Ochrona warzyw przed patogenami to wyzwanie, które wymaga znalezienia skutecznych i jednocześnie bezpiecznych metod. Ograniczenie występowania chorób w uprawach gruntowych i pod osłonami nie jest łatwe. Jak w zrównoważony i ekonomiczny sposób dbać o swoje rośliny redukując występowanie zagrożenia w postaci mączniaka prawdziwego, alternariozy czy zgnilizny twardzikowej? Na to pytanie odpowiada przedstawiciel firmy BASF.
Uprawa warzyw stawia przed producentami wiele wyzwań. Jednymi z najczęściej występujących chorób, które powodują znaczące szkody gospodarcze wśród gatunków zajmujących największą powierzchnię w kraju, są między innymi: mączniak prawdziwy, alternarioza czy zgnilizna twardzikowa. Przemysław Kostrzewski, przedstawiciel firmy BASF, zapytany o rozwiązanie, wskazuje jeden z uznanych na polskim rynku środków ochrony preparat. Produkt Dagonis® stosowany jest w wielu uprawach, między innymi: marchwi, pomidora, ogórka, cukinii, bakłażna, papryki, kapusty głowiastej, kalafiora, brokuła, brukselki, pora, sałaty, endywii, roszponki, rukoli, cebuli szczypiorkowej.
Dagonis® to środek o szerokim spektrum działania, zawierający dwie synergicznie działające substancje czynne: difenokonazol i fluksapyroksad. Difenokonazol jest triazolem działającym systemicznie. Natomiast fluksapyroksad z grupy karboksyamidów (SDHI) jest substancją częściowo działającą kontaktowo, częściowo systemicznie, która bardzo dokładnie zabezpiecza nowe przyrosty roślin. W zależności od środowiska, w którym przebywa, wykazuje większą rozpuszczalność w wodzie lub w tłuszczach, dzięki czemu łatwo dociera do celu. Po wyschnięciu cieczy roboczej tworzy na roślinie warstwę, która utrzymuje się na woskowej powierzchni. Rosa lub deszcz sukcesywnie aktywują substancję czynną z krystalicznych zasobów, dzięki czemu uwalnianie i przemieszczanie się do wnętrza liści następuje stopniowo. Zapewnia to długotrwałą ochronę, aż do 4 tygodni dłuższą w porównaniu do innych substancji dostępnych na rynku.
Uprawy gruntowe
Dagonis® to środek ochrony roślin, szczególnie polecany do zabezpieczania upraw marchwi, pietruszki, kapusty, brokułów i kalafiorów. Stosowany jest zapobiegawczo lub natychmiast po zaobserwowaniu pierwszych objawów choroby. Terminy i dawki stosowania są uzależnione od gatunku i fazy rozwoju rośliny.
W przypadku kapusty, produkt jest skuteczny w ochronie przed czernią krzyżowych oraz plamistością pierścieniową kapustnych. Zalecane dawkowanie w uprawie kapusty wynosi 1 litr na hektar. Środek sprawdza się szczególnie dobrze w początkowych zabiegach ochronnych. Kluczowym momentem dla kapusty jest okres tworzenia główki. Programy ochrony kapusty zazwyczaj obejmują 2-3 zabiegi fungicydowe. Pierwszym krokiem jest zastosowanie Dagonis®, a następnie, aby uzupełnić ochronę, szczególnie przedzbiorczą, warto sięgnąć po Signum®, który działa przeciwko szarej pleśni i czerni krzyżowych.
Kolejnymi roślinami narażonymi na dużą presję alternariozy i mączniaka prawdziwego są marchew i pietruszka. W przypadku tych upraw można rozpocząć ochronę od Signum®, które skutecznie zabezpiecza rośliny przed mączniakiem, alternariozą i zgnilizną twardzikową. Zabieg otwierający należy wykonać, gdy rośliny osiągną wysokość 15-20 cm. W dalszych etapach uprawy warto zastosować Dagonis®, który chroni nowe przyrosty w intensywnie rozwijającej się roślinie.
Środek może być również używany do ochrony pomidorów gruntowych przed mączniakiem oraz alternariozą. Istnieją dwa kluczowe momenty na zastosowanie produktu przeciwko alternariozie. Jest to początek kwitnienia, wówczas należy użyć go w dawce 1 litr na hektar. Drugi zabieg powinien zostać wykonany po kwitnieniu, w momencie wzrastania owoców.
Dagonis® jest skuteczny również w ochronie ogórków przed mączniakiem prawdziwym, a ostatnie obserwacje wskazują także na jego skuteczne działanie pozaetykietowe przeciwko grzybom z rodziny Didymella, będących sprawcą czarnej zgnilizny dyniowatych, powodujących m.in. gnicie zawiązków. Dagonis® użyty w początkowym etapie ochrony minimalizuje liczbę oraz ilość pozostałości w plonie głównym, gdyż często jego pozostałości spadają poniżej poziomu oznaczalności.
Uprawy pod osłonami
Natomiast w uprawach pod osłonami, Przemysław Kostrzewski szczególnie podkreśla znaczenie dla uprawy pomidora, papryki, ogórka, cukinii oraz sałat.
Odpowiednia technika zabiegu
Dokładne pokrywanie każdej części rośliny przy zabiegach ochrony roślin ma duże znaczenie nawet przy produktach, które zawierają substancje o działaniu systemicznym. Zabiegi z użyciem Dagonis® należy wykonywać w temperaturze minimalnej od 8°C, natomiast górna granica bezpiecznego stosowania wynosi do 25°C.
Więcej informacji o produkcie Dagonis® i innych środkach firmy BASF można znaleźć na stronie: www.agro.basf.pl
*Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zamieszczonych w etykiecie.