperatur lub suszy. Później azotan potasu stymuluje roślinę do rozpoczęcia reakcji generatywnej. Pośrednio azotan potasu jest również niezbędnym źródłem zapewniającym równowagę zapobiegającą nadmiarowi chlorku, siarczanu, amoniaku i problemom z tym związanym, takimi jak zasolenie lub spadek poboru wapnia.

Zalecenia ogólne dla marchwi

? Ponieważ azotan potasu Qrop® K Plus jest kluczowym komponentem preparatów z gamy Qrop® Mix, uzyskuje się skuteczniejszy pobór azotu, fosforu, potasu, wapnia, magnezu i siarki przy większej efektywności wykorzystania wody. Każdy preparat Qrop® Mix zapewnia zrównoważone nawożenie mikroskładnikami odżywczymi w różnych fazach wzrostu. Każdego roku występują nieprzewidywane warunki agronomiczne, takie jak niskie temperatury, wiosenne przymrozki, susza, upały, szkodniki lub choroby, a ich częstotliwość wzrosła w ostatnich latach i prawdopodobnie wzrośnie w latach nadchodzących. Dowiedziono, że azotan potasu jako najskuteczniejsze źródło potasu zwiększa odporność roślin w warunkach stresu związanego z takimi zjawiskami. Potas (K) jako główny regulator nawodnienia zwiększa odporność roślin na przymrozki i upały oraz zwiększa poziom K i Ca w tkankach roślinnych, ogólnie poprawiając odporność roślin na szkodniki i choroby. Poza tym azotan potasu łagodzi stres wywołany niedoborem wody i zasoleniem, a także zwiększa pobór wody i składników odżywczych w warunkach suchych.

? Preparaty z gamy Qrop® Mix firmy SQM, w których azotan potasu stanowi źródło zrównoważonych mieszanek o wysokiej jakości na każdym etapie wzrostu, są stosowane w dawkach dzielonych. Umożliwia to zarządzanie nawożeniem z większą elastycznością w momencie wystąpienia nieprzewidzianych zdarzeń. Podawanie dawek dzielonych umożliwia korektę nawożenia i dostosowanie go do warunków agronomicznych i ekonomicznych. Takie rozwiązanie pozwala przyjąć strategię defensywną i zwiększać dawki w sprzyjających warunkach. Dawki dzielone zazwyczaj zwiększają efektywność wykorzystania składników odżywczych i powodują mniejsze straty dla środowiska.

Gama preparatów Qrop® Mix umożliwia wybór zrównoważonych składników w odpowiedniej fenofazie. Odpowiednia równowaga we właściwej proporcji na fazę pozwala uzyskać lepsze przyswajanie składników, co zazwyczaj przekłada się na lepsze plony i lepszą jakość. Wybór odpowiednio zbilansowanego preparatu zależy od uprawy, rezerw, warunków agronomicznych. Powinien go zatwierdzić lokalny agronom.

Więcej informacji technicznych lub handlowych na temat gamy produktów QROP® MIX i QROP® K Plus firmy SQM można uzyskać pod adresem:

?Mariusz.Hoszowski@sqm.com lub ? spn-emea@sqm.com


ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl

[newsletter_signup_form id=1]