AktualnościŻelazo na poprawę plonu

Żelazo na poprawę plonu

W nowoczesnej technologii uprawy pod osłonami stosuje się nawozy o wysokiej przyswajalności składników dla roślin. Jednym z najważniejszych mikroelementów, jaki ma wpływ na wielkość i jakość plonu jest żelazo. Zapytaliśmy Grzegorza Zielińskiego z firmy HORTICO o znaczenie żelaza w metabolizmie roślin oraz produkty, które poleca w uprawie warzyw pod osłonami w 2019 r.

warzywa.pl: Obecność żelaza w roślinie jest bardzo istotna i związana jest nie tylko z chlorofilem. Jakie ograniczenia występują w pobieraniu tego mikroskładnika przez rośliny?

Grzegorz Zieliński, Hortico

Grzegorz Zieliński (G.Z.): W roślinach stężenie żelaza w tkankach jest bardzo wysokie. Pobranie tego mikroelementu przez system korzeniowy podlega wielu ograniczeniom. Ogranicza go niska stabilność chemiczna tego pierwiastka w roztworze. Najlepszym sposobem utrzymania żelaza w roztworze w formie rozpuszczalnej, dostępnej dla roślin jest zastosowanie formulacji chelatującej. Żelazo w formie chelatu jest dostępne dla roślin i nie ulega uwstecznieniu. Duże znaczenie ma również rodzaj użytego chelatu, który pozwala na utrzymanie w roztworze żelaza w postaci przyswajalnej w szerokim zakresie pH.

warzywa.pl: Jakie czynniki sprzyjają pobieraniu żelaza przez rośliny?

G.Z.: Jest wiele czynników wpływających na pobieranie żelaza przez rośliny. Jednym z nich jest dostarczenie żelaza w formie jak najlepszego chelatu, dzięki, któremu unikniemy problemom ze stabilnością tego pierwiastka. Bardzo ważne jest utrzymanie pH na poziomie 5,5-6,4. Należy również pamiętać o odpowiednim stężeniu składników pokarmowych, gdyż często nadmiar jednego z nich blokuje dostępność innego. Ważnym czynnikiem jaki sprzyja pobieraniu przez roślinę  składników pokarmowych, w tym również żelaza, jest światło i optymalna temperatura. 

Prenumerata Warzywa 2024 - baner

warzywa.pl: Jak produkt oferują Państwo w uprawie warzyw w podłożu inertnym?

G.Z.: Z oferty firmy HORTICO polecamy produkt Hortisol Fe Strong w formie czystego, 100-procentowego chelatu DTPA (nawóz nie zawiera domieszek soli żelaza). Umożliwia on stabilność w szerokim zakresie roztworów, aż do pH 7,5. Zastosowanie całkowitej chelatyzacji żelaza gwarantuje jego pełną przyswajalność i doskonałą rozpuszczalność w wodzie i roztworach pożywek, bez wytrącania się osadów. Dodatkowym atutem tego produktu jest użycie unikalnej formy mikrogranulatu, co sprawia, że Hortisol Fe Strong jest pozbawiony pyłu i nie zbryla się.

fot. A. Wilczyńska, firmowe


ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

warzywa siarkopol nawożenie nasiona
tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl