Ograniczone zaprawianie nasion

Nasiona warzyw w czasie wschodów narażone są przede wszystkim na atak ze strony różnych patogenów m.in. Alternaria spp., Fusarium spp., Phytophthora spp. czy Pythium spp., które przyczyniają się do osłabienia, a także zamierania siewek. Skutecznym sposobem zabezpieczenia nasion jest zaprawianie. Niestety w ostatnim czasie wiele skutecznych zapraw nasiennych wycofano z rynku. Spośród konwencjonalnych środków chemicznych do zaprawiania nasion warzyw pozostał preparat Wakil XL 325 WG, zawierający fludioksonil, cymoksanil i metalaksyl-M. Ponadto zarejestrowane są też zaprawy nasienne, których substancją czynną jest fludioksonil: Celest 025 FS, Fluarto 50 FS, Madron 50 FS, Maxim 025 FS, Maxim 480 FS, Omnix 025 FS, Prepper oraz Trigof 50 FS. Dają one możliwość zabezpieczenia przed patogenami grzybowymi nasion warzyw bobowatych, kapustnych, marchwi i cebuli.

W związku z ograniczonymi możliwościami chemicznej ochrony warzyw na starcie, należy przestrzegać wszystkich zasad dobrej praktyki rolniczej, w celu zminimalizowania ryzyka porażenia roślin. Przede wszystkim ważna jest zdrowotność nasion oraz podłoża użytego do wysiewu, a także zapewnienie optymalnych warunków do uprawy. Warto też stosować niechemiczne środki wspomagające wzrost i rozwój roślin na starcie, których w ofertach firm jest coraz więcej.

ARTYKUŁY POWIĄZANE

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności