reklama
reklama
yara ogólna nawożenie warzywa
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
yara ogólna nawożenie warzywa
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
lepinox
reklama
Strona głównaAktualnościTwój szpinak choruje? Winny może być mączniak rzekomy - jak go rozpoznać?

Twój szpinak choruje? Winny może być mączniak rzekomy – jak go rozpoznać?

Wczesne sygnały porażenia to oliwkowożółte plamy pojawiające się na górnej powierzchni liści, które z czasem przybierają barwę żółtą. Towarzyszy im charakterystyczny, szarofioletowy nalot zarodników konidialnych widoczny na dolnej stronie liści w obrębie przebarwień. Sprawdź, jak ograniczyć presję ze strony mączniaka rzekomego.

Poznaj wroga: Mączniak rzekomy

Mączniak rzekomy w uprawie szpinaku jest poważnym wyzwaniem, z którym muszą mierzyć się producenci. Choroba ta wywoływana jest przez Peronospora effusa. Zrozumienie charakterystyki tego sprawcy jest pierwszym krokiem do skutecznej ochrony plantacji. Jak więc rozpoznać i radzić sobie z mączniakiem rzekomym? Wskazówek w tym zakresie udzielił prof. dr hab. Józef Robak.

reklama
Baner PORW 2025

Charakterystyczne objawy mączniaka rzekomego

Identyfikacja mączniaka rzekomego na wczesnym etapie jest kluczowa. Pierwsze widoczne sygnały pojawiają się na górnej stronie liści w postaci rozmytych, oliwkowożółtych plam, które z czasem stopniowo przybierają barwę żółtą. Charakterystycznym objawem, który potwierdza obecność patogenu, jest pojawienie się obfitego, szarofioletowego nalotu zarodników konidialnych. Nalot ten występuje w obrębie wspomnianych przebarwień, ale wyłącznie na dolnej stronie liści.

Porażenie mączniakiem rzekomym ma również widoczny wpływ na siewki – infekowane młode rośliny rosną słabo i charakteryzują się jasnozielonym zabarwieniem. Na plantacjach przeznaczonych do produkcji nasion choroba może atakować również kwiatostany i same nasiona.

Warunki sprzyjające infekcji

Rozwój mączniaka rzekomego i wystąpienie infekcji są silnie zależne od warunków środowiskowych. Kluczowe dla infekcji są wysoka wilgotność powietrza oraz zwilżenie liści. Warunki te stają się szczególnie sprzyjające, gdy utrzymuje się temperatura w zakresie od 9°C do 19°C. Monitorowanie tych parametrów jest niezbędne do oceny ryzyka i podejmowania działań zapobiegawczych.

Minimalizacja strat: Metody zapobiegania i zwalczania

Skuteczna ochrona przed mączniakiem rzekomym opiera się przede wszystkim na działaniach prewencyjnych. Jedną z podstawowych i zalecanych metod jest uprawa odmian szpinaku, które wykazują odporność na ten patogen. Wybór odpowiednich odmian może znacząco zredukować ryzyko wystąpienia choroby i jej negatywne skutki. W kontekście chemicznej ochrony roślin, należy pamiętać o istotnym ograniczeniu. Nie zaleca się przeprowadzania oprysków konwencjonalnymi fungicydami na roślinach szpinaku, które są przeznaczone do przetwórstwa.

reklama
warzywa egzemplarz darmowy bezpłatnie

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
Najpopularniejsze artykuły
Polecamy
INNE ARTYKUŁY AUTORA
ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl

[newsletter_signup_form id=1]