• belem agrosimex marchew ziemniaki
  • rosafert agrosimex gleba

yara ogólna nawożenie warzywa

Seminis predazzo kalafior

basf signum schoroby rabat BeneFito

Hazera baner

pnos odmiany warzywa

yara ogólna nawożenie warzywa

Seminis predazzo kalafior

basf signum schoroby rabat BeneFito

Hazera baner

pnos odmiany warzywa

Bayer Velum Prime - baner

rizocore zaprawianie bleba biocont
AktualnościOd 20 lat są ekspertami od rozsad

Od 20 lat są ekspertami od rozsad

Profesjonalną produkcję materiału nasadzeniowgo warzyw rozpoczęli w 1997 roku i od tego czasu rozbudowali swoje rozsadowe imperium do 11 ha nowoczesnych obiektów szklarniowych – założyciele Grupy Producentów Rozsad Krasoń, bo o nich mowa obchodzili w tym roku porcelanowy jubileusz działalności firmy. Z tej okazji 10 czerwca zaproszono klientów grupy oraz współpracujące firmy do zakładu produkcyjnego w Świętej k. Złotowa na Dni Otwarte pod hasłem Rozsada bez tajemnic.


Zainteresowanie tajnikami profesjonalnej produkcji rozsady jest w naszym kraju duże co znalazło odzwierciedlenie we frekwencji spotkania w Świętej. Grzegorz Krasoń – właściciel firmy wraz z zespołem przygotowali dla odwiedzających prezentację technologii produkcji rozsad, zaplanowano również panel wykładowy i ekspozycję firm partnerskich.

Zobacz także galerię zdjęć

Dni Otwarte stanowiły wyjątkową okazję do dokładnego przyjrzenia się całemu cyklowi produkcyjnemu oraz stosowanymi w zakładzie produkcyjnym w Świętej rozwiązaniami technicznymi. Produkcją rozsad w szklarniach pod Złotowem na co dzień kieruje Michał Krasoń – syn właściciela. Podczas Dni Otwartych oprowadzał on wraz z bratem Marcinem oraz innymi pracownikami firmy uczestników spotkania po obiekcie. Prezentowana była m.in. infrastruktura do przygotowywania i recyrkulacji pożywek, które w gospodarstwie sporządza się na bazie nawozów firmy Azelis, linia do mycia i dezynfekcji zwróconych tac, linia do napełniania tac podłożem oraz wysiewu, a także kostkarka do produkcji kostek torfowych o wymiarach 4 x 4 cm przeznaczonych do rozsady selera i sałaty. Umożliwiono również obejrzenie szklarni, w których prowadzona jest produkcja rozsad. Uczestników spotkania szczególnie interesowało profesjonalne wyposażenie obiektu np. maszyna do przycinania rozsady, systemy nawadniania (zalewowy i ramiona zraszające wyposażone w dozownik Dosatron i dysze z możliwością regulacji wielkości kropli) oraz system transportu tac wewnątrz obiektu. Kolejnym przystankiem dla odwiedzających zakład był hartownik, na który rośliny wystawia się na tydzień przed dostawą, a także kotłownia wyposażona w dwa kotły o łącznej mocy 10 MW. Roczne zużycie miału w obiekcie w Świętej wynosi od 2 do 2,5 tys. ton.

Prezentacja obiektu

Podczas sesji wykładowej prowadzonej przez zaproszonych ekspertów dr Renata Nestorowicz z Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu mówiła o zasadach promocji warzyw i owoców. Prelegentka demonstrowała na licznych przykładach jak unikać błędów w komunikacji z klientami i organizować skuteczne promocje. Temat nawadniania w uprawie warzyw przybliżyli Rafał Majerowicz z firmy Tanake oraz Ryszard Łukowicz reprezentujący firmę Adviser. Obydwie te firmy wyposażały szklarnie w Świętej w rozwiązania z zakresu nawadniania i dozowania nawozów. Spore audytorium zgromadził wykład dr hab. Tomasza Kleibera z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu dotyczący podstaw nawożenia warzyw kapustnych. Nie zabrakło również porcji wiedzy dla producentów ekologicznych. Dr inż. Beata Studzińska mówiła o zaleceniach dotyczących ekologicznej uprawy warzyw.

W Dniach Otwartych Grupy Producentów Krasoń licznie uczestniczyły firmy partnerskie, które miały na terenie zakładu w Świętej swoje ekspozycje i punkty konsultacyjne. Były wśród nich firmy nasienne, nawozowe, producenci podłoży oraz dostawcy systemów nawadniających i techniki szklarniowej.

Prenumerata Warzywa 2024 - baner

Gratulujemy Grupie Producentów Krasoń doskonale przygotowanego Jubileuszu a wszystkim członkom jej zespołu życzymy sukcesów na dalsze lata działalności.

Pokaz cięcia rozsady selera

Tekst i zdjęcia: Aleksandra Czerwińska-Nowak

Aleksandra Czerwińska-Nowak
Aleksandra Czerwińska-Nowak
Absolwentka wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Przez cztery lata pracowała na tej uczelni jako asystent w Katedrze Warzywnictwa zajmując się tematyką technologii uprawy grzybów jadalnych i warzyw. W 2008 roku dołączyła do zespołu miesięcznika „Warzywa”. Specjalizuje się w zagadnieniach dotyczących doboru odmian warzyw ich uprawy oraz przechowywania i przygotowania do sprzedaży.

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

warzywa siarkopol nawożenie nasiona
tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl