yara ogólna nawożenie warzywa

rol-spec cebula fokker ozima łuski

spójnia cebula nasiona ozima plantico

  • sketch agrosimex ochrona
  • pantoea agrosimex intermag

  • naturalis biocont ochrona warzywa biologiczna
  • prevAm Biocont reklama
AktualnościWarzywa gruntowe - innowacyjne rozwiązania w uprawie ZDJĘCIA

Warzywa gruntowe – innowacyjne rozwiązania w uprawie ZDJĘCIA

27 sierpnia firma Bejo Zaden zaprosiła ogrodników do Opalenicy (woj. wielkopolskie) na pokaz odmian cebuli, marchwi, pietruszki i buraka ćwikłowego. Współorganizatorami spotkania były firmy Agrosimex, Yara i BASF.

Jakub Gęsicki przybliżył charakterystykę odmian cebuli w kolekcji na polach Henryka i Roberta Piotrowskich w Opalenicy. Szczególną uwagę zwrócił na plennego mieszańca Sedona F1, będącego połączeniem typu amerykańskiego z hiszpańskim. Jest to cebula świeżorynkowa i do obierania na potrzeby przetwórstwa osiągająca dojrzałość zbiorczą po 110 dniach od siewu. Odmiana jest okryta mocną, dobrze przylegającą łuską o średnio ciemnej barwie i dobrze przechowuje się do końca lutego. Kolejnymi odmianami, które wyróżnił były Rijnsburgery Hybelle F1 i Hypark F1 z nasion podkiełkowanych – widać było wyraźną różnicę w plenności i wyrównaniu roślin na polu w porównaniu z uprawami z nasion standardowych, na co przedstawiciel firmy zwrócił uwagę uczestników spotkania. Ponadto na polu wyróżniła się odmiana Hylader z odpornością na mączniaka rzekomego. Patogen ten stanowił duży problem w bieżącym sezonie. Producentom cebuli o czerwonej łusce polecana była szczególnie odmiana Red Tide.

Ireneusz Ruciński z firmy Bejo zaprezentował natomiast odmiany marchwi i buraków do przetwórstwa oraz pietruszki korzeniowej.

O nawożeniu gleby na polach Państwa Piotrowskich i tegorocznych problemach uprawowych mówił Wojciech Kopeć z firmy Yara Poland. Z kolei Jędrzej Pytkowski i Karolina Dziubek zaprezentowali efekty doświadczeń herbicydowych w cebuli i marchwi oraz różne programy ochrony upraw marchwi przed połyśnicą marchwianką – zapraszamy do galerii.

 

Aleksandra Czerwińska-Nowak
Aleksandra Czerwińska-Nowak
Absolwentka wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Przez cztery lata pracowała na tej uczelni jako asystent w Katedrze Warzywnictwa zajmując się tematyką technologii uprawy grzybów jadalnych i warzyw. W 2008 roku dołączyła do zespołu miesięcznika „Warzywa”. Specjalizuje się w zagadnieniach dotyczących doboru odmian warzyw ich uprawy oraz przechowywania i przygotowania do sprzedaży.
Corteva - Zorvec - baner

suvisio corteva kapusta ochrona

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl