Wapnowanie to ważny zabieg agrotechniczny, który w sprzyjających warunkach można wykonać także zimą. Prawidłowe pH gleby, kształtowane w naszych warunkach głównie przez wapnowanie, jest warunkiem efektywności działania innych nawozów, w tym tych drogich azotowych, fosforowych i potasowych.
Zastosowanie wapna ma działanie odkwaszające. Jesienią, po obfitych opadach, w wielu regionach nie można było wjechać w pole ciężkim sprzętem. Z tego powodu część rolników musiała odstąpić od wykonania planowanego zabiegu wapnowania. Podczas zimy, wczesnym rankiem gleba bywa powierzchniowo zmarznięta, to pozwala na wjechanie ciężkich rozsiewaczy w pole i wykonania zaległego zabiegu wapnowania. Okres zimowy traktowany jest jako lepszy agrotechnicznie, niż wczesna wiosna.
Należy pamiętać, że wykonanie wapnowania na kilka tygodni przed siewem bywa ryzykowne, gdyż może doprowadzić do zaburzenia wschodów rośliny uprawnej. By ustrzec się negatywnych następstw, dawka nawozu powinna być niższa niż w normalnych warunkach. Nie zaleca się wapnowania wapnem tlenkowym.
Lepsze będzie wapno węglanowe, wolniej działające, ale jednocześnie mniej agresywnie. Rozsiane na mokrą ziemię może pozostać dłuższy czas bez przykrycia. Można się zdecydować np. na nawozy wapniowe w postaci granuli, z roku na rok asortyment takich produktów się rozszerza. Należy pamiętać, że wapnowanie zimą to nie najlepszy termin na wykonanie takiego zabiegu ale ma ono kilka zalet. Poza korzyściami organizacyjnymi, ciężki sprzęt rozsiewający nie ugniata nadmiernie gleby i nie niszczy jej struktury.
Pamiętaj, by nie stosować wapnowania pod ziemniaki, owies czy łubin żółty, rośliny te nie lubią świeżo zwapnowanych stanowisk.
źródło: WIR