AktualnościSkuteczne i zrównoważone nawożenie upraw warzywnych azotanem potasu

Skuteczne i zrównoważone nawożenie upraw warzywnych azotanem potasu

ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Uprawy warzywne (ziemniaki, cebula, marchew, kapusta itp.) wymagają dużych ilości azotu (N) i potasu (K), przy czym potas jest pobierany w największej ilości w fazie budowania plonu.

? Producenci warzyw dążą nie tylko do uzyskania jak największego plonu w postaci większej masy na hektar i dobrej jednorodności, lecz również lepszej jakości w postaci zawartości suchej masy z mniejszą liczbą defektów wewnętrznych i lepszą grubością skórki, co przekłada się na ograniczenie strat upraw i większą odporność na choroby. Nawozy na bazie azotanu potasu (gama Qrop® K pluS i Qrop® Mix do zastosowania w granulacie, Ultrasol® K Plus do fertygacji oraz Speedfol® High K do zastosowania dolistnego) wykazały skuteczność w poprawie wszystkich wymienionych powyżej parametrów.

? Firma SQM została założona w 1968 roku w Chile. Obecnie posiada globalny zasięg  i wypracowała sobie silną pozycję na rynkach światowych w różnych dziedzinach przemysłu, głównie dzięki rozwiązaniom w zakresie specjalistycznych metod nawożenia roślin na bazie azotanu potasu.

Potas (K) i azot azotanowy (N-NO3) działają synergistycznie i zwiększają skuteczność poboru wody, azotu, potasu, wapnia i magnezu.

W wielu uprawach i przy wielu różnych warunkach glebowych udowodniono, że połączenie kationu potasu (K+) z anionem azotanu (NO3) działa synergistycznie pod względem ich poboru. Ta kombinacja ładunków utrzymuje równowagę elektrochemiczną w korzeniach i w roślinie. Ponieważ obydwa pierwiastki, azot i potas, są wykorzystywane przez uprawy warzywne w największych ilościach, kombinacja ta jest bardzo korzystna w programach fertygacji, a także w zastosowaniach posypowo w granulacie.

Prenumerata Warzywa 2024 - baner

Inne istotne aspekty zwiększenia zawartości azotu azotanowego w przeciwieństwie do kationu azotu amonowego (NH4+) lub nawożenia mocznikiem (przekształcającym się w amoniak) obejmują utrzymanie optymalnej wartości pH w strefie  korzeni oraz zmniejszenie antagonistycznego poboru  między dodatnim ładunkiem amonowym a innymi kationami takimi jak Ca2+ i Mg2+. Z tego powodu zastosowanie azotanu potasu w celu uzyskania maksymalnej podaży ujemnie naładowanych azotanów jest idealnym sposobem optymalizacji poboru przez rośliny K+, N oraz innych kationów, Ca2+ i Mg2+. Każdorazowo rezultatem jest większa sucha masa roślin w produkcji warzyw (plon i jakość ziemniaków, cebuli, marchwi, kapusty itp.).

Zalecenia ogólne dla kapusty

Składniki odżywcze takie jak potas i azot dostarczane przez azotan potasu są potrzebne w dużych ilościach i całkowicie przyswajalne, co zapobiega nadpodaży chlorku lub siarczanu z innych źródeł potasu, pozwala zniwelować poziomy zasolenia i skutkuje lepszym poborem wody i składników odżywczych przez korzenie (pobór osmotyczny).

Gama preparatów Qrop® Mix firmy SQM jako zrównoważone źródło NPK+Ca+Mg na bazie azotanu potasu pozwala osiągnąć większą efektywność, odporność na stres i elastyczność.

Rośliny wymagają zbilansowanego nawożenia podstawowymi składnikami odżywczymi, co zapobiega zarówno niedoborom, jak i nadmiarom. Jednak równowaga ta zmienia się na różnych etapach wzrostu. Jednym z głównych wskaźników, który ulega zmianie wraz z przejściem z etapu wzrostu wegetatywnego do etapu wzrostu generatywnego, jest stosunek N:K. Zazwyczaj na etapie wzrostu wegetatywnego wskaźnik ten wynosi około 1,5–1:1, a na etapie produkcji zmienia się na 1:1,5–1:2 (np. cebula), a nawet 1:2,5–1:3 (np. ziemniak) w zależności od uprawy.

 

Zalecenia ogólne dla ziemniaków

Azotan potasu Qrop® K Plus (13-0-46) firmy SQM oferuje doskonały stosunek N:K na etapie wytwarzania owoców, kiedy występuje zwiększone zapotrzebowanie na potas, głównie ułatwiając transport fotoasymilatów takich jak cukry do rozwijających się bulw/korzeni/owoców. Jednak azotan potasu jest cennym źródłem azotu i potasu również na innych etapach wzrostu. W momencie rozpoczęcia etapu wegetatywnego azotan potasu zapewnia szybką absorpcję azotu azotanowego, a także dużych ilości potasu. Jest to szczególnie ważne, gdy wskaźniki nitryfikacji pod wpływem drobnoustrojów ulegają obniżeniu w wyniku niskich temperatur lub suszy. Później azotan potasu stymuluje roślinę do rozpoczęcia reakcji generatywnej. Pośrednio azotan potasu jest również niezbędnym źródłem zapewniającym równowagę zapobiegającą nadmiarowi chlorku, siarczanu, amoniaku i problemom z tym związanym, takimi jak zasolenie lub spadek poboru wapnia.

Zalecenia ogólne dla marchwi

? Ponieważ azotan potasu Qrop® K Plus jest kluczowym komponentem preparatów z gamy Qrop® Mix, uzyskuje się skuteczniejszy pobór azotu, fosforu, potasu, wapnia, magnezu i siarki przy większej efektywności wykorzystania wody. Każdy preparat Qrop® Mix zapewnia zrównoważone nawożenie mikroskładnikami odżywczymi w różnych fazach wzrostu. Każdego roku występują nieprzewidywane warunki agronomiczne, takie jak niskie temperatury, wiosenne przymrozki, susza, upały, szkodniki lub choroby, a ich częstotliwość wzrosła w ostatnich latach i prawdopodobnie wzrośnie w latach nadchodzących. Dowiedziono, że azotan potasu jako najskuteczniejsze źródło potasu zwiększa odporność roślin w warunkach stresu związanego z takimi zjawiskami. Potas (K) jako główny regulator nawodnienia zwiększa odporność roślin na przymrozki i upały oraz zwiększa poziom K i Ca w tkankach roślinnych, ogólnie poprawiając odporność roślin na szkodniki i choroby. Poza tym azotan potasu łagodzi stres wywołany niedoborem wody i zasoleniem, a także zwiększa pobór wody i składników odżywczych w warunkach suchych.

? Preparaty z gamy Qrop® Mix firmy SQM, w których azotan potasu stanowi źródło zrównoważonych mieszanek o wysokiej jakości na każdym etapie wzrostu, są stosowane w dawkach dzielonych. Umożliwia to zarządzanie nawożeniem z większą elastycznością w momencie wystąpienia nieprzewidzianych zdarzeń. Podawanie dawek dzielonych umożliwia korektę nawożenia i dostosowanie go do warunków agronomicznych i ekonomicznych. Takie rozwiązanie pozwala przyjąć strategię defensywną i zwiększać dawki w sprzyjających warunkach. Dawki dzielone zazwyczaj zwiększają efektywność wykorzystania składników odżywczych i powodują mniejsze straty dla środowiska.

Gama preparatów Qrop® Mix umożliwia wybór zrównoważonych składników w odpowiedniej fenofazie. Odpowiednia równowaga we właściwej proporcji na fazę pozwala uzyskać lepsze przyswajanie składników, co zazwyczaj przekłada się na lepsze plony i lepszą jakość. Wybór odpowiednio zbilansowanego preparatu zależy od uprawy, rezerw, warunków agronomicznych. Powinien go zatwierdzić lokalny agronom.

Więcej informacji technicznych lub handlowych na temat gamy produktów QROP® MIX i QROP® K Plus firmy SQM można uzyskać pod adresem:

?Mariusz.Hoszowski@sqm.com lub ? spn-emea@sqm.com


ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

warzywa siarkopol nawożenie nasiona
tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl